•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

     

    Birinci Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın önderi; Kırım Tatar millî devletini kurmak için ömrünü adamış büyük liderimiz; Doğu Avrupa Müslümanları Müftüsü; Antlı şehidimiz Numan Çelebicihan şehadetinin 97.yıl dönümünde ve bala şairi olarak ta tanınan Bilal Mambet doğumunun 80. Yılında Hamamönü Kabakçı Konağında 20 Şubat 2015 Cuma günü saat 19.00 düzenlenen “Kırım Tatar Edebiyat Akşamı”nda anıldı.

     

     

    Hava muhalefetine rağmen kalabalık bir dinleyici topluluğunun hazır bulunduğu edebiyat akşamı yapılan kısa açılış konuşmasının ardından Derneğimiz yönetim kurulu üyesi Ömer Özel’in okuduğu dua ile başladı.

     

     

    Sunuculuğunu Mavile Mukhtarova’nın yaptığı ve Gençlik Komisyonumuz tarafından düzenlenen edebiyat akşamında ilk olarak Numan Çelebicihan’ın bizlere bıraktığı en güzel hediye olan milli marşımız Ant Etkenmen Elmaz Kırımlı tarafından okundu. Çelebicihan’ın hayatı ve fikirleri hakkında kısa bilgiler verilirken yazmış olduğu şiirler “Aygidi tatar yaşları”  M.Mukhtarova, “Yolcu ğarip”  ve “Savluqman qal tatarlıq”  Fethi Kurtiy Şahin, “Bastırıq” Görkem Akbulut, “Sarı tülpan” Kadriye Güney, “Tatarlar yurtu” Murat Bekdemir , “Tilkiden selâm” Oya Deniz Çongar tarafından seslendirildi. Bu arada Çelebicihan için Amdi Giraybay’ın yazmış olduğu "Ant etkenmen aytaman" isimli şiiri Şamil Ersöz, Şakir Selim’in yazmış olduğu "Çelebicihannın sonki yırı" isimli şiiri de Oya Deniz Çongar seslsndirdi. Daha sonra Numan Çelebicihan’ın hayatı ve edebî kişiliğini anlatan kısa bir video gösterisi sunuldu.

                            

     

    Edebiyat akşamının ikinci bölümünde ise doğumunun 80.yılında Bilal Mambet anıldı. Hayatı ve edebî kişiliği hakkında verilen bilgilerin yanısıra yazmış olduğu bala şiirleri “Çipçeler”i Hanzade Aktaran, “Tavşançıq”ı Serbil Qırımlı, “Tembel”i Cemre Yüksel okurken derneğimizin bu en genç üyeleri büyük alkış aldılar. Son olarak “Ebediy qala” isimli şiiri Semra Batır’dan dinledik.

     

     

    Edebiyat akşamımız sona ererken Hakan Kırımlı hocamız Numan Çelebicihan’ın önemi üzerinde durarak bugün yapılması gerekenler üzerine kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında diasporanın en önemli görevinin kültürü, dili, medeniyeti saklayıp korumak ve genç kuşaklara aktarmak olduğunu ifade etti.

     

    Fotoğraflar: Mustafa GÜLTEKİN

    Pin It