•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kiev’de Bağımsızlık Meydanı’nda “Kırım Tatar Sürgünü Kurbanlarını Anma Mitingi” Yapıldı

    Ukrayna’nın başkenti Kiev’in merkez meydanı olan Bağımsızlık Meydanı’nda 18 Mayıs 2016 tarihinde “Kırım Tatar Sürgünü Kurbanlarını Anma Mitingi” yapıldı. Mitinge Kırım Tatarlarının başına gelen faciaya kayıtsız kalmayan birçok kişi katıldı. Dini kuruluşların temsilcileri ile birlikte ve Kırım Tatarlarının yaşadığı ülkelerdeki diaspora temsilcileri ve Ukrayna milletvekillerinin yer aldığı mitinge ilgi büyüktü.

        

    Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov yaptığı konuşmada Ukrain ve Kırım Tatar halkların her gün daha yakın olduğunu ve bir siyasi millet olarak güçlendiğini kaydetti. “Kırım Tatar ve Ukrain halkların dahil olduğu tek millet haline geldiğimiz zaman, kimse bizi yoldan çıkarmaz. Biz her gün, halkımıza her zaman bela getiren Rusya’dan uzaklaşıyoruz. Onlar (işgalciler) buna dayanamıyor ve Ukrayna’yı bırakamıyor” diyen Çubarov, Kırım Tatarlarının Ukrayna’da kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olduğunu söyledi.

        

    Dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar Sürgününün 72’nci yıldönümü nedeniyle anma etkinliklerin düzenlendiğini de ifade eden Çubarov, işgalci Kırım Rus yönetiminin yasağına rağmen Kırım’da da söz konusu etkinliklerin yapıldığını kaydetti. Çubarov “Bizim, tüm Ukrayna halkının birleşmesi için, komşu ülkenin bize saldırması, Kırım’ı kaybetmemiz, haydutların Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bir kısmını kontrol altına alması gerekiyordu. Maalesef bu (Ukrayna halkının birleşmesi) daha önce gerçekleşmedi! Ama biz, Müslümanlar, “sınanmadan arınma olmaz” diyoruz” şeklinde konuştu.

        

    Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu Litvanya Temsilcisi Adas Yakubauskas da Litvanya’nın “AB’de Kırım Tatarlarının esas avukatı” olduğunu belirterek yarımadayı işgalden kurtarmak için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

        

    Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Kırım Başpiskoposu Kliment ise tüm zorluklara rağmen Kırım Tatarlarının atalarını anmaya devam ettiğini söyledi. Kliment “Burada toplanmak artık gelenek haline geldi. 24 yıl boyunca ölen Müslüman ve Hıristiyanlar için Kırım’da hep beraber dua okuyorduk. Çünkü bu etkinliklerde en önemli iki konu var. Birincisi, tarihi ve bahsi geçen kanlı olayların sonuçlarını hatırlamak. İkincisi ise, ölenleri anmak, onların rahmete kavuşması için dua etmek” dedi.

        

    Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’na gelen çok sayıda Kırım Tatarı daha sonra “Kalbinde bir ateş yak” eylemini organize etti. Katılımcılar mumlarla “72” rakamını ve “Soykırıma Hayır” sözlerini oluşturdu.

      

    18 Mayıs tarihi artık Ukrayna’da özel bir gün. 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” ilan etti. 18 Mayıs tarihinde Kiev’de ve Ukrayna’nın çeşitli şehirlerinde Kırım Tatar anma mitingleri, eylemler, flashmob etkinlikleri düzenleniyor. Liselerde sürgün konusu anlatılıyor, sivil toplum kuruluşları ve aktivistler etkinlikler düzenliyor.

    Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’nda Kırım Tatar Sürgününün 72’nci yıldönümü nedeniyle matem mitingine katılmak üzere ABD, Azerbaycan, Türkiye ve Litvanya’dan gelen konuklar da sürgün kurbanları anısına mum yaktılar.

    Kırım Tatar Sürgününün 72’nci yıldönümü nedeniyle aynı gün Kiev’de Ukrayna Ulusal Opera Tiyatrosu’nda bir anma akşamı düzenlendi.  

        

    Kiev’de Ukrayna Ulusal Opera Tiyatrosu’nda 18 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen Kırım Tatar soykırım kurbanlarını anma etkinliğine katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko aralarında 2016 Eurovision Şarkı yarışması birincisi Camala’nın da bulunduğu konuklara hitap ederek Kırım Tatarlarının Rus şovenizmi ile mücadeleye sağladığı katkıdan söz etti.

    Petro Poroşenko konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir zamanlar Kırım Tatarlarını savunmaya korkmayan General Petro Grigorenko gibi bugün ben Kırım Tatarıyım! Sürgün, bin yılın en ağır suçu, soykırımdır.”  Poroşenko Kırım Tatarlarının başına gelen faciayı üniversite öğrencisiyken 1987 yılında öğrendiğini belirterek “O günlerde sizin çabalarınız sayesinde imparatorluk yıkılmaya başladı” dedi.

        

    Rus yönetiminin bugün de, özgürlük sever Kırım Tatar halkına boyun eğdirmek konusunda başarısız olduğunu ifade eden Petro Poroşenko, “Kırım Tatar halkı vatanına dönüş mücadelesini durdurmadı. Günümüzde Stalin’in torunları, Kırım Tatarlarına karşı politikayı yeniden canlandırıyor. Moskova sizin susmanızı istiyor, ama başaramayacak! Güçlü sesiniz tüm dünyada duyuluyor!” şeklinde konuştu.

     
    ÖNEMLİ NOT : Bu haber metni ve fotoğrafların önemli bir bölümü QHA’dan alınarak kullanılmıştır.
    Pin It