•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 590x330

    KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e Verilen Ceza Hakkında Basın Açıklaması

    Ankara, 25 Eylül 2022

    Bir yıldan beri esaret altında tutulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e İşgalci Rusya’nın sözde mahkemesi tarafından 21 Eylül 2022 tarihinde 17 yıl hapis ve 700 bin ruble para cezası verildi. Nariman Celal ile birlikte Ahtemov kardeşlerden, Asan Ahtemov 15 yıl hapis cezası ile 500 bin ruble para cezasına, Aziz Ahtemov da 13 yıl hapis cezası ve  500 bin ruble para cezasına çarptırıldı.

    Kırım’ın işgal edildiği 2014 yılında işgali tanımaları ve biat etmeleri için bir taraftan Kırım Tatarlarına bir çok vaadler sunan işgalci Rusya,  diğer taraftan Kırım Tatarlarının temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklamış, Kırım Tatar halkının milli lideri ve önceki KTMM Başkanı Mustafa A. Kırımoğlu ile KTMM Başkanı Refat Çubarov’a Kırım’a giriş yasağı getirmiş, KTMM’nin başkan yardımcılarından Ahtem Çiygöz’ü hapsederken, İlmi Umerov’a kapattığı  akıl hastanesinde işkence uygulamıştır.

    KTMM’nin Kırım’daki son başkan yardımcısı olan Nariman Celal ise 2021 yılının Eylül ayında, Kyiv’de düzenlenen “Kırım Platformu”na katılımının ardından Kırım’a dönüşünde işgalci Rusya tarafından tutuklanmıştır. Bu tutuklama ile birlikte Kırım’da meydana gelen bir patlamanın faili olarak Nariman Celal’e yönelik suçlar üretilmiştir.

    Kırım Tatarları sürgün bölgelerinden vatanlarına dönüş ve yerleşme mücadelesini bugüne kadar demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını temel alan prensipleri ile önceleyerek sürdürürken, ne olursa olsun, şiddeti her zaman red eden bir tutum sergilemiştir.

    Dört çocuklu bir aile babası olan Nariman Celal’in karıncayı bile incitmekten üzüntü duyacak düzeyde insani ve merhametli  bir zihniyete sahip olduğu bütün Kırım’da bilinirken, üretilen suça istinaden işgalci Rusya’nın sözde mahkemesinde hükmedilen 17 yılık hapis ise Kırım Tatarlarına verilen göz dağının derecesini göstermektedir.

    Ukrayna’daki savaşı uzatmak için ilan ettiği kısmi seferlik ile asker toplamaya başlayan Rusya tarafından Kırım’da celp gönderilenlerin %80’inin Kırım nüfüsunun %10’unu teşkil eden Kırım Tatarları olduğu anlaşıldığında; olası tepkiyi azaltmak, daha çabuk biat etmeyi sağlamak düşüncesiyle bir takım ağır cezalar da uygulanmaya başlamıştır. Nariman Celal ve Ahtem kardeşlere uygulanan cezalar da Kırım Tatarlarını sindirmeye yönelik olarak bu kapsamdadır.

    Herşeye rağmen Kırım Tatarları demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları ilkeleri doğrultusunda ki mücadelesini sürdürecek, işgale, savaşa, kan dökmeye ve insanlık dışı uygulamalara karşı durmaya devam edecektir.

    Kırım Tatarlarını sindirmeye, korkutmaya, göz dağı vermeye yönelik olarak KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal ile diğer Kırım Tatarları nezdinde işgalci Rusya tarafından hak ve hukuk çiğnenerek uygulanan sipariş cezalar karşısında dünya  kamuoyunun vicdanına müracaat ediyoruz.

    Pin It