• Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Eskişehir Milletvekili
    Sayın Dr. Ruhsar DEMİREL’in “Kırım Türklerinin Sürgününün 71. Yıldönümü”
    münasebetiyle yapmış oldukları yazılı basın açıklaması.
    18 Mayıs 2015

Kadim Türk yurdu Kırım’ın aslî ve tarihî sahipleri Kırım Türkleri bundan tam 71 yıl önce 18 Mayıs 1944 tarihinde vatanlarından sürgün edildiler.

Erkekleri, II.Dünya Savaşında cephedeyken kadın, çocuk, bebek, yaşlı ve savaşamayacak durumdaki 423.000 Kırım Türkünün 18 Mayıs 1944 gecesi kapıları Kızılordu askerlerince çalındı. Hazırlanarak evlerini, yurtlarını terk etmeleri için onbeş dakika süre verildi. Yanlarına en fazla iki günlük yiyecek ve su almalarına müsaade edildi. Kırım’daki tren istasyonlarına toplanan 423.000 Kırım Türkü sabah saatlerinde hayvan vagonlarına istif edilerek bindirildiler ve ölüm katarlarının bilinmeze yolculuğu 18 Mayıs sabahı başladı.

Bilinmeze ve ölüme giden bu katarların en kısa yolculuğu yirmi gün sürdü. Havasızlıktan, baş gösteren hastalıklardan, açlıktan, susuzluktan binlerce Kırım Tatarı bu yolculuğun sonunu göremedi. Pek çok kadın ve genç kız hicaplarından abdest ihtiyaçlarını gideremediği için kan zehirlenmesinden, çocuklar ve bebekler açlıktan, yaşlılar hastalıktan kırıldı. Yolda ölenlerin cesetleri demiryolunun kenarlarına atıldı, vahşi hayvanlara yem oldu.

Bu ölüm yolculuğu ve sonrasında atıldıkları toplama kamplarında 193.000 Kırım Türkü şehit oldu. Kadim Türk yurdu Kırım’ın evlatlarının nüfusunun %46’sı kırıldı.

Bu büyük sürgün, Sovyet Rusya’sının işlediği en büyük insanlık suçlarından biri idi. Bütün bir halkın tamamen yok edilmesi amacıyla işlenen bu “soykırım” suçu insanlık tarihinin en kara sayfalarından biri oldu.

Ne var ki, 1944’te bu soykırım suçunu işleyen failler cezalarını hiçbir zaman almadı. Ve cezasız kalan bu suçun faillerinin bugünkü mirasçıları 2014 yılında Kırım’ı bir kez daha işgal etti.

Bugün,18 Mayıs 1944 Sürgün ve Soykırımının canlı şahitleri hâlâ hayatta ve işgal, onların anılarını bir kez daha canlandırıyor.

Kırım Sürgününün 71. Yıldönümü münasebetiyle Sürgün ve Soykırım şehitlerimizi rahmetle anıyor, büyük Türk milletinin Kırım’da bir kez daha Sürgün, Soykırım ve zulme müsaade etmeyeceğini önemle belirtiyoruz.