•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü’nün 160. Yıldönümü vesilesiyle Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 21 Mayıs 2024 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.

    Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 150x150

    Büyük Çerkes Sürgünü’nün 160. Yıldönümü Hakkında Basın Bildirisi

    Ankara, 21.05.2024

     

    Uzun süren kanlı savaşlardan sonra 1783 yılında Kırım Hanlığı’nın Rusya İmparatorluğu tarafından yok edilmesi Çerkeslerin de yaşadığı felâketlerin başlangıcı oldu. Bu tarihten itibaren on yıllarca süren Çerkeslerin kahramanlıklarla dolu bir mücadele sürecinden sonra öz vatanlarında Rusya tarafından Çerkessizleştirilme süreci başlatıldı.

    Tarihimizde “Büyük Çerkes Sürgünü” olarak bilinen 21 Mayıs 1864 tarihindeki büyük faciadan daha önce başlayan göçler olduysa da 1864’ten sonra yaklaşık 1,5 milyon insan sürgüne tabi tutuldu ve bu nüfusun neredeyse üçte biri hayatını bu süreç zarfında kaybetti.

    Rusya’nın Çerkes halkına uyguladığı bu sürgünler, katliamlar, soykırımlar Çerkes halkının varlığını yok etmeye, tarihten ve vatanlarından izlerini silmeye yönelik olsa da Çerkes halkı kimliğini de koruyarak bugüne kadar vatanlarından ve onurlu mücadelesinden asla vazgeçmedi.

    Vatanlarımızı işgal eden, aynı saldırgan, sömürgeci, asimilasyoncu devletin karşısında bu halkların yaşama, varolma mücadelelerinin büyüyerek, kuvvetlenerek devam etmesi ise en büyük arzumuzdur.

    Biribirine çok benzeyen ortak tarihi ve ortak acıları yaşadığımız Çerkes Halkının Büyük Sürgünü’nün 160.yıldönümünde sürgün kurbanlarının ve vatan mücadelesinde hayatlarını kaybeden şehitlerin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, Allah’tan rahmet diliyoruz.

    Pin It