• Rusya’nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgal ve saldırılara karşı İstanbul’da yaşayan Ukrainler ve Kırım Tatarları Rus saldırganlığını kınamak için İstanbul Odakule meydanında 24 Şubat 2024 tarihinde protesto eylemi gerçekleştirdi.

eylem istanbul 24 subat 2024 2 3 1708792979 874 x750

İşgalci Rusya, tam 10 yıl önce 2014’te Kırım’ı işgal ederek Ukrayna’ya karşı savaş başlattı. Dünya’nın Kırım’ın işgaline yeterince tepki göstermemesi işgalci Putin’in iştahını kabarttı ve 24 Şubat 2022’te Rusya Ukrayna’ya karşı topyekûn işgal girişimi başlattı.

Kırım’ı İşgalinin 10. yılında, Ukrayna'ya topyekün saldırısının ve başlattığı savaşın 2. Yılında İstanbul’da yaşayan Ukrainler ile birlikte Kırım Tatarları Rusya’nın saldırgan politikalarına karşı Ukrayna’nın yanında olarak desteklerini gösterdi.

Protestoda, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Gülnara Bekirova, İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz Başkanı Şebnem Sözen, Kırım Derneği İstanbul Şubemiz Başkan Yardımcısı Ergun Sevimsoy, Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı Nurten Bay, Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Useinova, İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdul-Hakim Şaptukayev, Birleşik Çerkesya Konseyi Genel Başkanı Kenan Kaplan konuşma yaptı.

428883020 722673016337824 8899580630639565257 n 1708793035 349

Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarıyla protestoya katılan eylemciler, işgalci Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarını gözler önüne seren posterler taşıdı.

Eylemde konuşma yapan Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, “Bugün burada ülkemiz için Ukrainler ve Kırım Tatarları olarak toplandık. Bu kadar kalabalık katılım görmek çok güzel. Maalesef savaş hala devam ediyor. Ne yazık ki daha çok gözyaşı, kan ve ter dökmemiz gerekecek. Daha çok zorluk önümüze çıkacak. Ama mutlaka kazanacağımızı ve gözyaşı, kan ve teri ne için döktüğümüzü biliyoruz. Tüm bunlar geleceğimiz ve devletimiz içindir.” ifadelerini kullandı.

eylem istanbul 24 subat 2024 2 4 1708793123 876

Türkiye’ye yardım ve destekleri için teşekkür eden KTMM üyesi Gülnara Bekirova, “Ben Herson İline bağlı Geniçesk bölgesi sakiniyim. Sabahın erken saatlerinde Rus tankları bölgemizde girdi, yüzlerce tank Herson ve Zaporijjya’ya doğru ilerliyordu. Rus işgalciler geldikten sonra bölgemizin sakinlerinin yaklaşık yüzde 70’i evlerini terk etmek zorunda kaldı. İşgalciler ise bizim evlerimizi, arabalarımızı ve diğer mallarımızı gasp ediyor. Bugün Rus işgal güçleri benim evimi bir karargaha dönüştürdü. Savaş 10 yıldır devam ediyor ve biz hepimiz farklı yollarla mücadele ediyoruz. Ama ben eminim bu savaş bizim zaferimizle sonlanacak.” dedi.

eylem istanbul 24 subat 2024 2 4 1708793123 876 2

İstanbul Şubemiz Başkan Yardımcısı Ergün Sevimsoy ise yaptığı konuşmada işgalci Rusya’nın bu günlerde Türkiye'de düzenlediği bir dizi açık propaganda etkinliğine dikkat çekerek, “İşgalcilerin bu utanç verici politikasına müsamaha gösterilemez. Aksi takdirde, dünyanın ve özellikle Kırım Tatar Türklerinin geleceklerinde keder ve zulümden başka seçenek olmayacaktır. Bu kritik ve belirleyici zamanda, Kırım Tatarları Ukrayna ile yan yana durmalı ve suçlu saldırganın provokasyonlarını ilkeli bir şekilde geri püskürtmelidir. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden ve Kırım'da Ukraynalılarla birlikte barış ve huzur içinde yaşamaktan yana olan İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak Ukrayna ve Kırım'da yaşanan bu olayları büyük bir kaygı ile izlemekte ve şiddetle kınamaktayız." ifadelerine yer verdi.

eylem istanbul 24 subat 2024 1708793145 478

Eylemde söz alan İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdul-Hakim Şaptukayev ve Birleşik Çerkesya Konseyi Genel Başkanı Kenan Kaplan da işgalci Rusya’nın saldırgan eylemlerini kınayarak Ukrayna devletne ve halkına desteklerini dile getirdi.

eylem istanbul 24 subat 2024 2 1708793233 427

Eylemin sorunda katılımcılar dev ukrayna Bayrağını açarak "Yaşasın Ukrayna" sloganı attı.

Kaynak: QHA