•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Genç Tatar İnisiyatifi ile Köklüce Şubemizin ortaklaşa düzenlediği , Ötüken Neşriyat’ın desteklediği “Cengiz Dağcı Okumaları” yarışması“ 9 Mart 2024 tarihinde sonuçlandı.

    Konu ile ilgili yapılan açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi.

    Cengiz Dağcı Okumaları Yarışması Kırım Tatarlarının edebi sesi Cengiz Dağcı'yı anmak, eserlerini hatırlatmak, sanat gayesini genç kuşaklara kavratmak ve toplumsal değerlere farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenmiştir. Genç Tatar İnisiyatifi ve Kırım Derneği Köklüce Şubesi’nin ortak çalışmasıyla geeçekleştirilen yarışmaya Ötüken Neşriyat tarafından da destek verilmiştir. "Cengiz Dağcı Okuma Yarışması"na gönderilen eserler Jüri Üyeleri tarafından değerlendirilme işlemi tamamlanmıştır.

    Yarışmaya katılan herkese çok teşekkür ederiz.

    Yarışmayı kazananlar ve ödüller şu şekilde belirlenmiştir:

    1. Ömür Baha Dokuzvar - 5 Bin TL, 1 Yıllık Emel Dergisi Online Aboneliği

    2. Özge KANDEMİR TEMİZEL - 3 Bin Tl, 1 Yıllık Emel Dergisi Online Aboneliği

    3. Fatma ÖZMETLİ İNCE -  Kitap Seti, 1 Yıllık Emel Dergisi Online Aboneliği

    431172677 939666144829349 2776817766790797840 n

    Ödüller bilâhare açıklanacak yer ve zamanda takdim edilecektir. Ödül töreni ayrıca kamuoyuna da ilan edilecektir.

     

    Cengiz Dağcı, Kırım Türkleri için var oluşun ve ümidin sembolü olmuştur.

    Yaşadığı zor zamanlara rağmen toprağından binlerce kilometre ötede halkı için yeniden yeşeren koca bir çınar olmuştur o… 

    Kırım için doğmuş, Kırım için yaşamış ve Kırım için ölmüş bu çınarın kökleri tıpkı kendisi gibi ata toprağından koparılıp binlerce kilometre öteye fırlatılan halkına can suyu taşımıştır.

    Cengiz Dağcı, aslında tüm insanlara inancın gücünü göstermiştir. Bir insanın köklerinden ne kadar uzakta olursa olsun vatanını ruhunda taşıyıp yaşatabileceğini ve bir gün ona kavuşabileceğini göstermiştir.

    Öldükten sonra olsa bile…

    Evet, Cengiz Dağcı böyle bir insandır. Savaş, esirlik, sürgünlük, mültecilik gibi birçok faciadan sonra hayatını sürdürmek durumunda kaldığı İngiltere’de kaleme aldığı eserler ilk başta onun daha sonra da bütün Kırım Tatarlarının vatanlarına olan inancını ve bağlılığını canlı tutmuştur. Dağcı ayrıca herkese Kırım’ın ve Kırım halkının yaşadığı faciayı anlatabilmiş yegâne kalem olmuştur. Kırım Tatarları onun ruhu ile yoğurduğu ve sarsılmaz inancı ile kaleme aldığı eserleri sayesinde vatana dönüş mücadelesinde inançlarını tazelemiş ve kuvvet bulmuştur. Kızıl emperyalizm her ne kadar sakıncalı olarak damgalamaya çalışsa da onun eserleri Kırım Tatar Milli Hareketi’ne güç vermiştir. Dağcı, Kırım Tatarlarının belki de en karanlık devrinde parlayan bir güneş gibi halkının mücadelesine güç vermiştir. İşte bu yüzden Cengiz Dağcı, Kırım için çok önemlidir.

    Ancak ne üzücüdür ki ruhu yerine bedeni vatanına, Gurzuf’una kavuşabildi. Sağlığında kavuşamadığı Kırım’ına öldükten sonra bedeni ulaştı, vatan toprağı ile kucaklaştı.

    “Benim için en önemlisi, ömrümün sonuna kadar Kırım’ın hasretiyle kendimi hapsettiğim fildişi kulemin içinde kalmak olacaktı.” (Hatıralarda)

    Pin It