•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 150x150

    21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü’nün 156. Yıldönümüne Dair Bildiri

    20 Mayıs 2020, Ankara

    Vatanlarının işgaline karşı kahramanca mücadele eden, Kafkasya'nın yerli halkı (indigenous people) Çerkeslerin vatanlarından sürgün edilmelerinin 156. yılında, dost ve kardeşlerimizin acısını yüreklerimizde yaşıyoruz.

    Vatanımız Kırım’ın 1783’te birinci işgalinin ardından, katil Moskova idaresi Karadeniz’i ve havzasını etkisi altına almak için amaçlarının ikinci aşamasının çalışmalarına başlamışlardır. Bu doğrultuda Kafkasya’yı işgal etmek ve bölgeyi Ruslaştırmak Moskova’nın birinci hedefi olmuştur. 1783’ü takip eden bir asır boyunca, Kafkasya’ya yönelen saldırılara karşı, bu coğrafyanın onurlu ve kahraman halkı Çerkesler istiklâllerini korumak için mücadele etmek zorunda kalmışlardır. Bu süre zarfında başlayan göçler olduysa da 1864’ten sonra yaklaşık 1,5 milyon insan sürgüne tabi tutulmuş ve bu nüfusun neredeyse üçte biri hayatını bu süreç zarfında kaybetmiştir.

    Bölgede güdülen nüfus politikalarının yarattığı hasarları tamir etmek için hiçbir çaba göstermemiş olan Moskova idaresi, bugün hala daha Kırım’da, Kafkasya’da ve kanlı çizmelerini bastığı her yerde benzer bir siyaset gütmektedir.

    Bizler Kırım Tatarları olarak, benzer acılar yaşamış Çerkes halkının acılarını anlıyor ve onları haklı davalarında destekliyoruz. Bizler, biliyoruz ki, tarih Kırım Tatarlarının ve Çerkeslerin haklı zaferlerini elbet yazacaktır.

    Vatanları yakın zamanda tekrar işgal edilmiş ve yok edilmek istenen Kırım Tatar halkı adına Kırım Derneği Genel Merkezi, Çerkes halkını saygı ile selamlamakta ve bu haksızlığa maruz kalarak hayatlarını kaybeden şehitleri rahmetle anmaktadır.

    Çerkes kardeşlerimiz, Kırım Tatar halkı ve tüm insanlık için en büyük dileğimiz barış, hürriyet ve refah ortamının sağlanmasıdır.

    Türk ve Dünya kamuoyuna saygıyla duyurulur.

    Pin It