• SAĞANAK YAĞIŞ ALTINDA BASIN AÇIKLAMASI

Genel Merkezimiz ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu iki yıl önce 27 Şubat 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgalini saat 13.00’de Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği önünde yağan yağmura ve doluya rağmen protesto etti.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği önünde toplananlar ellerindeki Gök Bayrak ve Al Bayraklarla "Millet, Vatan, Kırım", "Kırım Tatar halkı teslim olmayacak", "Rusya Kırım’dan defol" sloganları attılar.

Yaşlı-genç, çoluk-çocuk demeden ellerinde bayraklarla bir anda bastıran dolu ve yağmura aldırmadan Kırım’ın işgalinin haksızlığını ve yaşanan acıları hep bir ağızdan haykıran Kırım Tatarları, işgali asla kabul etmeyeceklerini ve vatan Kırım’dan asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha haykırdılar.

İlk olarak konuşan Genel Başkanımız Tuncer Kalkay işgal sürecini anlatarak  “uluslararası hukuku ayaklar altına alan Rusya Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırmıştır. 27 Şubat 2014 tarih itibarı ile Kırım Tatarlarının Vatanı Kırım’ı işgale etmiş, akabinde de Kırım Tatarlarına yapılan sistemli baskılar her geçen gün artmıştır” dedi.  KTMM’nin 1. Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün 1 yılı aşan esaretinin halen devam ettiğini belirterek Kırım Tatarlarının millî kimliğinin sinsice yok edilmeye çalışıldığını dile getirdi. Kalkay konuşmasının son bölümünde Kırım tatar medyasının büyük baskı altında olduğunu hatta artık susturulduğunu ifade ederek Rusya’nın son icraatının KTMM’ni kapatmaya hazırlanmak olduğunu söyledi. Kalkay sözlerini şöyle tamamladı: "Kırım’ın işgali ve Kırım Tatarlarının Kırım’daki esareti 2015 yılında devam etse de, gerek Vatanda gerekse diasporada yaşayan Kırım Tatarları bu durumu hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini her fırsatta güçlü bir şekilde dile getiriyor. Saldırgan tutumunu gizlemekte bile çaba göstermeyen Rusya gerçek yüzünü de pervasızca ortaya koymaya başlamıştır. Özellikle son iki yılda yaşananların ışığı altında Kırım’ın geri dönüşü daha da hızlanmış olacak. Bununla birlikte ne olursa olsun, ne kadar sürerse sürsün Kırım Tatarları Vatanlarından asla vazgeçmeyecek. İşgalci Rusya Kırım’dan Defol!"

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu adına konuşan Mükremin Şahin de basın bildirisini okudu.

KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU

Kırım’ın İşgalinin II. Yılı hakkında

Basın Bildirisi

Anavatanımız Kırım, 26 Şubat 2014 tarihinde Rusya Federasyonu tarafından işgal edilmiştir. Rusya Federasyonunun ilkel, barbarca ve hukuk tanımaz bu eylemi uluslararası toplum tarafından ve bilhassa Kırım Tatarları tarafından tanınmamıştır ve asla kabul görmeyecektir!

Bu tutumumuz, Türkiye’de yaşayan Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun yaptığı her faaliyette tekrar tekrar ilan edilecektir! Kırım Tatarları, tarih boyunca Rusya’nın yayılmacı ve işgalci eylemlerinin mağduru ve kurbanı olmuştur. Tarihte yaşadıklarımız bugün neden Rus yönetimini kabul etmediğimizin ve gelecekte yaşanabileceklerin en önemli cevabı ve kanıtıdır.

Kırım, Rusya Federasyonunun işgalinin ardından geçen iki yıl içinde insan hakları ve demokrasinin “kara deliği” haline gelmiştir. Dünya üzerinde insanlık şeref ve haysiyetinin en fazla çiğnendiği, insan haklarının en çok ihlal edildiği toprak parçası Kırım yarımadasıdır. İnsanlık, bu “kara deliği” kapatmadıkça karanlık ve zulüm bütün dünyayı kapsayacak şekilde yayılacaktır!

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, bir kez daha bütün insanlığı, dünyanın saygın devlet ve kurumlarını Kırım’ın işgaline son verecek her türlü eylemi hayata geçirmeye ve bu “kara deliği” insanlık için çok geç olmadan kapatmaya davet etmektedir!

Kırım Tatarları, Türkiye’de yaşayan kardeşlerinin her türlü yardımını hasretle beklemektedir.

Platformumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin ve onun şerefli vatandaşlarının yardımlarını; en temel insan haklarının hiçe sayıldığı, bir korku imparatorluğuna dönüştürülmek istenen Kırım’daki kardeşlerine iletmek için çalışmalarına devam edecektir!

Güzel vatanımız Kırım’da, kardeşlerimizin huzuru ve hakları temin edilene kadar büyük bir gayretle çalışmaya devam edeceğimizi bir kere daha ilan ederken Türk Kamuoyunu saygı ile selamlarız.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu

FOTOĞRAFLAR : Asya ATİLA (QHA)