•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

    Keçiören Belediyesi  6. Uluslararası Ramazan Etkinlikleri çerçevesinde 5 Temmuz Pazar Günü Kalaba Kent Meydanı’nda “Kırım Evi” açılışının ardından düzenlenen “Kırım Gecesi” büyük ilgi gördü. Etkinliğe Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, Kırım Vakfı Başkanı Murtaza Esenkal, Genel Başkan Vekilimiz Mükremin Şahin, Genel Başkan Yardımcımız Namık Kemal Bayar ve Yönetim Kurulu Üyelerimizin yanı sıra Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Etimesgut Kırım Derneği Başkanı Ergin Batur, Kırım Türkleri Amerikan Birliği Üyesi Sevil Sevdiyar, Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Ukrayna Büyükelçiliği Başkatibi Dr. Denis Zolotarov,  AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Av. Zafer Çoktan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

     

     

    Kırım Evi açılışının ardından Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve misafirlere standı gezdiren Genel Başkanımız Tuncer Kalkay Kırım’ın işgali ve son durumunu anlatan fotoğrafları tek tek anlattı. Standta özellikle çarpıcı fotoğraflara yer verildiğini belirten Kalkay bu fotoğraflarla Kırım’daki halkın işgale karşı pozisyonunun ifade edilmeye çalışıldığını dile getirdi. Ayrıca 300 veya 400 yıl önceden yapılmış resimlere de yer vererek Kırım’ın asıl sahiplerinin kimler olduğunun gösterilmesinin amaçlandığını belirtti.

     

      

     

    Kırım Evi açılışının ardından misafirler Derneğimiz Halk Oyunları ekibinin hazırlamış olduğu gösteriyi seyretmek üzere konser alanına geçtiler. Konser öncesi yapılan konuşmaların ardından Genel Başkanımız Tuncer Kalkay Belediye Başkanı Mustafa Ak’a belli Kırım Tatar çömlekçi Rüstem Skibin’in yapmış olduğu bir seramik tabak, Tarak Tamgalı bir Kravat ve Kırım’a has nakışlarla süslenmiş bir  Kuran-ı Kerim kabı hediye etti. Daha sonra sahneye gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül şunları söyledi: “Keçiören Belediye başkanımızın her sene ramazan ayında düzenlediği etkinliklerle dünyadaki soydaşlarımızı ve müslüman ülkeleri tanıma imkânına kavuşuyoruz. Bu akşam Kırım Türkleri ile birlikte olacağız. Bugün İsmail Gaspralı’yı yeni nesillerimizin tanımasının büyük anlamı var. Gaspıralı ‘Dilde, fikirde, işde birlik’ diyerek Türk dünyasına, islâm alemine büyük mesafe kazandırmış önemli bir mütefekkirdir. Bir Mustafa Cemiloğlu’nu tanımak, Kırım Türkleri’nin hasretini en güzel şekilde hatırlayabilmek çok güzel. Kırım bizim milli davamız. Sizler de bugün burada bulunarak bu desteği gösteriyorsunuz.”

     

     

    Derneğimiz Gençlik Komisyonu Halk Oyunları ekibinin hocaları Meryem Kadir nezaretinde ustalıkla sahnelemiş olduğu Ağır Hava-Qaytarma, Bahçesaray Qaytarması, Tımtım, Çoban, Horan ve Nazlı isimli oyunlar ilgiyle izlendi. Müzik hocamız Rümeysa Ay’ın seslendirdiği Yosmam, Bahçesaray Aralıqları ve Güzel Kırım yırları seyirciler tarafından çok beğenildi. Ancak gecenin yıldızları diasporada bir ilk olan “Balalar Dünyası” oyun grubu idi. Gösterilerini konuklar dakikalarca ayakta alkışladılar. Çocuklarımız sempatileriyle gecenin yıldızı oldular.  

     

      

     

    Derneğimiz halk oyunları ekibinin ardından konser vermek üzere sahneye çıkanDevlet Sanatçısı İsmail Yılmaz ise Kırım ile ilgili hassasiyetini belirterek “Kırım’ın bu güzel oyunlarını gördüğümde anılarım tekrar gözümde canlandı. 18 Mayıs 2004 tarihinde Sivastopol’da bulundum. Bu güzel ruhu bize yaşattıkları için dernek başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

     

      

     

    Konser sonrasında “Kırım Evi”ni bir kez daha ziyaret eden Belediye Başkanı Mustafa Ak ve misafirlere çibörek ikram edildi. Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood’un da aralarında bulunduğu konuklar çiböreklerini yerken uzun uzun sohbet etme imkanı buldular.

     

     

    Bu etkinlikte bizlerle birlikte olan ATR Televizyon ekibi de hem geceyi kayda aldılar hem de katılan konuklarla röportajlar yaptılar.

     

      

     

    Fotoğraflar : Necla Kalkay, Şükrü Bilgili, Oya Deniz Çongar

    Pin It