• Ukrayna’da 1932- 1933 yılları arasında Sovyetler Birliği merkezi yönetimi tarafından tabi tutulduğu suni açlık ile öldürülen ve her yıl Kasım ayının son Cumartesi günü anılan “Holodomor Kurbanları” hakkında Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 26 Kasım 2022 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.

Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

derneklogo 150x150

Holodomor Kurbanları Hakkında Basın Bildirisi

Ankara, 26.11.2022

Başta Ukrayna olmak üzere Kırım, Kuzey Kafkasya, İdil boyu ve Kazakistan gibi tarımsal üretim ile yaşamını sürdüren insanların olduğu ülkelerde, Sovyetler Birliği’nin zorunlu kolhozlaştırma hareketinin sonucunda milyonlarca insan açlıktan ölmüştür. Sovyetler Birliği, bir yandan milyonlarca vatandaşını açlıktan öldürürken, diğer yandan da milyonlarca tonluk tahıl ihracatına devam etmiştir.

‘Açlıkla öldürmek’ anlamına gelen “Holodomor” Sovyetler Birliği tarafından yaratılan ve kendisine bağlı olmakla birlikte gelecekte tehlike olarak gördüğü ülkelere karşı uygulanan bir soykırım, bir insanlık faciasıdır. İstediği bölgelerde yarattığı suni açlıklar ile milyonlarca insanın ölümünü planlı bir şekilde gerçekleştiren Moskova, Ukrayna nüfusunun dörtte biri olan yaklaşık dört milyon Ukraynalının da feci bir şekilde yok olmasını sağlamıştır.

“Holodomor Soykırımı”nın sorumlusu Moskova’nın bugünkü temsilcileri ise 24 Şubat 2022 tarihinden beri işgal ettiği Ukrayna’nın şehirlerini yakarak, yıkarak, varlıklarını yağmalayarak, sivillere işkence ve tecavüz uygulayarak soykırımını sürdürmektedir. Ukrayna halkı destansı bir mücadele ile vatanını savunurken Rusya kalleşçe sivilleri ve altyapıyı yok etmeye yönelik saldırılarına devam etmekte, savaşarak yenemediği Ukrayna halkını soğuğa ve açlığa sürükleyerek tıpkı Holodomor’da olduğu gibi yok etmek istemektedir.

Ukrayna milletine 90 yıl önce Moskova tarafından uygulanan soykırım, aynı zihniyetin bugünkü uzantısı olan Putin Rusyası tarafından halen sürdürülmektedir.

Holodomor kurbanlarının trajedisini tüm benliğimizle hissederek paylaşırken, bugün de vatanlarını kahramanca savunan Ukrayna milletinin yanında olmaya devam edeceğiz.