•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatarları’nın vatanları Kırım’dan sürgün edilmesinin 69’uncu yıldönümünü nedeniyle Derneğimiz İstanbul Şubesinin organizasyonunda, İstanbul’daki Ukrayna Konsolosluğu önünde 18 Mayıs 2013 tarihinde saat 12.00’de anma ve protesto gösterisi düzenlendi.

    “18 Mayıs 1944 Stalin’in Sürgününü Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız”, ’Kırımoğlu’nu Destekliyoruz", “Milli Meclisimizin Arkasındayız”, “Mogilyov Seni Kırım’da İstemiyoruz”, “Gözümüz Üzerinde Mogilyov” gibi yazılı döviz ve pankartların taşındığı gösteri Türkiye İstiklal Marşı ve Kırım Tatar Milli Marşı “Ant Etkenmen”in okunması ile başladı.

    Sürgünde hayatlarını kaybedenlerin ruhuna dualar edildikten sonra yapılan basın açıklamasında, İstanbul Şubemiz Başkanı Celal İçten 1944 olaylarını kınayarak “18 Mayıs 1944 senesinde Kırım Tatarları bir gece içerisinde hayvan vagonlarına doldurularak vatanları Kırım’dan Sibirya, Urallar ve Orta Asya köylerine sürgüne gönderilmişti. Bu insanlık faciası 423 bin Kırım Tatarı’nın yarısının sürgün esnasında şehit olmasında neden olmuştur. Kırım Tatar halkının 1944 sürgünüyle çiğnenen milli hak ve hukuklarının uluslararası güvence altında iade edilmesi gerekmektedir. Kırım Tatarları olarak Ukrayna Hükümeti’nden taleplerimiz vardır. Ana dilde eğitim ve televizyon yayınlarının arttırılması, Sürgünden dönemeyen Tatarların dönmesini sağlayacak tedbirlerin alınması, Dönenler için konut yapılabilmesi için toprak ayrılması, Kırım Tatar Milli Kurultayı ve onun belirlediği Kırım Tatar Milli Meclisi’nin tanınması, çözüm içim Ukrayna ve Kırım yetkililerinin diyalog içerisinde olması, 1944 olayları sonrası değiştirilen Kırım’daki yerleşim isimlerinin geri verilmesi konusundaki taleplerimiz karşılanmalıdır" diye konuştu.

    Basın açıklamasının ardından Konsolosluk önüne siyah çelenk bırakıldıktan sonra, Konsolosluğun posta kutusuna mektup atan katılımcılar, trenlerle sürgün edilen yakınları için tren yoluna da siyah çelenk bırakarak olaysız şekilde dağıldı.

    Pin It