•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Genel Merkezimizin Kırım Tatar Halkoyunları ve Müzik Topluluğu olan Cıyın Ansambli ilk gösterisini 10 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirdi.

    21 

    Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 1200 kişilik Şura Salonu'nda saat 19.00'da başlayan Kırım Gecesinde, Cıyın Ansambli ile Kırım Tatar ses sanatçıları izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.

    3

    Sunucuğunu Mavile Memetova’nın yaptığı Gecede, Kırım Tatar ses sanatçıları Rüstem Memet, Gülizar Bekir ve Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu solisti Feryal Başel Tüzün de sahne alarak eşsiz bir kültür ziyafeti sundu.

    94d56d05 cfd7 4e81 a7d0 c51610a734a5

    Sanatçılarımıza eşlik eden orkestramızda yer alan Deniz Göktaş –kanun, Savaş Demiral-klarnet, Turgay Özkızıltaş-ritm, Anife Derman-keman, Rustem Kömürcü-akordeon, Refat Usein-piyano ile ustalıklarını gösterdiler.

    1

    Cıyın Ansambli sahnedeki ilk gösterisine Sezin Uzgur ile Samet Cengiz’in solistliğinde “Ağır Ava Kaytarma” ile başladı.

    2

    Ardından Yavluk oyununu orta grup dansçılarımız sundular. Ardından “Minikler Dansı” küçük yaş grubundan Lina, Neslihan, Canike ve Alim ile icra edildi.

    4

    “Marama Eskizleri”nin solisti Hanzade Aktaran oldu.

    Feryal Tuzun2

    Birbirinden renkli gösterilerin ardından Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu Solisti Feryal Başel Tüzün "Ey Güzel Kırım" türküsünü seslendirdi. "Kemançemin Telleri" ve "Kamışa Bak Kamışa" isimli yırları söyleyen Tüzün, "Kırımlı kardeşlerimizin vatan Kırım'a tekrar kavuşmasını diliyoruz. Bugün burada Kırım için toplandık, Kırım'ı hüzün içinde anıyoruz ama artık neşe içinde, keyifle dansla kaytarmalarla anmak istiyoruz" diyerek duygularını dile getirdi.

    7

    Arslan Bekir, Kırımgeray Aktaran, Umut Uzgur, Hamza Uçar, Ömer Uçar, ve Eren Onrat’tan oluşan orta grubun erkek dansçıları "Aysar Qaytarması"nı icra etti.

    8

    "Emir Celal" oyununu ise 3 yaşından beri Ansamble devam eden Hanzade Uludağ icra etti.

    9

    Tuğçe Ağıral’ın solistliğinde icra edilen “Kogercin" isimli oyun ise tam bir görsel şölendi.

    10  

    Ardından Neslihan Ceran ve Lina Bikeç Emre isimli 4 yaş grubu "Çiçek Dansı"na imza attı.

    Evelina Samet

    Seyircilerin ilgisini çeken bir diğer gösteri ise Cıyın Ansambli'nin Yönetmeni Evelina Kemileva ve Samet Cengiz'in canlandırdığı "Sevgi Hikayesi" adlı danstı.

    12

    "Kırım Cennet Yeri",

    13

    "Çoban Oyunu",

    14

    "Tım Tım" oyunlarının sergilenmesinin devamında,

    15

    Samet Cengiz tarafından "Taşlama" oyunu icra edildi.

    22

    Ardından Kırım Tatar yırlarının canlı arşivi, usta yırcı Rüstem Memet sahnede yer aldı. 

    16

    "Yeşil Kırım'dan size selam getirdim" diyerek Kırım Tatar yırlarına başlayan Memet, "Biz kavuşmadan can doymaz" dörtlüğünü okudu. Memet, seyircilerin eşliğiyle "Bizim taraf" isimli yırı söyledikten sonra "Her vatandaş öz vatanını sever, bizim halkımız da kendi vatanını çok seviyor, ondan vazgeçmeyeceğiz" dedi. Seyircilerden bir çocuk sanatçı Memet'e çiçek takdim etti. Memet, sahne performansında "Ornun Yolu" ve "İstanbul'dan Nar Gelir" adlı türküleri seslendirdi.

