• "Biz İdil'den Ural'dan" Konferansı 6 Nisan 2019 tarihinde Genel Merkezimizin Bekir Sıtkı Çobanzade Salonunda Araştırmacı Roza Kurban'ın sunumuyla gerçekleştirildi.

Banner1

Konferansın başlangıcında açılış konuşması yapan Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar, Kırım Derneği’nin Türk Dünyasının problemlerini de yakından takip ettiğini İdil-Ural’ın Türk dünyasındaki önemini her zaman koruduğunu ifade etti.

Namık

Roza Kurban, idil-Ural’ın tarih içerisindeki yerini anlattıktan sonra, İdil-Ural’ın önemli aktörlerinden Kazan Tatarlarının ve Başkırtların milli hareketleri hakkında bilgi verdi.

1

Özellikle, Rusya Müslümanları Kongreleri hakkında da bilgilendirme yapan Kurban, Sovyetler Birliği zamanında İdil-Ural bölgesinde yaratılan suni açlıklar ile yapılan aydın katliamları hakkında da değerlendirmede bulundu.

2

Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından, Rusya'ya bağlı olan Tataristan’ın 1992 yılında hazırladığı Anayasası ile geniş milli haklara sahip bir özerk cumhuriyet iken, zaman içerisinde bu haklarının birer birer Rusya tarafından alındığını anlatan Kurban, günümüzde Tataristan’ın Rusya’nın bir vilayeti haline getirildiğini ifade etti.

4

Milli kimliklerinin Rusya tarafından korumasız hale getirildiğini ifade eden Kurban, Kazan Tatarlarının kendi cumhuriyetlerinde anadillerinde eğitim almalarının dahi önünün kesildiğini, ancak belirli sayıdaki velilerin yazılı müracaatlarının olması durumunda anadilde eğitim alabildiklerini, bununda çok yetersiz kaldığını anlattı.

3

İnsanların Rusya istihbaratı tarafından çok sıkı bir şekilde takip edildiğini, sosyal medya paylaşımlarına dahi çok ağır cezalar verildiğini anlatan Kurban, insanların en temel insani ve milli haklarından mahrum bırakılarak korku içerisinde yaşadıklarını ifade etti.hediye1

Programın kapanışında, fotoğraflardan oluşan Berkant Çolak’ın hazırladığı “Kırım Tatar Türkleri’nde Kayıp Zamanlar” adlı kitabın hediye edildiği Roza Kurban da kendisinin ve eşi İklil Kurban’ın yazmış olduğu kitapları Derneğimiz kütüphanesine hediye etti.

hediye2