Facebook Twitter Youtube Vimeo
E-Posta : trkalkay@yahoo.com
Web : http://www.kirimdernegi.org.tr
Kırım Tatarlarının Esareti 2015 Yılında Da Devam Etti
Kırım’ın işgali ve Kırım Tatarlarının Kırım’daki esareti 2015 yılında devam etse de, gerek Vatan’daki yaşayan gerekse diasporada yaşayan Kırım Tatarları bu durumunu hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini her fırsatta güçlü bir şekilde dile getirdiler.
II. DÜNYA KIRIM TATAR KONGRESİ YAKLAŞIRKEN
Kırım’ın işgal altında ve Vatandaki Kırım Tatar iradesinin tehdit altında olduğu bir ortamda, Dünya Kırım Tatar Kongresine tarihi bir görev düşmektedir. Dünya Kırım Tatar Kongresi; Kırım Tatarlarının duruşunu ve tavrını gösterecek birliğinin, gücünün, meşruiyetinin ve temsilinin en güçlü yansıması olacaktır.
2014’ÜN BIRAKTIKLARI
Kırım Tatarları için 2014 yılı da felaket yıllarından biri olarak tarihe geçti. Ukrayna’daki karışıklıkların müsebbibi olan Rusya, yıllardan beri beklediği fırsatı kaçırmayarak 2014 yılında Kırım’ı işgal etti. Uluslararası hukuku da ayaklar altına alarak, garantörü olduğu komşusunun egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı saldırılarını 2014 yılı boyunca devam ettirdi.
VATAN KIRIM’DAN ASLA VAZGEÇİLMEYECEK
Kırım Tatarsız bir Kırım’ın olamayacağını ve Kırım Tatarlarının vatanlarından asla ve hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini idrak edemeyenlerin çabalarının sonuçsuz kalacağını herkesin çok iyi bilmesi gerekmektedir.
KIRIM İŞGAL ALTINDA
Rusya, 1994 yılında yapılan Budapeşte Anlaşması ile garantörlüğünü yaptığı Ukrayna’yı bağımsızlığına da müdahele ederek topraklarını gasp ederken uluslararası hukuku ayaklar altına almış, Kırım’ın gerçek sahipleri olan Kırım Tatarlarının haklarını da hiçe saymıştı.
KIRIM’DA AYDIN KATLİAMLARI
17 Nisan 1938 tarihinde, Akmescit’te (Simferopol) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Milli İçişleri Komiserliği Hapisanesi’nde tutuklu bulunan Kırım Tatar aydınlarının büyük bir grubu 19 Nisan 1938 tarihine kadar 3 gün boyunca kurşuna dizilmişti.
Kırım Tatar Milli Marşı
Milletler için “var olma” ne kadar büyük önem taşıyorsa,, “var olma” nın işareti olan sembolleri de o kadar önem taşımaktadır. Bir yerde milli semboller, milli kimliğin ilk görüntüsünü ve temel ögesini oluşturur. Bu bakımdan, milli sembollere gereken özeni göstermesi, gereken değeri vermesi ve onu koruması herkesin en temel ve tabii milli görevidir.
Kırım Tatar Bayrağı
Kırım Tatarlarının milli bayrağı; Türklüğü temsil eden gök mavisi zemin üzerinde yer alan ve binlerce yıllardan beri çeşitli Türk boylarında da kullanılagelen üç dişli ve altın sarısı rengindeki Tarak Tamgadan oluşmaktadır.
BİR KAMPANYA BİN SONUÇ
2000 ya da 2001 yılında katıldığım kampanyanın sonucu şimdi karşımdaydı! Birden 10 yıllık bir dönem film şeridi gibi gözümün önünden geçti. Adil, Üniversiteyi bitirmiş, hem de Tavriya Üniversitesinin Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş. Eğitimine ve Kırım Tatarcanın öğrenmesine katkı sağladığım Adil şimdi Kırım Tatarca öğretmeni olmuş. İmkan verilirse de bu işini yapacak.
KIRIM AHALİ CUMHURİYETİ’NİN İLANININ 93. YILINDA
Gerek Türk Dünyasında gerekse İslam Dünyasında, demokratik usullerle seçilen ilk parlamento olma özelliğini taşıyan 1.Kırım Tatar Milli Kurultayı, 93 yıl önce 26 Aralık 1917 tarihinde, anayasasını da kabul ederek Kırım Ahali Cumhuriyetini ilan etmişti.