•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

    Organizasyonunu Derneğimizin gerçekleştirmiş olduğu “Kırım’la Dayanışma Gecesi” 7 Mart 2015 Cumartesi günü akşamı Ankara’da “Halil İbrahim Sofrası”nda düzenlendi. 850 davetlinin katıldığı ve salonun tamamen dolu olduğu gece dernek faaliyetlerinin ve bu gecenin düzenlenme amacının anlatıldığı bir konuşma ile açıldı.

     

     

    Oya Deniz Çongar tarafından yapılan konuşmada bu gecenin eğlence akşamı değil Kırım Tatar Kültürü’nün gelecek kuşaklara aktarılması noktasında önemli bir misyonu üstlenen ve çok düşünülerek hazırlanmış bir organizasyon olduğu üzerinde duruldu.

     

     

    Sürgün bölgelerinde Kırım Tatar Dili ve Kültürü’nün yırlar, maniler, çınlar ve danslarla yaşatılıp sonraki kuşaklara aktarılarak ayakta kaldığı hususu özellikle vurgulandı. 4 Mart 2015 Çarşamba günü aramızdan ayrılan merhume Dr. Zuhal Çiçek Kırımlı teyzemiz ve Kırım davası uğrunda hayatlarını kaybeden şehitlerimizin ruhları için okunan Fatiha’nın ardından gece başladı.

     

     

    Sunuculuğunu Ediye Qataman’ın yaptığı gecede daha sonra Genel başkanımız Tuncer Kalkay misafirlere hoşgeldin diyerek son bir yıl içerisinde yaşanan olaylar hakkında bir değerlendirme yaptı.

     

     

    Kalkay konuşmasında Kırım’da yaşanan hukuksuzlar, Kırım Tatar Halkının seçilmiş millî liderlerinin sınır dışı edilmeleri meseleleri üzerinde durarak Kırım Tatar Halkının bu güçlüğün de üstesinden geleceğini ifade etti.

     

     

    Daha sonra söz alan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky ise konuşmasına Kırım Tatarlarına teşekkür ederek başladı. Kırım’ın işgali sürecinde Kırım Tatar Halkının göstermiş olduğu direncin ve diasporayla birlikte Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması konusundaki hassasiyetlerinin takdire şayan olduğunu ifade etti.

     

     

    Büyükelçi Korsunsky Kırım’daki işgalin sona ereceği konusunda hiç bir şüpheleri olmadığını belirttiği konuşmasını “Vatan, Millet, Kırım” diyerek bitirdi.

     

     

    Gecenin gösteri kısmında kıymetli hocamız Meryem Kadirova’nın idaresindeki halk oyunları ekibimiz Ağır Ava, Bahçesaray Qaytarması, Tım Tım, Emir Celal, Çoban ve Horan oyunlarını büyük bir başarı ile sergilediler.

     

     

    Derneğimiz miniklerinin “Balalar Dunyası” gösterisi ise son derece büyük bir ilgi topladı.

     

     

    Küçüklerimiz sempatilerinin yanı sıra ciddiyetleri ve ustalıkları ile abla ve ağabeylerini aratmadılar.

     

     

    Bu arada Nogay Derneği’nden genç kızlarımızın sergilemiş oldukları oyun geceye ayrı bir hava kattı.

     

     

    Etkinliğimizde bizi yalnız bırakmayarak Kırım yırlarından oluşturduğu repertuarla küçük bir konser veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu Sanat Yönetmeni İrfan Gürdal ise gecemize apayrı bir renk kattı.

     

     

    Kırım’la Dayanışma Gecemiz’de yaşanan ilkler bununla bitmedi. Derneğimiz müzik hocası Rumeysa Ay ve arkadaşlarının oluşturdukları grup “Levruba” konuklarımızdan büyük alkış aldı.

     

     

    Kırım Tatar Yırları’nı ilk kez seslendiren grup 12 eserden oluşan repertuarları ve bu yırları icra etmedeki ustalıkları ile çok beğenildiler.

     

     

    Gecenin bitiminde Türkiye’nin dört bir tarafından gelen dernek başkanlarımız, hemşehrilerimiz ve Kırım’dan okumak üzere gelen gençlerimiz aynı konuyu dile getirdiler.

     

     

    “Halk oyunları ve yırlar bize Kırım’da olduğumuzu hissettirdi, sanki Kırım’dan bir ansambl seyrettik”. Elbetteki bunda gençlerimizin ustalıkları kadar kostümlerinin de büyük payı olduğunu düşünüyoruz.

    Kırım’ın değerli el sanatı ustalarından Ayşe Osman tarafından hazırlanan kıyafetler son derece gösterişli ve şıktılar.

     

     

     

     

    Fotoğraflar : Mustafa Gültekin, Mavile Mukhtarova

    Pin It