•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 150x150

    Büyük Çerkes Sürgünü’nün 158. Yıldönümüne Dair Bildiri

    Ankara, 21.05.2022

     

    Tarihte “Büyük Çerkes Sürgünü” olarak bilinen felâketin üzerinden 158 yıl geçmiştir. Bu felâketli süreç geçmişleri benzer acılar ile dolu iki kadimî halkı birbirine daha da yaklaştırmıştır. 1783 yılında Kırım Hanlığı’nın Rusya tarafından işgali Kafkasyanın mazlum halklarının acılarla dolu yıllarının başlangıcı olmuştur. Bugün hâlâ dilden dile anlatılmakta olan kahramanlıklarla dolu olan ve yıllarca süren savaşlar halkların hafızasından silinmemiştir. Bu tarih aynı zamanda geleceğimizi de aydınlatan bir yol göstericidir.

    Yüzyıllarca aynı coğrafyada yan yana  yaşayan halkların kültürlerini, hayatlarını, kaderlerini paylaşarak geçirdikleri tarihleri günümüzde birbirlerini anlamalarını sağlamakta ve ortak bir gelecek için beraber çalışmalarının ne kadar gerekli olduğunu onlara güçlü bir şekilde göstermektedir.

    Varlıklarını korumak bu iki halkın da ortak idealidir…

    Biz Kırım Tatarlarının istek ve talebi ortak geçmişimizi ortak çalışma iradesine dönüştürebilmektir. Birlikte çalışma becerimizi arttırmak, kardeşliğimizi hatırlayarak  ve kuvvetlendirerek geleceğe beraber yürüyebilmektir.

    Ortak acıları yaşadığımız onurlu Çerkes Halkının Büyük Sürgünü’nün 158’nci yılında sürgün esnasında hayatını kaybedenlerin ve millî mücadelelerinde şehadet mertebesine erişenlerin aziz hatıraları önünde saygı ve hürmetle eğiliyoruz.

    Ruhları şâd, mekânları cennet olsun…

    Pin It