Facebook Twitter Youtube Vimeo
Haber ve Duyurular
Kırım Tatar Şiir ve Edebiyat Akşamları başladı
  22.11.2014 - 00:42  |  Yazı Boyutu: 10 12 14 16

21 Kasım 2014 Cuma günü akşamı Derneğimizde “Kırım Tatar Şiir ve Edebiyat Akşamları” yeniden başladı. Gençlik Komisyonumuzun tertip etmiş olduğu etkinliğimize ilgi büyüktü. Ancak akşamın sürprizi Ankara’da bulunan KTMM Başkanı Sayın Refat Çubar’ın ziyareti oldu. Üyelerimizi ve gençlerimizi hem heyecanlandıran hem de son derece mutlu eden bu ziyaret akşamımıza ayrı bir renk kattı.

Etkinlik öncesinde Oya Deniz Çongar Derneğimizin 2014 yılı için planlayarak hazırlıklarına başladığı, ancak Kırım’da yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle durdurulan faaliyetlerimiz hakkında kısa bir açıklama yaparak  halen sürdürülmekte olanlar konusunda da üyelerimizi bilgilendirdi.

Gençlik Komisyonu üyemiz Mavile Muhtarova etkinliği başlatırken okuduğu Eşref Şemizade’nin Aslıhan Destanı’ndan “Közyaş Divarı” şiirinin ardından Kırım Tatar Edebiyatı’nın dönemleri hakkında kısa bilgiler verdi. Açıklamalar sırasında edebî dönemlerin özelliklerini içeren  İdris Asanin’in “Vatan” şiirini Serbil Kırımlı, Edip Bey’in“Sefername”sini Murat Bekdemir, Bora Gazi Geray Han’ın Gazeli ile Cengiz Dağcı’nın “Qırım, meni anasın mı?” şiirini Şamil Ersöz, Çelebicihan’ın “Sarı Tülpan” şiirini Gökçe Karalezli, Çobanzade’nin “Bir izin beriniz” şiirini Şeyma Gezer, Hamdi Giraybay’ın “Tatar içün” şiirini Samet Cengiz, Eşref Şemizade’nin “Arıqbaşnın Eteğinde” şiirini Şemsiye Emirsaliyeva, İsmail Bey Gaspıralı’nın “Qırım” şiirini Ediye Kataman, Yunus Kandım’ın “Tüşke benzeğen tüş” şiirini Hatice Kandım okudu. Genç şairemiz Meryem Başkurt’da etkinliğimize “İkâye” isimli kendi şiirini seslendirerek katıldı. Şiirlerin ardından Kırım Ansambli’nin Türkiye’de gerçekleştirdiği son turnenin video kaydından bir çınlaşma örneği verildi. Şiir ve Edebiyat Akşamımız Gençlik Komisyonu üyemiz Feride Bulatova’nın söylediği  “Vardım çeşme başına” isimli yırla sona erdi.

Etkinlik sonrasında KTMM Başkanı Refat Çubar Kırım’da yaşanan olaylar ve son gelişmeler hakkında üyelerimizi bilgilendirdi. Kırım Tatar Halkı’na karşı yapılan insan hakları ihlallerinin bugüne kadar nedense hiçbir zaman gerekli ilgiyi görmediğini söyleyen Çubar, Şubat ayından bugüne kadar yaşananlar sonrasında Kırım Tatarları’nın tüm dünya tarafından tanındığını ama bunun hayat şartlarının iyileştirilmesi için yeterli olmadığını ifade etti.

Gençlik Komisyonumuz tarafından hazırlanan programlarda Kırım Tatar Edebiyatı tanıtılırken şiir ve hikâye gibi yazılı edebiyatın seçkin örnekleri sezon boyunca edebiyatseverlerle paylaşılacak. Ayda bir akşam yapılması planlanan akşamlar yıl boyunca sürdürülecek. Geçmiş yıllarda cumartesi günleri öğleden sonraları Genel Merkez binasında yapılmakta olan “Kırım Tatar Şiir ve Edebiyat” programları bundan böyle ayda bir kez Cuma akşamları düzenlenecek.

Gençlik Komisyonumuz Kırım Tatar Dil ve Edebiyatı’nı merak eden, hayatında farklı bir renk olmasını isteyen  herkesi bu etkinliklerimize davet ediyor.

Fotoğraflar : Mustafa Gültekin

Bu yazıyı : 1392 kişi okudu.
Bookmark and Share Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz \ Takma İsim*