•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Konya Şubemiz ve Konya Ukraynalılar Derneği, Kırım'ın işgalinin 10. yılı ile Rusya'nın Ukrayna'nın ana karasına yönelik gerçekleştirdiği topyekûn saldırıların 2. yılı münasebetiyle 24 Şubat 2024 tarihinde Konya Şubemiz binasında ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

    a5164ac9 2418 404b 908c acf7229776af

    Programa, Konya Şubemiz ile Ukraynalılar Derneği yöneticileri ve vatandaşlar iştirak etti.

    Toplantı, Rusya’nın Kırım’ı işgalinin 10. yıldönümü ile Rusya'nın Ukrayna'ya topyekün saldırısının ve başlattığı savaşın 2. yıldönümünde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşu ve millî marşların okunmasıyla başladı.

    Millî marşların okunması sonrasında Konya Ukraynalılar Derneği Başkanı Alina Parasey Göçer ve Kırım Derneği Konya Şubemiz Başkanı Mustafa Sırrı Demirel’in gerçekleştirdikleri basın açıklamasına geçildi.

    Giris

    Konuşmasına “Ukrayna henüz ölmedi! Ne şanı ne özgürlüğü!” diyerek başlayan Konya Ukraynalılar Derneği Başkanı Alina Parasey Göçer, “Biz kahraman savunucularımıza inanıyor ve güveniyoruz. Kırım Tatar Türkü Numan Çelebicihan, Rus faşizmine boyun eğmediği için Ruslar tarafından öldürülüp Karadeniz’e atılmıştı. Ukraynalılar da bugün Rus zorbalığını kabul etmediği için savaşmaya devam ediyor. Savaşımızda haklıyız, inançlıyız, kararlıyız.” şeklinde konuştu.

    Kremlin’in ve uzantılarının Türkiye’de yaptığı propaganda faaliyetlerine dikkat çeken Kırım Derneği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Sırrı Demirel ise “İşgalcilerin bu utanç verici politikasına müsamaha gösterilemez. Aksi takdirde, dünyanın ve özellikle Kırım Tatarlarının geleceklerinde keder ve zulümden başka seçenek olmayacaktır. Bu kritik ve belirleyici zamanda, Kırım Tatarları Ukrayna ile yan yana durmalı ve suçlu saldırganın provokasyonlarını ilkeli bir şekilde geri püskürtmelidir.” diyerek işgale karşı mücadelenin devam edeceğini kaydetti.

    Konya Şubemiz Başkanı Mustafa Sırrı Demirel tarafından yapılan açıklamanın tam metni:

    kirim dernegi konya subesi ve konya ukraynalilar derneginden ortak basin aciklamasi 1708782731 127 x750

    "Sayın Ukraynalılar, Konya Dernek Başkanım ve değerli yöneticileri,

    Çok kıymetli hemşerilerim,

    Basınımızın ve televizyonlarımızın güzide temsilcileri,

    Bugün burada toplanmamızın amacı 20 Şubat 2014’de Kırım’ımızın Rus işgalinin başlangıç günü ve 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Ukrayna - Rusya savaşının 2. yılına girmiş olmamızdır. Bugün 24 Şubat 2024!

    10 yıldır Kırım’ımıza ve 2 yıldır Ukrayna’ya acımasızca saldıran Rusya evrensel barışı tehdit etmeye devam etmektedir. Bugün de savaşın ikinci yıl dönümüdür.

    Bugün hem Konya'da hem de Ankara Ulus Meydanında Ukrayna’ya ve Kırım’a destek vermek için basın açıklaması yapılmaktadır. Kırım’a ve Ukrayna’ya destek için şuan buradayız.

    Kırım Tatarlarının geleceği, adil bir barışa ulaşma ve Karadeniz bölgesinde ve tüm dünyada güvenliği sağlama umutları tehdit altında olmaya devam ediyor. Bunun nedeni Rusya’nın devam eden saldırgan ve provokatif politikasıdır. Nitekim Kırım’ın işgalinin ve Ukrayna’ya yönelik silahlı saldırganlığın başlamasının onuncu, Putin’in büyük ve kanlı bir savaş boyutuna taşıdığı çatışmanın ise ikinci yıldönümünde Kremlin Türkiye’de bir dizi açık propaganda etkinliği düzenlemeyi planlıyor.

