• Kalecikkaya Köyü Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin  düzenlediği, Kalecikkaya Köy Muhtarlığının ev sahipliğini yaptığı 10. Geleneksel Hıdırellez Kültür Şenliği her yıl olduğu gibi bu yılda yağan yağmura rağmen coşkuyla kutlandı. Çorum Valisi Nurullah Çakır’ın Şenlik alanına gelmesiyle 11:30 da Tepreç  Şenliği , saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kırım Milli Marşı “Ant Etkenmen” ile başladı.

Sürgünde ve Sürgün edildikleri bölgelerde hayatını kaybeden Kırım şehitleri adına Kur’an-ı Kerim okundu. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından Ünal Uygun tarafından  Tepreç duası yapıldı. Yapılan dua sonrası Melike Çetinkaya ve Elif Çetinkaya tarafından Kırım Tatarca ve Türkçe Karşılama şiirleri okundu. Köy Muhtarı Vahdettin Seçir’in açılış konuşmasını  Kalecikkaya Köyü Derneği  Başkanı İsmail Metin’in yaptığı Tepreç hakkındaki konuşması takip etti. Kurucu Başkan Şükrü Bilgili , Kalecikkaya köyünün tarihi hakkında konuşma yaptı. 18 Mayıs 1944’de Kırım’dan sürülen Kırım Tatarlarına yapılan soykırımdan bahseden,  Şükrü Bilgili Sözlerini Kırım ile ilgili güzel bir şiirle süsledi.
    Şükrü Bilgili’nin konuşmasının ardından kürsüye gelen Vali Nurullah Çakır, “bu tür etkinliklerin birlik ve beraberliğin gelişmesinde, örf ve adetlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir yere sahip olduğunu” dile getirdi. Şenlikte Vali Nurullah Çakır, Kalakay çöreğini yuvarlayarak, ünlü kırım adetini gerçekleştirdi.  Bu adet neticesinde bu yıl bolluk ve bereket olacağı anlaşıldı.
    Alaca Kaymakamı Ayhan Yazgan, İsmail Gaspıralı Bey’in “Dilde, fikirde, işte birlik” sözünü hatırlatırken ve şenliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Protokol konuşmalarından sonra Şenlik Özel programı Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezimizin Kırım Halk oyunları ekibinin gösterisi ile başladı. Büyük bir ilgi ve beğeni ile izlenen halk oyunlarının ardından Kırımdan gelen sanatçılarımız Dilaver Osman ve Afize Yusuf Kızı konserine geçildi.

Dilaver Osman ve Afize Yusuf Kızı’nın sslendirdiği birbirinden güzel Kırım Tatar Halk yırları izleyenleri adeta Kırım’a götürdü. Kalecikkaya Derneği Yöneticileri ve Kalecikkaya köylüleri Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezimiz Yöneticileri ve Genel Merkez Halk oyunları ekibimiz ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.