•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

    24 Eylül 2014 tarihinde, Derneğimiz Genel Merkezi’nde, büyük fikir adamı İsmail Bey Gaspıralı dualarla anıldı. Vefatının yüzüncü yıl dönümü vesilesi ile düzenlenen anma programını Kırım Derneği Gençlik Komisyonu hazırladı ve yapılan konuşmalarda Gaspıralı’nın aydınlanmacı fikirleri, kadına verdiği önem ve kadın meselesine bakışı ve gazeteci-yazar kişiliğini inceleyen konuşmalar yapıldı.

    Programa Gaspıralı’nın "Yeşil Ada" şiiriyle ve meşhur "Unutmañız çocuqlarım, Qırım sizin vatandır! Saip oluñız bu vatanğa çalışıp edep ile..." dizeleriyle başlanıldı. Arkasından İsmail Bey Gaspıralı’nın biyografisi Görkem Akbulut tarafından okundu. Biyografinin ardından Gaspıralı’nın ve Kırım uğruna canlarını feda etmiş yolbaşçılarımızın ruhlarına Kur’an okundu ve programın son kısmına geçildi. Fethi Kurtiy Şahin, Mavile Muhtarova ve Gökçe Karalezli Gaspıralı’nın başlattığı Cedidçilik ve aydınlanma hareketini, onun gazeteci-yazar kişiliğini ve Gaspıralı’nın kadın meselesine bakışını anlatan konuşmalarını yaptılar. Son olarak Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, Gaspıralı’nın Kırım için önemini ve şu an içerisinde bulunduğumuz durumda Gaspıralı’yı anlamanın ne kadar önemli olduğunu vurguladığı bir konuşma yaptı. Programın ardından yeni kurulan Sungurlu Şubemizin üyeleri ve diğer misafirlerimizle güzel ve sıcak ortamda uzun ve neşeli bir sohbet yapıldı.

    Vefatının üzerinden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen bıraktığı miras ve eserleri hala çok büyük önem arz eden Gaspıralı, fikirleriyle hala yolumuza ışık tutmaktadır. Tek başına çıktığı bu yolda başardığı işlerle bizlere hala gurur vermekte ve neler yapmamız gerektiğini göstermektedir. Kırım’da doğan ama bütün Türk ve İslam dünyasına mal olan Gaspıralı’nın öğütlerini anlamak ve yüreğimizde hissetmek ona olan vefa borcumuzu ödemenin belki de en güzel yolu olacaktır.

     

       

         

        

        

    Pin It