• Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

derneklogo 150x150

“Kara Ocak”ın 30. Yılı

Ankara, 20 Ocak 2020

Bugün Azerbaycan’ın istiklal mücadelesine yürüyen yüzlerce Azerbaycanlı kardeşimizin katledilmesinin 30. yılındaki acısını bütün benliğimizle paylaşıyoruz.

Azerbaycan’ın bağımsızlığını isteyerek Bakü’deki Azadlık Meydanında toplanan Azerbaycan Türklerini cezalandırmak için Bakü’ye tanklarıyla birlikte giren Sovyet Rusyası’nın 26.000 askeri, 20 Ocak 1990 tarihinde sivil insanların üzerine ateş açmıştı.

Taleplerini demokratik bir şekilde gösteren kardeşlerimizin üzerine acımasızca açılan ateş sonucunda; aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 kişi katledilmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Sovyet Rusyası’nın ordusuyla, tanklarıyla, Vatanını sevmekten başka bir suçu olmayan masum ve silahsız insanlara karşı hunharca yaptığı bu katliam tarihe “Kara Ocak” (Kara Yanvar) olarak geçti.

Sovyet Rusyası’nın yüzlerce lekesinden biri olarak tarihe yazılacağı “Kara Ocak”ın 30. yılında şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz.

Kırım Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu