•  Kırım Derneği Genel Merkezi'nden

derneklogo 150x150

Kırım'daki İşgali ve Sözde Referandumu Kabul Etmiyoruz

Ankara, 16 Mart 2020

Bizler, Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları olarak Vatanımız Kırım’ın 6 yıl önce işgal edilmesini ve bilâhare yapılan, hiçbir Uluslararası Hukuk normuna uymayan sözde referandumu kabul etmeyeceğimizi bir kez daha kamuoyuna ilân ediyoruz.

Kırım’da 6 yıl önce, 16 Mart tarihinde yapılan referandumun gerek Ukrayna Anayasası’nda ve gerekse Uluslararası Hukuk normları içerisinde bir karşılığı yoktur. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ihlâli ve Kırım Tatarlarının gasp edilmiş hakları ısrarla takip edilecektir.

Rusya Anayasası’nda yapılan son değişiklikler ile Rusya, Rus olmayan halklar için bir hapishaneye dönüşmüştür. Çarlık devrini hatırlatan yasalar ve uygulamalar 21. yüzyılda insanlık adına utanç vericidir.

Kırım Tatar halkı “Milletler Hapishanesi”ne dönüşen Rusya’da yaşamak istememektedir ve vicdan sahibi herkesi bu işgale karşı çıkmaya çağırmaktadır.