• Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Türkiye ve Ortadoğu Temsilcisi Aldulhakim Şaptukayev 21 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da Derneğimiz Genel Merkezini ziyaret etti.

eb692c76 859b 4e0d 84c1 eb9cb7385c31Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Vakfı  Başkanı Tuncer Kalkay tarafından karşılanan Şaptukayev çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Şaptukayev, Çeçenistan’ın Bugün Rusya’nın işgali altında bulunması nedeniyle Çeçen İçkerya Cumhuriyeti  Hükümetinin sürgünde değişik ülkelerde çalışmalarını sürdürdüğü ve 14 ülkede temsilciliklerinin bulunduğunu ifade etti.

“Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu tarafından geçici olarak işgal edilen toprak olarak tanınması ve Çeçen halkının soykırımının kınanması ile ilgili” başlıklı kararın 2022 yılında Ukrayna Parlamentosu tarafından kabul edilmesi üzerine Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülke Ukrayna olmuştu.

468febf7 1e04 4ea8 a8bf aba908d789a4

İşgal altındaki Çeçenistan’da Kadirov sözde yönetiminin Moskova’nın hizmetindeki memur olarak verilen talimatları yerine getirdiğini ve Çeçen milletini itibarsızlaştırmaya yönelik her yolu kullandığını anlatan Şaptukayev, Çeçenistan’ın işgalden kurtarılıp bağımsızlığını kazanıncaya kadar Başbakanlığını Ahmed Zakayev’in üstlendiği Çeçen İçkerya Hükümetinin çalışmalarını Sürgünde de olsa devam ettireceğini açıkladı.

Şaptukayev , İşgal ettiği Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı 2014 yılından beri yürüttüğü  politikalarını yıllar öncesinde Çeçenistan’da Çeçenler için uyguladığını, Çeçenleri dünya gözünden düşürmek ve itibarsızlaştırmak içinde Rusya'nın planlı olarak ürettiği  terörist uygulamaları Çeçenlere yüklediğini  bildirdi.

Şaptukayev, Terörist eylemlerin karşısında olduklarını, demokratik prensipler çerçevesinde kaldıklarını, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’ni  Türkiye’de anlatmak amacıyla kurdukları “Çeçen İçkerya Derneği”  vasıtasıyla da faaliyetlerini yürüttüklerini belirtti.