• Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği  Kırım Tatar Kültür Günleri programının 30 Nisan 2023 tarihindeki dördüncü ve son gününün üçüncü etkinliğinde Evelina Kemileva “Kırım Tatar Dans Tarihi”ni anlattı.

Evelina2

Kırım Tatar Kültür Günlerinde Kırım Derneği Genel Merkezinin halkoyunları ve müzik topluluğu "Cıyın Ansambli"nin hocası Evelina Kemileva “Kırım Tatar Dans Tarihi”, konuşması ile Kırım Tatar dansının tarihini anlattı.  Kemileva, Kırım Tatar dansının gelişimine dikkat çekti.

Evelina3

Kırım Tatar dansının büyük ustası Hayri Emirzade’nin hayatına dikkat çeken Kemileva, Kıyiv’de Emirzade’nin yaptığı Kırım Tatar dansının hayranlık uyandırdığını ifade etti. 1923’te Kırım’da halk sanatçısı unvanı alan Emirzade’nin ömrünün son yıllarının Bakü’de fakirlik içinde geçtiğini anlattı.

Evelina2

Emirzade’nin mezarının nerde olduğunun bilinmediğine dikkat çeken Kemileva, bu büyük ustaların geleneklerini sürdürdüklerini ifade etti.

Kırım Tatar sanatının önemli ismi Üsein Bakkal'ın, Kırım Tatar dans okulunun kurucusu olduğuna dikkat çeken Kemileva, onun her konuda yetenekli bir sanatçı olduğunu ifade etti. Üsein Bakkal’ın 1937 senesinde “halk düşmanı” olarak tutuklandığını söyleyen Kemileva, 8 yıl sonra serbest kalan Bakkal'ın, Haytarma Ansambli'nin kurucusu olduğunu kaydetti.

Evelina4

Kemileva, 18 Mayıs 1944 Sürgününün ardından Kırım Tatar dans oluşumlarının faaliyetinin durduğunu, sürgünün ardından tekrar faaliyete geçen grubun adının yasaklar sonucunda “Haytarma Ansambli olduğunu ifade etti. Bu dönemde kurulan Haytarma Ansambli’nin önemli sanatçısı Akim Cemilev’den bahseden Kemileva, Cemilev’in 18 yaşında iken Moskova’da Sovyet Yaratıcılık Festivali’ni elde ettiğini ifade etti.

Evelina6

Kırım Tatar danslarının tarihini anlatan Kemileva, Horan dansının nasıl yapıldığını anlattı. Horan dansında, Kırım Tatar dans geleneğinde olmayan, omuz omuza ve el ele dans edildiğini ifade eden Kemileva, bu dansın halkın birlik sembolü olduğunu vurguladı.

Çok bilinen ve beğenilen Tım Tım dansından da bahseden Kemileva, bu dans ile Kırım Tatar kadınların tüm zerafetini yansıtıldığını ifade etti. Kemileva, Tım Tım dansının efsanevi hikayesini anlattı.

Evelina5

Bayramların, Ağır Ava dansı ile başladığını söyleyen Kemileva; Ağır Ava’nın ardından Haytarma dansı yapıldığını ilk başta erkeklerin oynadığı dans sonrasında erkek, kadın hep birlikte oynandığını kaydetti. Ağır Ava’nın ilk başta ağır başladığını anlatan Kemileva, “Haytarma”nın kelime anlamının Kırım Tatarca "tekrar" olduğunu ifade etti. Kemileva, böylelikle bu dansın sınırının olmadığını sözlerine ekledi.

0974d9da 3bad 4c6b a87a 46f458844fa1

Kemileva, bu dansın bir gün özgür Vatan Kırım’da yapılacağına dair inanç ve temennisini paylaşarak sözlerini tamamladı.

Hanzade.jpg

Kaynak: QHA