    17

    "Nazik Oyunu"nun ardından Cıyın Ansambli'nin ebeveynleri "Anne Babalar" grubu sahnede değişik bir rüzgar estirdi.

    19

    Cıyın Ansamblinin ebeveyn üyelerinin ustalıkla icra ettiği dans gösterisi çocuklarının performansından aşağı kalmayarak büyük bir beğeni topladı. Bu bölümde 40 yıl önceki halkoyunları çalışmalarındaki fotoğraflarla başlayıp günümüze kadar gelen görseller ile tarihi bir yolculuğa çıkıldı.

    20

    Büyük bir beğeni toplayan geceye Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay ile Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin'in dansı damga vurdu. Seyircileri şaşırtan bu sürpriz alkışlarla izlendi. Genel Merkezimizin en eski dansçıları olan ikili 40 yıl önceki performanslarını hatırlatan kısa bir dans sergiledi.

    24

    Cıyın Ansambli tarafından icra edilen “Ukrayna Dansı”  ise gerçekten görülmeye değerdi. 

    25

    "Kırım Türküsü" yırını söyleyerek sahneye çıkan Kırım Tatar ses sanatçısı Gülizar Bekir, "Biliyorum hepiniz Kırım'ı çok özlediniz. İnşallah çok yakın zamanda hep birlikte vatanımıza kavuşacağız" dedi. Bekir "Dağların Yolları" ve "On İki Ördek" isimli yırlarla sahne performansını tamamladı.

    26

    Samet Cengiz, Zeynep Uludağ, Aybike Kalkay, Neva Civelek, Hanzade Aktaran, Tuğçe Ağıral, Sezin Uzgur ve Yaren Ece Tuta tarafından büyük ustalıkla, sanki bir tiyatro gösterisi gibi sergilenen "Çibörek Dansı" heyecanlı ve meraklı bakışlarla izlendi.

    27

    Arslan ve Lina'nın unutulmaz sahne performansı da onların gelecekte iyi birer dansçı olacaklarının bir göstergesiydi. 

    28

    Cıyın Ansambli geceyi "Horan" oyunuyla sona erdirdi.

    23

    Gece seyircilerin, Cıyın Ansambli’nin  ve ses sanatçılarının birlikte seslendirdiği "Vatanım Kırım" yırı ile tamamlandı. Gösteride emeği geçen herkese çiçek takdim edildi. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ise sahneye çıkarak, ekibi tebrik etti. Bodnar Türkçe olarak, "Sizinle olmaktan mutluyum. Ukrayna dansı sürpriziniz için teşekkür ederim. Kültürü ve folkloru buluşturmak çok önemli. Yakında Bahçesaray'da görüşelim. Yaşasın Kırım Tatarları, yaşasın Ukrayna, yaşasın Türkiye!" diyerek sözlerini tamamladı.

    29

    Cıyın Ansambli’nin dans çalışmalarından, kareografilerine, sahne düzenlemesine kadar disiplinli ve titiz çalışması ile bu muhteşem gösterinin mimarı olan Ansamblin Yöneticisi Evelina Kemileva'ya; bu başarılı geceye büyük katkısı olan ansamblimizin üyelerine ve ebeveynlerine çok teşekkür ediyoruz. Sanatçılarımızın ve orkestra üyelerinin üstün performansı da elbette gösterinin başarısını sağladı. Dikiş ve nakış sanatçımız Ayşe Osman’ın ellerinde hazırlanan Cıyın Ansambli’nin milli kıyafetleri de büyük beğeni topladı.

    ec86be3b 9e6a 4a51 a6fc ea56a2b1517a

    Bu vesile ile unutulmayacak bir Kırım Gecesi olarak hafızalarımızda kalacak bu muhteşem programda emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

    a302d751 50d6 4cbf 99d5 0e12a3374500

    Banner

     

    Pin It