•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım’ın işgalinin onuncu yıldönümü, Ukrayna topraklarının tamamında başlatılan savaşın ikinci yıldönümü vesilesiyle Genel Merkezimiz tarafından 27 Şubat 2024 tarihinde bir basın bildirisi yayınlanmıştır.

    Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 150x150

    Kırım’ın işgalinin 10. Yıldönümü,
    Ukrayna Topraklarının Tamamında Başlatılan Savaşın 2. Yıldönümü Hakkında Basın Bildirisi         

    Ankara, 27 Şubat 2024

     

    Rusya, 27 Şubat 2014 tarihinde henüz gün doğmadan sabaha karşı yüzleri maskeli askerleri ile terörist yöntemler kullanarak Kırım parlamentosunda başlattığı işgalini kısa sürede Kırım’ın geneline yaymıştı. Saklandıkları yerlerden organize bir şekilde ortaya çıkan ağır silahlı teçhizatlarla donatılmış yeşil adam adı verilen onbinlerce Rus askerinin Kırım’da uluslararası hukuku da ayaklar altına alarak başlattığı işgali onuncu yılını da bugün doldurmuş oldu.

    Demokratik yöntemleri, hukuku, insan haklarını ilke ve prensip olarak önceleyen Kırım Tatar Millî Meclisi ile birlikte Kırım Tatar halkı bu işgale 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım parlamentosu önünde demokratik usuller çerçevesinde, silahsız olarak güçlü bir şekilde karşı durmuş, Ukrayna’nın direniş günü olarak kabul edilecek bu şanlı direnişleri ile tarihe şerh düşmüşlerdi.

    Kırım Tatarlarının bu direnişini kabullenemeyen Rusya, işgalin ardından Kırım Tatar Millî Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklamış, liderlerini Kırım’a sokmamış, milli basınlarını susturmuş, 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgün günlerinde düzenlenen matem mitinglerini bile engellemiş, on yıllık işgali boyunca da baskılarını artırarak sürdürmüştür.

    Kırım’ın ardından Donbas’a yayılan Rusya’nın işgali, Dünya ülkelerinin cılız tepkisi ile pervasızlaşarak 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı topyekün saldırılara dönüşmüştü. Ukrayna’yı üç günde işgal etmek amacıyla başlattıkları bu saldırılar da ikinci yılını doldurmuş bulunmaktadır.

    Rusya’nın iki yıl boyunca yerleşim yerlerini adeta füze ve bombardıman yağmuru altında yakıp yıktığı, mallarını yağmaladığı, sivillerini işkence ile öldürdüğü, kadınlarına tecavüz ettiği, kadın ve çocuklardan oluşan milyonlarca vatandaşını vatanını terk etmeye zorladığı, adeta yok etmeye çalıştığı Ukrayna’da bu kirli savaşı ile bütün kötülüklerini sergiledi.

    Rusya’nın her türlü alçaklığı kullanarak başlattığı ve sürdürdüğü bu saldırılara Ukrayna halkı büyük bir kararlılıkla karşı durmuş, vatanlarını can siperane savunmuş, onurlu direnişlerini bütün dünyaya göstermiştir. Buna karşı Rusya, bir yandan işlediği insanlık ve savaş suçlarını artırarak sürdürürken, diğer yandan kötülüklerini örtmeye, yaptıklarını masumlaştırmaya, kendini de mağdur göstermeye yönelik propaganda çalışmalarına arsız ve yüzsüz yöntemlerle sarılmış bulunmaktadır.

    Bugünlerde Türkiye’de Kızılordu Korosu’nun gösterileri, iş forumu, konferans adı altında pek çok faaliyetini yönlendirerek yapacağı propagandası ile kamuoyunu yanıltma, sempati toplama, taraftar bulma çalışmalarına hız vermiştir.

    Kırım ve Donbas’da on yıldır, Ukrayna genelinde iki yıldır yaşattığı insanlık dramı yanında, yaptığı insan hakları ihlalleri, çiğnediği uluslararası hukuk, işlediği insanlık ve savaş suçları Rusya’nın yüzünde bir kara leke olarak kalacaktır. Kırım Tatarları demokrasiden, insan haklarından, haktan, hukuktan yana tutumlarından asla vazgeçmeyecek, on yıldan bu yana devam eden işgali hiçbir zaman kabullenmeyecek, Ukrayna’nın yanında, işgalcilere karşı, ilk günden beri kararlılıkla sürdürdüğü mücadelesini devam ettirecektir.

    Pin It