•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Derneğimiz Genel Merkez  Olağan Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

    1 mars 1713627019 735 1

    Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’ndeki Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi’nde gerçekleşen toplantı, Genel Başkanımız Mükremin Şahin’in açılış konuşmasının devamında İstiklal Marşı ve Kırım Tatar millî marşı Ant Etkenmen'in okunmasıyla başladı.

    Genel Kurula verilen önergenin oylanması ile oluşturulan Divan Heyetinin Başkanlığına Tuncer Kalkay, Başkan Yardımcılığına İrem Aslı Aydın, Yazmanlığına ise Evrensel Fatih Emre ve Samet Cengiz getirildi.

    6

    Divan Heyeti Başkanı Tuncer Kalkay, 3 yılda bir yapılan genel kurulun açılışını “Bu genel kurul toplantısı inşallah vatan Kırım’da daha nice hizmetlere vesile olsun” ifadesiyle gerçekleştirdi. Divan Heyeti Başkan Yardımcısı İrem Aslı Aydın, 12 başlıktan oluşan gündem maddelerini paylaştıktan sonra, faaliyet raporunun okunmasına geçildi.

    4

    Faaliyet raporunu anlatan Genel Başkanımız Mükremin Şahin son genel kurul toplantısından sonra 300 civarında faaliyet yapıldığını vurguladı. Şahin, Dernek olarak Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarına Kırım Tatar dili, tarihi ve kültürünü öğretme, dayanışmayı sağlama ve kültürel aktivitelerle Rus işgali altındaki Kırım’ın özgürlüğü için çalışma amacı güttüklerini ifade etti. Kırım Tatar diasporasının Kırgızistan’dan Kanada’ya kadar 20’ye yakın ülkede var olduğunu belirten Şahin, “Her şeyden önce vatanımızda geleceğimizi yeniden nasıl inşa edeceğiz diye bir soru var. Bu konu dernek üyelerimizle aklımızda olan bir meseledir. Dolayısıyla tüm faaliyetlerimiz bu amaca yöneliktir” açıklamasında bulundu.

    1

    Dernekte dil, müzik ve dans eğitimlerinin verildiğini anımsatan Şahin, ilerleyen günlerde Kırım Tatar tarihi ve kültürü ile ilgili yayınlanan tüm kitapların bulunduğu bir kütüphane kurulacağını duyurdu.

    5a50bb6b 4ec3 4927 9213 165350b46f6d

    Şahin sözlerine, “Kırım meselesi sadece Kırım Tatar halkının değil, bütün Türk dünyasının meselesidir. Nasıl ki, Kıbrıs meselesinde birlik olabiliyorsak, Allah’ın izniyle Kırım meselesinde de hiçbir çatlak sese müsaade etmeyeceğiz. Kırım meselesi Türkiye devletinin meselesidir. Kırım, Kırım Tatar halkının vatanıdır. Kırım Tatarlarının anayasal hakları vardır. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Dolayısıyla bu hedefimiz doğrultusunda aklımızın ve gücümüzün yettiği kadarıyla çalışmaya devam edeceğiz” ifadeleriyle son verdi.

    13

    Mükremin Şahin’in konuşmasının ardından oylanan faaliyet raporu oybirliği ile ibra edildi.

    16

    Denetim kurulu raporunun Evrensel Fatih Emre tarafından okunmasının ardından denetim kurulu raporu da oybirliği ile kabul edildi.

    11 oylama 1 1713627113 469

    Gündemde yer alan “Ankara Çankaya Mürsel Uluç Mahallesi 27113 ada, 8 nolu parselde bulunan Derneğimiz binasının; Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı lehine yıllık bir lira (1.-TL) bedelle, tapudaki işlemin yapıldığı tarihten başlamak üzere 49 yıllığına intifa hakkının tapuda tesis edilmesi” hususu Genel Kurul’da görüşülmesinin ardından oybirliği ile kabul edildi.

    5

    Dernek tüzüğünde Genel Kurul, Genel Merkez Yönetim Kurulu ile Şube Yönetim Kurullarının yetkilerine ve görevlerine yürürlükteki mevzuat da dikkate alınarak açıklık getiren düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme ile Dernek ve Şube Başkanları aralıksız en fazla 3 dönem başkanlık yapabilecek.

    8

    Dernek organları seçimine Divan Heyetine sunulan tek liste halinde girildi. Dernek organlarında görev alacakların yer aldığı aşağıdaki liste oylanarak geçersiz 2 oy haricinde kabul edildi.

    liste

    Dilek ve temenniler bölümünde,  Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi, İstanbul Üniversitesi ve Ukrayna Taras Şevçenko Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi adına konuşma yaptı. Doç. Dr. Yüksel, Kırım Tatar diasporasının vatan Kırım'ın işgalinin ve Rusya'nın 2 yılı aşkın süredir devam ettirdiği topyekûn saldırıların sona ermesi sürecinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Yüksel, “Burada yapılan çalışmalar bu nedenle çok önemlidir” dedi.

    10 gayana yuksel 1713627221 5

    Yüksel, 2 Mayıs 2024 tarihinde Ankara Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Şura Salonu’nda yapılması planlanan “Mızrak Duruşlu Kadınlar” isimli tek perdelik müzikal gösteri hakkında bilgi verdi. Yüksel, katılımcıları Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin destekleriyle hazırlanan, Kırım Vakfı yararına düzenlenecek olan Pınar Ayhan ve Serra Menekay’ın müzikli gösterisine davet etti.

    2 sahin logo 1713627063 788

    Yönetim Kurulu adına söz alan Mükremin Şahin toplantının sonunda yaptığı konuşmada, “Elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz. Allah utandırmasın. Derneğimizin üzerine düşen görev çok ağır. Tüm halkımızdan destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Şahin, Kırım Tatar halkının 100 yıl boyunca söylemlerinde hiçbir değişiklik olmadığına vurgu yaptı. Ayrıca Şahin, dernekte ilerleyen günlerde görev dağılımlarının yapılacağını duyurdu.

    7

    Toplantı yeni yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

    Pin It