• Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev Kırım Tatar Sürgünü’nün 80. Yıldönümü vesilesiyle 17 Mayıs 2024 tarihinde bir açıklama yayınladı.

Kırım Tatar Sürgünü’nün  80 . yıldönümünde Kırım Tatar halkının acılarını paylaştığını ve Çeçen halkının Kırım Tatarlarının yanında olmaya devam edeceğii belirtilen Zakayev’in açıklaması aşağıda verilmiştir.

20230604 172511 min

Sevgili kardeşlerim,

18 Mayıs, birçok neslin kalbinde silinmez izler bırakan Kırım Tatar halkının toplu sürgününü hatırlatan karanlık bir tarih olarak tarihteki yerini koruyor. Bugün bize her Çeçen'in aşina olduğu acı ve ıstırabı yeniden yaşatıyor, çünkü halkımız da korkunç sürgün ve baskı dönemlerine katlandı.

Bu tür olayların bir daha asla yaşanmaması için geçmişin hatırasını korumanın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Dünya kamuoyunu, tarihte böylesine korkunç anlar yaşamış tüm halklar için hakikat ve adalet arayışımızda bize katılmaya çağırıyoruz.

Bu gün, Kırım Tatar halkının direncini ve ruhunu ve hepimizin tüm halklar için saygı ve eşitliğin temel olduğu bir dünya inşa etme ihtiyacını hatırlatsın.

Bu gün aynı zamanda, yıllar süren zorluklara ve sıkıntılara rağmen hakları ve tarihi vatanlarına dönmek için mücadele etmeye devam eden Kırım Tatar halkının direncini ve azmini de saygıyla anıyoruz.

Bugün sadece yas tutmakla kalmıyor, aynı zamanda Kırım Tatar halkıyla kopmaz kardeşliğimizi ilan ediyoruz. Biz Çeçenler sizinle birlikte duracağız ve sonuna kadar hakikat ve adalet için mücadele edeceğiz.

Çocuklarının ve torunlarının geleceği için her şeyini feda edenlerin anısına saygı duyarak ve onları onurlandırarak hepimize tarihi vatanımızda özgürce yaşama fırsatı verecek zafere doğru birlikte yürüyeceğiz.

Birliğimiz, kararlılığımız ve ortak tarihimiz, birlikte yürütmemiz gereken mücadelenin temelini oluşturmaktadır. Bu gün, baskı ve şiddetin yerinin olmadığı, her halkın kendi topraklarında uyum ve karşılıklı saygı içinde gelişebileceği barışçıl bir gelecek inşa etme ihtiyacının bir hatırlatıcısı olsun.

Topraklarımıza geri dönüşümüzün ve dirilişimizin hayallerinin gerçekleşeceği bu kutlu yolda sonuna kadar yanınızdayız.

Derin saygı ve sarsılmaz destekle,

Akhmed Zakayev

Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı