• Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinin 5. yılında İstanbul, Beyazıt Meydanı’nda 3 Mart 2019 tarihinde bir araya gelen Kırım Tatarları, işgali ve beş yıldır süren baskıları protesto etti.

IMG 20190303 WA0005 1024x768

İstanbul Şubemizin organize ettiği mitinge, Bursa, Çatalca, Kocaeli şubelerimiz ile Yalova Kırım Derneği, İsmail Gaspıralı Kırım Eğitim ve Kültür Derneği ve İstanbul Ukraynalılar Derneği de katıldı.

IMG 20190303 WA0006 1024x768

Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarıyla alanda toplanan katılımcılar, Rusya’nın Kırım’ı işgalini lanetleyen sloganların yer aldığı pankartlar taşıdı.

IMG 20190303 WA0008 576x1024

Milli marşların okunmasıyla, Kırım ve şehitler için dua edilmesiyle başlayan protesto mitinginde ilk konuşmayı Liderimiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemiloğlu yaptı. Rus işgali altındaki Kırım’ın türlü baskılarla boğuştuğunu söyleyen Safinar Cemiloğlu, buna karşın Kırım Tatarlarının bu baskılara boyun eğmediğini ifade etti.

IMG 20190303 WA0009 1024x576

“Dün Stalin, bugün Putin!” ve “Millet! Meclis! Vatan! Kırım!” sloganlarının yankılandığı alanda daha sonra İstanbul Şubemiz Başkanı Celal İçten tarafından basın açıklaması okundu.

kapak1 7 715x450

Kırım Tatar Türklerinin Vatanı Kırım’ı, Ruslar tarafından tekrar işgal edilişinden bugüne tam 5 yıl geçmiştir.

Gözü dönmüş Rusya, sadece bölgemizde değil, tüm dünya barışı için tehdit unsuru olmaya devam etmektedir. Kırım’ın Rusya federasyonu tarafından işgali ile birlikte başlayan, Kırım Tatar Türkleri üzerindeki insan hakları ihlalleri, baskı ve sindirme politikaları ilk günkü gibi şiddetle devam etmektedir.

Her türlü Uluslararası hukuk, anlaşma ve kurallarını yok sayarak Kırım’ı işgal eden, Putin ve emrinde ki silahlı zorbalar, Kırım’da ki işbirlikçileri ile birlikte bu 5 yıl içinde işgali meşrulaştırmak ve kabul ettirmek için, en aşağılık yöntemleri uygulamışlar ve uygulamaya da devam etmektedirler.

İşgalciler, hür dünya ile birlikte işgali tanımayan ve meşrulaştırılmaması için mücadele eden Kırım Tatar Milli Meclisini feshettikleri yetmiyor gibi, Kırım’da yaşayan halkımıza yaptıkları baskılara hergün bir yenisini eklemekte ve yeni yöntemler uygulamaktadırlar.

Kırım Tatarlarının meşru organlarını ve Liderlerini Kırım Tatar basınını etkisizleştirmek için, her yolu deneyen işgalci yönetim, Kırım Tatar Türklerine işten çıkartmalarla ev-cami ve medrese baskınlarıyla, adam kaçırmalarla, adil yargılanma haklarını ihlal ederek, işgali kınayanlara yaptırımlar uygulayarak, Rusya vatandaşlığına geçmeyenleri Kırım’dan çıkartma planlarını yürürlüğe koyarak, kitap yasakları ve eğitimi Ruslaştırarak, ana dilde eğitim alınmasınıda engelleyerek, asimilasyon politikası uygulamaktadır.

Kırım Tatarlarının yapacakları, toplumsal organizasyonları engellemektedirler. Rusların her türlü kutlama gösteri ve faaliyetlerine hiç bir yasaklama getirilmezken Kırım Türklerini 18 Mayıs Matem Mitinglerini ve sürgünü anmalarına dahi izin vermemektedirler.

Bu baskılarla Kırım Tatar Türkleri, 18 Mayıs 1944 sürgününden 45 yıl sonra, dönebildikleri vatanlarından tekrar göçe zorlanmaktadırlar.

Kırım Tatar Milli Hareketinin kurucusu, hak ve özgürlüklerin yılmaz savunucusu halkımızın Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov ve diğer Kırım Tatar aktivistlerinin Kırım’a giriş yasakları hala devam etmektedir.

Dünyanın barışı ve huzuru için, tüm dünya birleşerek bu gözü dönmüş canavarı durdurmanın yolunu bir an önce bulmalıdır.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden ve Kırım’da Ukraynalılar ile birlikte, barış ve huzur içinde yaşamaktan yana olan Milli Liderimiz ve Halkımızın istekleri doğrultusunda ve İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak, Kırım’da yaşanan bu olayları büyük bir kaygı ile izlemekte ve şiddetle kınamaktayız.

Unutulmayacak bir gerçek vardır; o da Kırım, Kırım Tatar Türklerinin ebedi vatanıdır.

Stalin ruhlu Putin ve onun Kırım’daki soytarıları ile ağızlarından salyalar akan hain iş birlikçileri iyi bilmeliler ki, küllerinden defalarca doğan Kırım Tatar halkı, Antlı Şehidimiz Numan Çelebicihan’ın açtığı nurlu yolda ve liderimiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yanında ve emrinde olacağımızı kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz.”

Kaynak: QHA