•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • 1.Marmara Tepreci 15 Mayıs 2011 Pazar günü Kocaeli’nde 5 Şubemizin organizasyonu ile gerçekleştirildi.

    Kocaeli, Gebze, Yalova, Tekirdağ ve Çorlu Şubelerimizin organizasyonu ile Kocaeli Derince’de Çınarlı mevkiinde yoğun bir katılım ile gerçekleştirilen 1. Marmara Teprecine; Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Derince Belediye Başkanı Dr. Aziz Alemdar, Genel Merkezimiz ve Şubelerimiz yönetim Kurulu Üyeleri ile diğer Kırım Tatar derneklerinin idarecileri de iştirak etti.
     
     
    Saygı duruşu, İstiklal Marşı, Kırım Milli Marşı ve tepreç duasının okunması ile başlayan teprecin açış konuşmasını Kocaeli Şube Başkanımız Suavi Oktay yaptı. Oktay, konuşmasında teprecin gerçekleştirilmesinde emeği geçen ve teprece katılanlara teşekkür ettikten sonra teprecin önemi hakkında bilgi verdi.
     
     
    Kocaeli Valisi Ercan Topaca’nın Kırım’dan Anadolu’ya Kırım Tatar göçleri ve 18 Mayıs 1944 yılında Kırım Tatarlarının ana vatanlarından topyekün sürgünü hakkında detaylı değerlendirmeleri içeren etkili konuşması, katılımcılar tarafından ilgi ile takip edildi. Topaca, Kırım’ın Türkiye ile tarihi ve kültürel bağlarının hiçbir zaman azalmadığını, Kırım’ın Türk Dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu, bu nedenle de Kırım’da yaşananlara, Kırım Tatarlarının sorunlarına kayıtsız kalınamayacağını ifade etti.
     
    Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kırım Tatarlarının bu gününde bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu, ananelerin yaşatılmasının çok önemli olduğunu, Kırım Tatarlarının kültürlerini korumadaki hassasiyetlerini takdir ettiğini ifade etti.
     
    Derince Belediye Başkanı Dr. Aziz Alemdar, Derince’nin kurucularının Kırım Tatarları olduğunu, bu nedenle Kırım Tatarları ile ilgili faaliyetlere her zaman destek verdiklerini, teprec alanının hazırlanması ve yetiştirilmesi için belediye olarak büyük gayret gösterdiklerini ve hazırlıklarının bugüne yetiştirilmesinden çok memnun kaldığını ifade etti.
     
     
    Kırım Tatar halk sanatçısı Hakan Gürtunca’nın sunuculuğunu yaptığı tepreç programında yapılan “Kalakay Tıgırtması”nda, kalakayların ön yüzlerinin denk gelmesi, bu yılın verimli olacağının işareti sayıldı.
     
    “Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği”nin Mecidiye Şubesi Kadınlar Kolu Başkanı Ülfet Nubin’in; Romanya’da yaşayan Kırım Tatarlarının faaliyetleri hakkında verdiği bilgiden sonra, grubun halkoyunları ekibi tarafından sergilenin Kırım Tatar halk dansları beğeni ile izlendi.
     
     
    Hakan Gürtunca’nın icra ettiği Kırım yırları, Kırım Tatar aşları yarışması, Kırım Tatar kuşak gösterileri de teprece ayrı bir renk kattı.
    Kocaeli Şubemiz Başkanı Suavi Oktay, Gebze Şubemiz Başkanı Şerife Orak, Yalova Şubemiz Başkanı Zeki Ertürk, Tekirdağ Şubemiz Başkanı Fatih Erge, Çorlu Şubemiz Başkanı İsmail Tonguç organizasyonun başarı ile tamamlanmasından duydukları memnuniyeti Genel Merkezimiz idarecileri ile paylaşarak, Marmara teprecinin her yıl farklı bir Marmara ilinde yapılacağını, önümüzdeki yıl için de Gebze’yi seçtiklerini ilan ettiler.
     
    Pin It