•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • TOBB Üniversitesi Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu tarafından 21 Ekim 2014 tarihinde Ankara’da TOBB Üniversitesi toplantı salonunda “Dünden Bugüne Kırım” adlı bir  konferans düzenlendi.

    İstiklal Marşı ve Kırım Tatar Milli Marşı “Ant Etkenmen”in okunması ile başlayan toplantının oturum başkanlığını TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Togrul İsmayil yaptı. Toplantıya  konuşmacı olarak Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutluk Kaan Sümer katıldı.

    Toplantının açış konuşmasını yapan Doç. Dr. Togrul İsmayil, Kırım’ın işgali ile yaşanan gelişmelerin değerlendirileceği toplantıda konunun önemini dile getirerek konuşmacıların konu ile ilgili uzmanlık alanları hakkında da bilgi verdi.

    Kutluk Kaan Sümer

    Konferansta ilk sözü alan Doç. Dr. Kutluk Kaan Sümer, Kiev’deki Maidan olaylarından Kırım’ın işgaline kadar olan süreci anlatarak, Anadolu’ya yapılan göçler ve 18 Mayıs 1944 yılında Kırım Tatarları’na uygulanan büyük sürgünden de bahsetti.

    Tuncer Kalkay

    Genel Başkanımız Tuncer Kalkay ise Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırarak, 27 Şubat 2014 tarihinde Kırım Tatarları’nın Vatanı Kırım’ı işgal eden, 16 Mart 2014 tarihinde düzenlediği düzmece ve sözde referandum ile Kırım’ı ilhak eden işgalcilerin; Kırım’ı Kırım Tatarsızlaştırmak için yarattıkları korku ile birlikte her türlü hile ve baskıyı kullanarak, işgallerini kabullendirmeye çalıştıklarını, Kırım Tatarları’nın ise bu durumu asla kabullenmeyeceklerini anlatarak, Kırım Tatarları’na karşı uygulanan insan hakları ihlallerine dikkati çekti.

    Hakan Kırımlı

    Konferansın son konuşmacısı Prof. Dr. Hakan Kırım’lı da, Kırım Tatarları’nın 230 yıllık tecrübesi ile işgalcileri çok iyi tanıdığını, Putin’in Rusya’nın topraklarını genişletme çabasının Sovyetler Birliği’ni tekrar yaratma hayali olduğunu; Putin’in 20. Yüzyılın en vahim olayı olarak milyonlarca insanın hayatını kaybettiği 2. Dünya Savaşı ya da milyonlarca insanın hayatına son veren atom bombalarının atılması değil de Sovyetler Birliği’nin dağılması olarak görmesinin psikolojisini çok iyi ortaya koyduğunu belirterek Kırım Tatarları’na hemen hemen her gün hatta her an uygulanan baskılara dikkat çekti.

    Toplantı Avrasya Stratejik Araştırmaları Topluluğu tarafından konuşmacılara takdim edilen plaket töreni ile sona erdi.

    Pin It