•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatar Demokratik Cumhuriyetinin Başbakanı Noman Çelebi Cihan Şehit edilişinin 94. Yılında, Ankara’daki Tarihi Kabakçı Konağı’nda Derneğimiz Genel Merkezinin 16 Şubat 2012 tarihinde düzenlediği programda anıldı.
    Aynı zamanda, Kırım Tatarlarının milli marşı olarak kabul edilen, Noman Çelebi Cihan’ın “Ant Etkenmen” adlı şiirinin okunması ve milli marş olarak söylenmesi ile başlayan anma toplantısının açış konuşmasını Genel Başkanımız Tuncer Kalkay yaptı. Kırım Tatar Milli davasında unutulmaz bir iz bırakarak, gelecek nesillere ışık olmaya devam eden Çelebi Cihan’ın Vatan Mücadelesi ile geçen kısacık ömrüne bir tarih sığdırdığını vurgulayan Kalkay, Çelebi Cihan’ın hiçbir zaman unutulmayacağını ve milleti tarafından gururla ve şükranla anılmaya devam edileceğini ifade etti.
    Kalkay’ın konuşmasının ardından, 23 Şubat 1918 tarihinde Vatanını işgal eden Bolşeviklerce kurşuna dizilerek, cenazesi Karadenize atılan, Noman Çelebi Cihan’ın biyografisi Genel Sekreterimiz Oya Deniz Çongar tarafından okundu. Çelebi Cihan’ın şiirlerinden örneklerin de sunulduğu toplantı, Denetim Kurulu Başkanımız Halil İbrahim Karakaya’nın Noman Çelebi Cihan ruhuna okuduğu dualarla devam etti. Noman Çelebi Cihan ile birlikte vatanı uğrunda hayatlarını kaybeden bütün şehitlerimize de dualar edildi.
    Öğrenimini Ankara’da sürdüren Kırımlı öğrencilerden Zeram Zeytullayev’de, Noman Çelebi Cihan’ın yalnızca Vatanı için yaşadığını, kendi akranları yeni yeni hayata algılamaya çalışırken, Çelebi Cihan’ın arkadaşlarıyla Kırım Tatar Demokratik Cumhuriyetini tesis etmeyi başardığını, Kırım gençlerinin de Noman Çelebi Cihan’ı örnek almalarının çok önemli olduğunu belirtti.
    Pin It