Facebook Twitter Youtube Vimeo
AHMET DEMİR YÜCE VEFAT ETTİ
  25.12.2015 - 22:55  |  Yazı Boyutu: 10 12 14 16

AHMET DEMİR YÜCE VEFAT ETTİ

Zonguldak eski Senatörü ve Kırım Tatar millî davasının büyük savunucularından Ahmet Demir Yüce 23 Aralık 2015 tarihinde Ankara’da vefat etti. 1922’de Kayseri’de dünyaya gelen Ahmet Demir Yüce Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 2 Haziran 1968’de Adalet Partisi’nden Zonguldak Senatörü seçilerek 12 Eylül 1980 darbesine kadar senatoda bulundu. Şubat 1976’da Kırım Tatarlarının millî kahramanı Mustafa Cemil’in (Kırımoğlu) açlık grevi sırasında hayatını kaybettiği haberlerinin yayılması üzerine, Ahmet Demir Yüce de Kırım Tatarlarının Sovyet rejimi altında yaşadıkları zulmü protesto etmek üzere 12-20 Şubat 1976 tarihleri arasında kesintisiz 9 gün açlık grevi yaptı. Yüce’nin bu eylemi Kırım Tatarları için bir Türk parlamento mensubunun yaptığı ilk destek eylemi olarak tarihe geçti. Yüce’nin sağlığı bu açlık grevi esnasında ciddî tehlikeye girdi. O zaman bozulan böbrekleri bir daha düzelmeyerek vefatına kadar büyük acılar çekmesine sebep oldu. Ahmet Demir Yüce hayatının sonuna kadar Kırım Tatarlarına destek olmaya devam etti. 2012 yılında Mustafa Cemil Kırımoğlu’nun kendisine Kırım’da yeni kurulan Kırım Tatar mahallelerinden birine onun adının verileceğini bildirmesi kendisinde büyük mutluluğa yol açmıştı. Ne yazık ki, 27 Şubat 2014’de Kırım’ın Rusya tarafından işgali ile başlayan süreçte bu karar gerçekleşemeden kaldı.

Kırım Tatar halkı bu kahraman insanı asla unutmayacaktır. Ailesinin ve hepimizin başı sağ olsun, Allah rahmet eylesin.

Ailesine, Yakınlarına ve Kırım Tatar Camiasına başsağlığı diliyoruz.

Kırım Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu

Bu yazıyı : 1084 kişi okudu.
Bookmark and Share Arkadaşına Gönder  Yazdır