•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'un daveti üzerine başkent Ankara'da resmî temaslarda bulunan Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada) Başkanı Ruslan Stefançuk  15 Mayıs 2024 tarihinde, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğini ziyaret etti.

    bannet

    Parlamento Başkanı Stefançuk, Büyükelçilikte Ukrayna adına çalışmalar yapan Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekleyen Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkinin geliştirilmesine katkı sağlayan Kırım Tatarlarına devlet nişanı takdim etti.

    3da0bee0 c5e3 46f3 b9f6 4a8abceabc43

    Stefançuk'un ödül takdim ettiği törene; Genel Başkanımız Mükremin Şahin, İstanbul Şubemiz Başkanı Celal İçten, İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz Başkanı Şebnem Sözen, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Recep Şen, Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova, TURKSİD Uluslararası İş İnsanları Derneği Başkanı Ertan Baştuhan,  Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve Ukrayna Ankara Derneği Başkanı ve Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yuliya Biletska, katıldı.

    898ed5fe 2fc8 481c 8117 5bc2629eefc8

    Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, "Bugün gerçekleşen ödül töreni tarihî bir an. Çünkü inşa edilmiş bir binada yüksek mertebedeki misafirimizi (Verhovna Rada Başkanı Ruslan Stefançuk) ilk kez ağırlıyoruz" diyerek sözü Parlamento Başkanı Stefançuk'a bıraktı.

    2db88d85 8786 4ec8 8ccd 887ed5c2a4ae

    STEFANÇUK, TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NE VE KIRIM TATARLARINA TEŞEKKÜR ETTİ

    Stefançuk Büyükelçilikteki törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de bir dizi resmî görüşme gerçekleştirdiğini anımsatarak, katılımcıların huzurunda Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Türk yetkililere bir kez daha teşekkür etti. Stefançuk, "Dün resmî görüşmeler kapsamında üst düzey yetkililere teşekkür etme fırsatı buldum. Ama bugün burada sizinle bulunmak benim için büyük bir öneme sahip. Çünkü burada sizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Ukrayna ile olan bağlarına yönelik katkılarıyla zaferimiz  yaklaşıyor. Sizi devlet nişanıyla ödüllendirmek benim için bir şereftir" ifadelerini kullandı.

    KIRIM TATARLARINA DEVLET NİŞANI TAKDİM EDİLDİ

    79e0eca0 d6a6 45f1 89dd 9d3865ae95f1

    Konuşmaların ardından ilgili kişilere Ukrayna devlet nişanı verildi. Törende 5. Derece Yaroslav Mudrıy Nişanı; devletler arası iş birliğinin güçlendirilmesi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin desteklenmesi ve Ukrayna devletinin dünyada yaygınlaştırılmasına kişisel katkı sağlayan ERSA Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Saruhan Saraylı'ya takdim edildi. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ise ulusal, kültürel, sanatsal, mimarî, askerî ve tarihî mirasın yeniden canlandırılması ile devlet inşasına diplomatik, insanî, bilimsel, eğitimsel değerlerin yeniden canlandırılmasına kişisel katkı sağlaması nedeniyle Ukrayna Cumhurbaşkanı Ivan Mazepa Özel Nişanı layık görüldü.

    2db88d85 8786 4ec8 8ccd 887ed5c2a4ae

    Ayrıca Ukrayna tarafından  Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Tatar aktivist Aliye Usenova ve aktivist Tetyana Fetsan'a emek ve başarı madalyası takdim edildi. Ukrayna-Türk ilişkilerinin geliştirilmesine, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine destek, Türkiye'de Kırım Tatar tarihinin, kültürünün korunmasına ve yaygınlaştırılmasına önemli katkı sağlayan isimlere Ukrayna Verhovna Rada Teşekkürnamesi verildi. Bu isimler arasında; İstanbul Şubemiz Başkanı Celal İçten, İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz Başkanı Şebnem Sözen, TURKSİD Uluslrarası İş İnsanları Dernek Başkanı Ertan Baştuhan, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernişev, Genel Merkezimiz, Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği ve Kırım Ailesi yer aldı.

    33bdbedb f99f 45ab 87ce 5493f2def960

    Son olarak yine Ukrayna-Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine, özenli çalışılmasına ve yüksek profesyonelliğine kişisel katkı sağlayan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Başkâtibi Timur Liyak ve Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Başuzmanı Yuriy Obeda'ya Ukrayna Verkhovna Rada Başkanı Teşekkürnamesi verildi.

    c80d8582 d1b8 4ac4 b0ab 31fae18f7f5d

    "GEÇMİŞİMİZ ORTAK, GELECEĞİMİZ DE ORTAK OLACAK, BİZ ZAFERE ULAŞACAĞIZ"

    Ödül törenin ardından Prof. Dr. Kırımlı söz hakkı aldı. Düşüncelerini Ukraince olarak dile getiren Kırımlı, hem Kırım Tatarı hem de tarihçi olarak törende bulunmanın çok özel olduğunu vurguladı. Kırımlı, "Ivan Mazepa ve Zaporijjya Kozakları ile beraber Kırım Tatarları ve Osmanlılar düşmana karşı birlikte savaşmışlardır. Bugün yine ortak bir şekilde lanetli düşmana karşı mücadele veriyoruz. Bizim geçmişimiz ortaktır, geleceğimiz de ortak olacaktır. Biz zafere ulaşacağız!" ifadelerini kullandı.

    b6ad4664 132c 4a8c 8908 cf4983a7d0a1

    c9302009 cb59 4412 8e5a 637b20ff5d38

    Kaynak: QHA

    Pin It