•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Sovyetlere Muhalefet-Türk Siyasi Muhacirlerinin Bolşevik ve Türk Devrimlerine Bakışı (1923-1934)

    Derneğimiz üyesi ve Derneğimiz Polonya Temsilcisi Edige Burak Atmaca’nın kaleme aldığı “Sovyetlere Muhalefet-Türk Siyasi Muhacirlerinin Bolşevik ve Türk Devrimlerine Bakışı (1923-1934)” adlı araştırma çalışması, Karakum Yayınevi aracılığıyla raflardaki yerini aldı.

    Hali hazırda Polonya’da Uniwersytet Warszawski'de Instytut Historyczny’de doktora çalışmalarını sürdürmekte olan Atmaca’nın Doç. Dr. S. Selenga Gökgöz danışmanlığında hazırladığı, Sovyet karşıtı Kırım, İdil-Ural, Türkistan ve Azerbaycan siyasi muhaceretini incelediği yüksek lisans tez çalışması gözden geçirilerek kitaplaştırıldı. Türk tarihinin kritik bir zaman dilimine mercek tutan çalışma, artık raflarda okuyucularını bekliyor.

    batmaca1Kitabın içeriği hakkında Karakum Yayınevi internet sitesinde şu bilgileri paylaşıyor…
    “19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla uzanan süreçte Türk fikir hayatına, günümüzdeki Türk Cumhuriyetleri ve Kırım coğrafyasında yetişen isimlerin sağladığı katkılar üzerine birçok çalışma ve değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışmalar genellikle Türk milliyetçiliğinin kökeni ile Türk milliyetçiliğinin sistemleşmesi sürecini mercek altına almaktadır. Burak Atmaca, bu çalışmasında Çarlık Rusya’sının yıkılıp Sovyet Devrimi’nin gerçekleşmesi esnasında Türkiye’ye iltica eden Türk muhaceretinin fikri mücadelesini ele almaktadır. Bu mücadelenin alanı muhaceretin 1923-1934 yılları arası Türkiye’de yayınladıkları dergilerdir. Atmaca, bu yayın faaliyetleri üzerinden Türk fikir tarihimizin bir dönemine ışık tutmaktadır. İncelediği dergiler arasında Yeni Kafkasya, Azerî Türk, Yeşil Yaprak, Odlu Yurt, Bildiriş, Azerbaycan Yurt Bilgisi, Kırım Mecmuası ve Yeni Türkistan bulunmaktadır. Atmaca sırasıyla Türkiye’ye iltica eden fikir adamlarının Bolşevik devrimine olan yaklaşımlarını, Türk devrimine yönelttikleri yorumları incelemektedir. Muhaceretin Harf İnkılabı ve Pantürkizm – Panturanizm tartışmalarına bakış açılarını sermesi bakımından ayrıcalıklıdır. Titizlikle hazırlanan bu çalışma Türk düşünce tarihi ve Türk devrim tarihi literatürüne katkı sağlayacaktır. Eserde, olumsuz tiplerin bu üç anlatı türündeki serüvenini inceleyerek kötülüğün değişen-değişmeyen yönleri ustaca sunuluyor.”

    Derneğimiz adına Burak Atmaca’ya çalışmalarında başarılar diliyoruz.

    Kitap şu link üzerinden temin edilebilir : 🌐https://t.co/pqCGoehW33 https://t.co/kD22ihhs5U

     

    Pin It