•

24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle yerlerinden edilen ve Türkiye’ye gelen Kırım Tatarları, Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı bazı haklardan faydalanabilirler:

Uluslararası Koruma Statüsü

• Türkiye’ye gelen ve ihtiyaç sahibi Kırım Tatarları, Türkiye tarafından sağlanan uluslararası koruma statüsü alabilir.
      • Bu kapsamda geçici koruma statüsü alan sığınmacılar konaklama, beslenme, sağlık vb yardımı alabilirler.
      • Sadece, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra Türkiye’ye gelmiş kişiler bu statüye başvurabilirler.
      • Bu koruma statüsünden faydalanmak için, Türkiye’ye giriş yapılan sınır kapısında görevli T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi (Göç İdaresi) personeline ulaşılmalı ve koruma talebinde bulunulmalıdır.
      • Bu statü verilen kişiler, Göç İdaresi tarafından belirlenen konaklama merkezlerinde veya kendi buldukları bir meskende konaklayabilirler.
      • Kişilerin kendi belirledikleri bir meskende konaklamaları durumunda hangi konularda destek almaya devam edecekleri Göç İdaresi tarafından kararlaştırılır.
      • Koruma statüsü alan kişilerin Türkiye içinde dolaşım serbestileri vardır. Ancak, yer değiştirmek istediklerinde bağlı oldukları Göç İdaresi’ne bilgi vermek zorundadırlar.
      • Bu statü sahibi olan kişilerin, koruma kapsamında Türkiye’de kaldıkları süre zarfında Türkiye’den çıkmaları durumunda, belirli bir süre Türkiye’ye girişleri yasaklanabilir.
      • Bu kapsamda koruma altında olan kişiler, talepleri doğrultusunda bu korumadan çıkabilirler ve farklı ikamet izinlerine/statülerine başvurabilirler.
      • Uluslararası koruma alan ve sonrasında bu korumadan çıkan kişiler, tekrar bu statüyü almak için başvuramaz.
      • Bu statü belirli bir süre için verilmektedir. Sonrasında bu süre yine Göç İdaresi tarafından uzatılabilir.
      • Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkleri inceleyiniz:

Türkçe: https://www.goc.gov.tr/uluslararasi-koruma

Rusça:

Türk Soylu Belgesi ve Uzun Süreli İkamet Hakkı

• Türk vatandaşı olmayan Kırım Tatarları, Göç İdarelerine başvurarak ve Kırım Tatarı olduklarını ispat etmeleri koşulu ile Türkiye’de uzun süreli oturma izni alabilirler.
      • Göç İdaresi’nin talep ettiği belgeleri temin etmek ve talep edilmesi durumunda uygulanacak test ve mülakat süreçlerini takip etmek başvuranının sorumluluğundadır
      • Başvuru sırasında Kırım Tatarı olduğunuzu gösterir belgeler, eğer varsa sunulmalıdır. Sivil toplum kuruluşlarının verdikleri belgeler Göç İdaresi tarafından kabul edilmemektedir. Sadece devlet kurumlarından alınan belgeler kabul edilmektedir. Bu kapsamda, Kırım Tatarı olduğunuzu gösterir doğum belgesi veya resmi evraklar, anne-baba veya dede-nene gibi yakın atalarınızın Kırım Tatarı olduğunu gösterir doğum belgesi veya resmi evraklar veren ülkenin makamlarınca onaylı olmaları durumunda kullanılabilirler.
      • Kişiler, ellerinde Kırım Tatarı olduklarını ispatlayacak evrak olmasa bile bu haktan faydalanmak için başvurabilirler. Bu durumda Göç İdaresi tarafından belirlenen kontrol süreçleri işletilecektir.
      • Bu kapsamda oturma izni alan kişi için Türkiye Cumhuriyeti bir koruma ve maddi yardım sağlamamaktadır. Kişi çalışma iznine başvurabilir, verilen T.C. Kimlik Numarası ile tüm sağlık kurumlarından kurallarına uygun şekilde masraflarını ödeyerek faydalanabilir ve serbestçe Türkiye’ye girip çıkabilir. Bu statüde olan kişinin kendi hayatını idame ettirme sorumluluğunun kendisine ait olduğu unutulmamalıdır.
      • Bu kapsamda ikamet izni almak için başvuranın oturduğu adresi beyan etmesi (başvuranın adına kira kontratı veya yanında kalınan kişinin izni) ve başvuru harçlarını ödemesi gerekmektedir. Göç İdaresi harcı dışında sigorta, tercüme, konsolosluk işlemleri gibi işlemler için ücret ödenmesi gerekmektedir. Bu ücretler yaklaşık olarak 2.500,00 ₺ ve 135,00 $ tutmaktadır. Bu ücretler değişebilir.
      • Bu şekilde oturma izni alanlar daha sonrasında uluslararası koruma statüsü alamazlar.
      • Ayrıntılı bilgi için lütfen doğrudan Göç İdaresi ofislerine başvurunuz.

İlgili Bazı Göç İdarelerinin Adresleri:

Ankara:
    T.C. Ankara Valiliği, İl Göç İdaresi Müdürlüğü Ek Hizmet Binası
    Kültür Mahallesi, Becerikli Sokak, No:16, 06420, Çankaya/Ankara
    Bu göç idaresi ofisinde Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri Rusça tercüman bulunmaktadır.

İstanbul:
    T.C. İstanbul Valiliği, İl Göç İdaresi Müdürlüğü (Uluslararası Koruma İçin)
    Muhsine Hatun Mah., Büyük Kömürcü Sokağı, No:2, 34130, Fatih/İstanbul

T.C. İstanbul Valiliği, İl Göç İdaresi Türk Soylu Merkezi (İkamet İçin)
    Yeşilköy Mah., Atatürk Cad., İstanbul Dünya Ticaret merkezi, A3 Blok, Kat: 14, 34149, Bakırköy/İstanbul
    KIRIM TATAR TÜRKLERİ İÇİN UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ DUYURUSU: https://istanbul.goc.gov.tr/kirim-tatar-turkleri-icin-uzun-donem-ikamet-izni-duyurusu

Eskişehir:
    T.C. Eskişehir Valiliği, İl Göç İdaresi Müdürlüğü
    Cumhuriye Mah., Yıldırımer Sk., No:37, 26130, Tepebaşı/Eskişehir

Bursa:
    T.C. Bursa Valiliği, İl Göç İdaresi Müdürlüğü
    Veysel Karani Mah, Sevgi Cd., No:2, 16290, Yıldırım/Bursa