•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım’daki Kırım Tatar (Türk-İslâm) Mimarî Yadigârları Eseri Tanıtıldı

     

    “Kırım’daki Kırım Tatar (Türk-İslâm) Mimarî Yadigârları”nın envanter altına alınarak tek tek incelendiği çalışmada bütün Kırım coğrafyası tarandı. Ayrıca bulunan eserlerin doğrulanması amacıyla çok sayıda yazılı kaynak incelendi.

     

    Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Vakıflar genel Müdürlüğü’nün destekleri ile yürütülen önemli bir çalışmanın tanıtımı 18 Mayıs 2016’da Ankara’da yapıldı.

         

    Kırım’daki Kırım Tatar (Türk-İslam) Mimarî Yadigârları Eseri Tanıtım Programı,  Kırım Tatar Sürgünü’nün 72. Yılı anısına 18 Mayıs Çarşamba günü Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nda 17:30’da “Kırım Tarihi ve Kültürel Mirası Resim Sergisi” ile başladı.

        

    YTB Başkanı Dr.Kudret Bülbül’ün ev sahipliğinde düzenlenen organizasyona aralarında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunski ve Türksoy Genel Sekreteri Dr.Fırat Purtaş’ın da olduğu çok sayıda davetli katıldı.

          

    Tanıtım toplantısı tüm şehitlerimizin aziz hatıraları için yapılan 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı.

     

    Genel Başkanımız Tuncer Kalkay ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Genel Md. Yrd. Ali Hürata’nın konuşmalarının ardından Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunski kürsüye davet edildi.

         

    Korsunski, Kırım Tatarları’nın yaşamış olduğu felaketlere rağmen dik duruşlarıyla her zaman örnek bir halk olduklarını belirttiği konuşmasını Ukrayna Parlamentosu’nda alınan bir kararı açıklayarak tamamladı. Alınan kararda  Rus işgalinden kurtulmasının ardından Kırım Muhtar Cumhuriyeti’nin kurulması ve Kırım’ın köklü halkı Kırım Tatarları’nın kendi topraklarında yaşamaları için her türlü desteğin sağlanması dile getiriliyor.

         

    Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Dr.Kudret Bülbül ise konuşmasında öncelikle yapılan çalışma ile ilgili kısa bilgiler vererek emeği geçenlere teşekkür etti.

          

    Yapılan konuşmaların arasında ayrıca Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yapmış olduğu bir diğer önemli çalışmanın videoları gösterildi. Bu çalışma sırasında YTB 18 Mayıs 1944’te Sovyetler Birliği lideri Stalin’in kararıyla Kırım’da bir gecede evlerinden toplanarak farklı ülkelere sürgün edilen yüzbinlerce Kırım Tatarı’ndan bazı tanıklarla görüşerek video arşivi oluşturdu. İki yıl süren çekimlerde 250 saatlik kayıt oluşturuldu. Gösterilen videolar konukların büyük bir ilgiyle seyredildi.

         

    Daha sonra “Kırım’daki Kırım Tatar (Türk-İslâm) Mimarî Yadigârları” çalışmasını yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hakan Kırımlı, İst. Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nicole Kançal-Ferrari ile Uzman Sanat Tarihçisi Gökçe Günel eserlerinin tanıtımını yaptılar. Son derece kapsamlı bir kitap olarak YTB tarafından basılan eserin müellifleri tanıtım sırasında yaşadıkları ilginç ve zor anları da konuklarla paylaştılar. Tanıtım toplantısı düzenlenen bir kokteylle sona erdi.

     

    Kırım Derneği Genel Merkezi olarak öncelikle yaptığı her iki çalışmayla, “Kırım’daki Kırım Tatar (Türk-İslâm) Mimarî Yadigârları” ve  “YTB Kırım 1944 Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması” için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na çok teşekkür ediyoruz. Bu çalışmalar Kırım’ın köklü halkı Kırım Tatarları’nın tarihinin kayıt altına alınmasında büyük bir dönüm noktası olmuştur. Bugün işgal altında olan topraklarda kalan yadigârlarımız belgelenerek kayıt altına alındı ve gün yüzüne çıktı.

    Pin It