•  KIRIM TÜRKLERİ

GENEL MERKEZİ’NDEN

Kamuoyuna Duyurulur

Konu: Sözde Uluslararası Yalta Ekonomik Forumu” Hakkında

Rusya Federasyonu tarafından uluslararası hukuk çiğnenerek işgal edilen Kırım’ın Yalta şehrinde 20-22 Nisan 2017 tarihleri arasında “Uluslararası Yalta Ekonomik Forumu” adı ile düzenleneceği duyurulan  gayri hukuki toplantı,  işgalci ve gaspçı Rusya Federasyonunun hukuk tanımazlığının yeni bir göstergesidir.

Kırım’ın işgali Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından resmen kınanmıştır. Keza, en son Kasım 2016’da Rusya Federasyonunun Kırım’da gerçekleştirdiği insan hakları ihlalleri de Birleşmiş Milletler tarafından bir kez daha kınanarak Rusya Federasyonu işgale ve insan hakları ihlallerine son vermeye davet edilmiştir. Her iki karara rağmen Rusya Federasyonu hukuk tanımaz eylemini sürdürmektedir.

Bununla birlikte, işgalin hemen ardından Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Avustralya gibi devletler toplulukları ve ülkeler yanı sıra pek çok ülke Rusya Federasyonu’na karşı ekonomik ve siyasi yaptırımlara başlamıştır.

Söz konusu ekonomik yaptırımlar öncelikle Kırım yarımadasında ekonomik ve ticari herhangi bir yatırım veya bağlantısı olan gerçek ve tüzel kişilere karşı uygulanmaktadır. Kırım yarımadasında yaptırım kararlarına muhalif olarak ekonomik ve ticari etkinliklere katılan gerçek ve tüzelkişiler tabiyetlerine bakılmaksızın yaptırım kararı alan devletlerin ekonomik yaptırımlar listesine alınacaktır.

Bu vesile ile kamuoyunun ve özellikle iş çevrelerinin bir kez daha uyarılması zarureti hasıl olmuştur.