    Özellikle de 24 Şubat 2024’te 2022’de Rus bombalarının ve füzelerinin Ukrayna’daki barışçıl şehir ve köylere düşmeye başladığı günün yıldönümünde saldırgan ülkenin temsilcileri İstanbul’da gerçek amacı uluslararası yaptırımları aşmayı kolaylaştırmak olan bir Türk-Rus İş Forumu düzenlemeye çalışıyorlar. Bu alaycı tutumun doruk noktası ise savaş kurbanlarının yasının tutulduğu bu günde İstanbul’da Rusya’nın savaşına verdiği destekle tanınan şarkıcı Valentina Lisitsa’nın sahne alacağı bir konser düzenleme planıdır.

    24 Şubat’ta Ankara’daki Rus Evi de sanki Ukrayna topraklarını işgal eden, aralarında Kırım Tatarlarının da bulunduğu binlerce Ukrayna vatandaşını öldüren ve yüzlercesini hapseden Rusya değilmiş gibi, utanmadan bir de “Durdurulamayan Trajedinin 10. Yılı” başlıklı bir konferans düzenlemişlerdir. İşgalcilerin bu utanç verici politikasına müsamaha gösterilemez. Aksi takdirde, dünyanın ve özellikle Kırım Tatarlarının geleceklerinde keder ve zulümden başka seçenek olmayacaktır. Bu kritik ve belirleyici zamanda, Kırım Tatarları Ukrayna ile yan yana durmalı ve suçlu saldırganın provokasyonlarını ilkeli bir şekilde geri püskürtmelidir.

    İsteğimiz bu savaşın bir an önce bitmesidir. İnşallah savaşın galibi Ukrayna ve Kırım olacaktır diyor hepinize saygılarımı sunuyorum.

    Konya Ukraynalılar Derneği Başkanı Alina Parasey Göçer tarafından yapılan açıklamanın tam metni:

     “Bu cümle Ukrayna milli marşının ilk cümlesidir. Anlamı ise "Ukrayna henüz ölmedi! Ne şanı ne özgürlüğü"

    Ruslarla yüzyıldır süren savaşımız bugün de devam ediyor. 100 yıl önce tarım ülkesi olan Ukrayna'da insanlarımızı açlıkla öldürdüler. Geçmiş yıllarda ve günümüzde de dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden olan Ukraynalılar, Holodomor zamanında bir avuç tahıla muhtaç kaldı. Çünkü rus yöntemi insanların tahıllarını ellerinden zorla alıp açlıkla ölmesini izlediler. 10 yıldır sınırlı süren savaşımız 24 Şubat tarihinde rus yönetiminin savaş ilan etmeden ülkemize var gücüyle saldırmasıyla tam kapsamlı büyük ölçekli bir savaşa dönüşmüştür.

    Ülkemin kahraman insanları topraklarını canları pahasına çıplak ellerle savundu. Düşman ellerinde çelik zırhlı tanklarla cesedimizi çiğneyip kolay bir galibiyet umdu. Ancak bir avuç inanmış içinde vatan aşkı olan insanların neler yapabileceğini hesaba katmadılar. Çünkü rusların kibirleri gerçekleri görmelerine engeldi. Düşman şunu bilsin ki "Ne Buça'da yaptığınız katliamları unuttuk, ne de Kırım'da yaptığınız işkenceleri!"

    Zalimin zulmü devam edecek olsa bugün ne Hitler Almanya'sı yıkılırdı ne de Stalin Sovyetleri. Ruslar son gücünü Ukrayna topraklarında tükettiğinde önce coğrafyamız ardından rusya federasyonunun tüm komşuları ve dünyamız rahat bir nefes alacak. Biz kahraman savunucularımıza inanıyor ve güveniyoruz.

    Şubat ayı hem Türkler hem Ukraynalılar için hüzün ayıdır. Türkiye geçen yıl bu ayda yıkıcı depremin etkisiyle sarsılmıştı. Kırım Tatar Türkü Numan Çelebicihan rus faşizmine boyun eğmediği için ruslar tarafından öldürülüp Karadeniz'e atılmıştı. Ukraynalılar da bugün rus zorbalığını kabul etmediği için savaşmaya devam ediyor. Savaşımızda haklıyız, inançlıyız, kararlıyız. Sözlerimi yine Ukrayna milli marşının ikinci cümlesiyle bitirmek istiyorum. "Düşmanımız batan bir güneş gibi yok olup gidecek."

    Kaynak: QHA

    Pin It