•

Kırım Derneği Genel Merkezi yılda bir kez düzenlemiş olduğu “Şube Başkanlıkları İstişare Toplantısı” ile yetinmeyerek bölge toplantılarına başladı. Yıl içerisinde belli periyotlarla yapılması planlanan bölge toplantılarının ilki 24 Ağustos 2014 Pazar günü Kırım Derneği Amasya Şubesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Amasya Şoförler Odası Selim Giray Toplantı Salonunda düzenlenen organizasyonda Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kırım Vakfı Yöneticileri’nin yanı sıra Kırım Derneği Ordu Temsilciliği; Amasya, Sungurlu ve Kırıkkale Şubelerinden yönetim kurulu üyelerimiz  ile Kalecikkaya Derneği yer aldı.

Açılış konuşmasını Genel Başkanımız Tuncer Kalkay yaptı. Kalkay 2014 senesinin Kırım için öneminden bahsederek başladığı konuşmasında bu yıl yaşanan olağanüstü gelişmelerle ilgili kısa bir değerlendirme yaptı. Daha sonra bölge toplantılarının amacından söz etti. Katılımcıların kendilerini tanıtmalarının ardından konuşmasına devam eden Tuncer Kalkay Kırım’da yaşanan göçler sonrasında geride kalan halkın yaşadıklarını ve sürgün felaketini anlatarak 2014 senesi yaşananların çok daha acı olduğunu ifade etti. Diasporanın çok daha dikkatli ve özenli çalışması gerektiğini söyleyerek Genel Merkezin yapmakta olduğu faaliyetleri anlattı.

Kırım Derneği Amasya Şube Başkanımız Metin Kırım ise şubelerinin kuruluş tarihinin bile (18 Mayıs 2003) Kırım’ı asla unutmadıklarının bir ifadesi olduğunu söyleyerek kendi faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca bu tür toplantıların çok önemli olduğunu belirterek daha sık yapılması gerektiğini dile getirdi.

Daha sonra söz alan Kırım Vakfı Başkanımız Murtaza Esenkal her bir ferdin teker teker çalışmasının çok önemli olduğunu belirterek Kırım Tatarı olmaktan gurur duymak ve bu ruhu mutlaka yaşatmak gerektiğini söyledi. Gaspıralı’nın “Eğer sen milletine, memleketine yardım etmek istiyorsan bildiğin işin en iyisini yap!” sözünün çok iyi anlaşılmasının öneminden bahsetti. Ayrıca “Kırım’a hizmet etmek istiyorsanız mutlaka Vatanı gidin görün, ayrıca Müftülüğümüzden desteğinizi esirgemeyin” dedi.

Sungurlu Şube Başkanımız Adil Uzar “Vatanı olmayan insanın hiçbir şeyi olmaz” dedi. Güçlü olmak için birlik olmak, bunun için de birbirini tanımak gerektiğini söyledi. Türkiye’deki her bir Kırım Tatarı’nın  Kırım’daki bir kardeşine destek olması gerektiğini dile getirerek bunu mutlaka başarmalıyız dedi.

Kırıkkale Şubesi Yönetim Kurulu Üyemiz Ali Rıza Maltaş ise Kırıkkale’deki kuruluş çalışmalarından söz ederek Kırım için ellerinden geleni yapacaklarını, birlik olma konusunda hiçbir tereddütlerinin bulunmadığını ve Tatar kimliğini öne çıkarmanın çok önemli olduğunu ifade etti.

Kalecikkaya Köy Derneği temsilcisi Recep Atmaca önce köylerinin tarihçesini anlattı. Daha sonrada dernek olarak yapmakta oldukları çalışmaları katılımcılara tanıttı.

Toplantının ilk bölümünde son olarak söz alan Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcımız Mükremin Şahin derneklerin amaçları ve hedeflerinden bahsederek başladığı konuşmasında teşkilatlanmanın öneminden söz etti. Kültürü yaşatmanın çok mühim bir mesele olduğunu, bunun için ilk olarak dili korumak gerektiğini ifade etti. Bu arada kurulma aşamasındaki teşkilatlar hakkında bilgi verdi. Millî duyguların bir gurur meselesi olduğunu ve bu ruhun çocuklara mutlaka aktarılması gerektiğini belirterek her ne olursa olsun yapılan bütün faaliyetlerin Kırım’a yönelik olması gerektiği hususu üzerinde durdu. Ayrıca Kırım Derneği Genel Merkezi’nin her zaman bir çizgisi bulunduğunu, bunun da KTMM ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yanında olmak olduğunu söyledi. “Kurultay ve Meclis çizgisine sonuna kadar bağlı kalacağız” dedi. Ayrıca Kırım Tatarları’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içerisinde millî devletini talep ettiğini dile getirdi.

Daha sonra kısa bir ara verildi. Bu sırada katılımcılara Amasya Şubemiz tarafından köbete ve Amasya’ya has etli pide ikram edildi.

Toplantının ikinci bölümünde görüş, düşünce ve öneriler dile getirildi. Özellikle önümüzdeki aylarda yapılacak faaliyetler için kaynak yaratılmasının önemi üzerinde duruldu. Ayrıca yaklaşan Kurban Bayramı ve Kurban ibadeti hakkında görüş alış verişinde bulunuldu. Bu sırada söz alan Derneğimiz Genel Muhasibi Mustafa Şahin geçtiğimiz yıl Kurban ibadetinin Kırım’da nasıl gerçekleştirildiğini anlattı.