• Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği  Kırım Tatar Kültür Günleri programının 2 9 Nisan 2023 tarihindeki  üçüncü gününün ikinci etkinliğinde, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, "Ballıkpınar Kırım Tatar Kültür Evi" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

77b5523d bb49 4d6a 801c 8c12ce409b3c

Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin'in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı Rıfat Baybörü, Kırım Derneği Ballıkpınar Şubesi Başkanvekili Volkan Altan, Kırım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Olgun Boydak, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar, Kırım Kültür Evi Koordinatörü Yılmaz Baybörü ve gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı ile pek çok davetli katıldı.

img 5101 1682774474 749

Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, “Ballıkpınar Kırım Tatar Kültür Evi” adlı sunumuna Kırım Tatarlarının yaşadığı Ballıkpınar Köyü'nün, 120 yıl önce Türkiye'ye göç eden Kırım Tatarları tarafından kurulduğunu ve kurulma sürecindeki çalışmaları anlatarak başladı.

Kırım Tatarlarının kültürel somut mirasının müze haline getirildiği Kültür Evi’ni anlatan Kalkay, “Kültür Evinin inşası için yaptıkları çalışmalarda kullandıkları araçlardan da bahsetti.  Halkımızın elindeki Kırım Tatar kültürü ve tarihi ile ilgili foroğraflar ve eşyalar topladık” dedi. Köyün içinde bulunan eski bir sağlık ocağının tadilatı yapılarak kurulan 3 odalı Kültür Evi’nde, Kırım Tatarlarının kültürünü, tarihi, somut kültürel eşyalarla halka aktarmaya ve yaşatmaya çalıştıklarını belirten Kalkay, Kültür Evi’ni ziyaret edenlerin Kırım Tatarlarının tarihine şahit olduğunu vurguladı.

c1c81761 d220 4731 8fee 5b480b4a94d9

Kalkay, Ballıkpınar Köyü'ne göç eden Kırım Tatarlarının, bugün işgal altında olan Kırım'ın Kerç, Bahçesaray ve Akmescit bölgelerinden geldiğini aktararak köye yerleşen ailelerden bahsetti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vaktiyle Ballıkpınar Köyü'ne ziyarete geldiğini aktaran Kalkay, “1930’ların başında Atatürk'ün köydeki karşılama hikayesini anlattı

Kalkay, son olarak bugüne kadar ulaşan kültürel mirasın korunduğuna, Kırım Tatar kültürünün her yerde yaşatılmasının ve herkese tanıtılmasının önemine değinen Kalkay şu ifadelere dikkat çekti:

“Bizim buradaki amacımız öncelikli olarak kendi köyümüz, Kırım Tatar köyleri hatta tüm halkımızın geçmişlerinin ne kadar önemli olduğunu, o yaşanmışlıkları, günümüze hatta geleceğe taşımak. Bunun, herkesin vazifesi olduğu bilinciyle, bu kültürü taşıyacak misyona sahip olduğumuz için bu işi yaptık.”

Kaynak: QHA