• Türkiye’de faaliyet gösteren 50’den fazla sivil toplum örgütünün ortak çalışma platformu olan, “Kırım Tatar Teşkilatları Platformu”nun 9 Mart 2024 tarihinde Eskişehir’de yapılan istişare toplantısının sonuç bildirgesi yayınlandı.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu'ndan

platformTamga1

İstişare Toplantısı Sonuç Bildirgesi
    Eskişehir, 9 Mart 2024

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun; Kırım Tatar halkının işgal öncesinde hür ve demokratik zeminde seçilen Kırım Tatar Millî Kurultayı ve Kırım Tatar Millî Meclisi’ni referans aldığını, Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin içerisinde bulunduğunu, Rusya’nın bu hukuk ve ahlak dışı işgalini asla tanımayacağını, her zemin ve şartta işgalin sona erdirilmesi için insan hakları ve hukukun üstünlüğü prensipleri kapsamında, demokratik zeminde kendini oluşturan bütün teşkilatları ile mücadeleye devam edeceğini beyan ediyoruz.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği yanında Kırım Tatar halkının geleceğinin demokrasi temelinde olduğu bilinci ile Rusya’nın kalleş ve çirkin saldırganlığına karşı, Ukrayna halkının vatanlarını savunmak için verdikleri onurlu mücadelesinde yanlarında olmayı görev addediyoruz.

Kırım’da 10 yıldan beri devam eden işgal ile birlikte sabah olmadan yapılan ev baskınları, adam kaçırmalar, işkenceli sorgular, üretilmiş suçlar yapılan gözaltılar, sözde mahkemelerle verilen on yıllık hapis cezaları Kırım’ı adeta açık hava hapishanesine çevirmiş durumda. Bununla da kalmayıp Kırım Tatarlarına uygulanan esaret hayatı Kırım’dan binlerce km uzakta Rusya’nın en ücra köşelerine kadar uzanıyor. KTMM Başkan Yrd. Nariman Celal de vatanından çok uzak bir hapishanede esaret altında tutuluyor. Bugün itibarı ile işgalci yönetim tarafından hakkında işlem yapılan 235 kişinin 205'i Kırım Tatarı. Yani takibata uğrayanların %88’i Kırım Tatarlarından oluşuyor. Sindirme ve gözdağı vermeye yönelik Kırım Tatarlarına yapılan bu zulümlerin hesabının bir gün mutlaka verileceğine inanıyoruz.

Kırım Tatarlarını 18 Mayıs 1944 tarihinde vatanlarından topyekün sürgüne gönderen zihniyetin bugünkü uzantısı, 18 Mayıs matem günümüze dahi tahammül edemiyor, işgal ettiği vatanımızda 10 yıldan bu yana anma etkinliklerini engelliyor. Bu bağlamda Kırım Tatar Sürgününün 80. Yılında 18 Mayıs 2024 tarihinde Türkiye’de kurulu Kırım Tatar teşkilatlarımız ile birlikte matem mitingimizi yükleneceği anlam, vereceği mesajı da dikkate alarak Eskişehir’de yapacağımızı ilan ediyoruz,

Kırım Tatar halkı asla teslim olmayacak!