Facebook Twitter Youtube Vimeo
E-Posta : nkbayar@yahoo.com
Web : http://www.kirimdernegi.org.tr
Kırım’ın Geleceğinde Kırım Tatar Diasporasının Rolü
Bugün, işgale karşı yürütülen mücadelede diasporanın da sorumluluğu ve görevi sırtına aldığı ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan mücadeleye en ön safta katıldığı artık hem sosyolojik hem de siyasi bir gerçekliktir.
Dünya Kırım Tatar Kongresi Ne Yapıyor?
Kongre, bugüne kadar alınan kararlar ve belirlenen çalışma konuları ve stratejileri kapsamında bundan sonra doğrudan işgale karşı ve tüm dünyada yaşayan Kırım Tatarlarının var olma mücadelelerine katkı sağlayacak somut adımlar atmaya başlayacaktır.
BÜYÜK GÜÇLERİN MUHAREBE ALANI: MEDYA
2014 Şubat’ında Kırım’ın yeniden Rusya tarafından kanundışı bir şekilde işgalinin ardından geçen aylar, Kırım ve Ukrayna konusunda Rusya Federasyonu ile Batı Dünyası arasında medya anındaki bu yeni muharebe alanında çok şiddetli çarpışmaların yaşandığı bir dönem olmuştur ve muharebenin daha da şiddetleneceği bugünden rahatlıkla görülebilmektedir.
NEO-RUS DEVRİMİ’NİN SINIRLARI?
Dünya, 27 Şubat 2014 sabahına büyük bir şaşkınlık ile uyandı. Nereden geldiği bilinmeyen (!) yeşil giyen adamlar o sabah Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin bütün askeri, idari ve siyasi kurumlarını işgal etmişti. Yeşil renkli üniformalarında hiçbir belirleyici iz ya da işaret olmayan ağır silahlarla donatılmış bu adamlar yine bütün dünyayı şaşırtan bir şekilde tek bir kurşun dahi atmadan bağımsız ve tanınmış Ukrayna’ya ait bir kara parçasını birkaç saat içinde ele geçirdiler.
SÜRGÜN HATIRALARIM
Ben, vatanımdan bir kez sürülmedim. Onlarca kez sürüldüm çamurumun karıldığı o topraklardan. İki buçuk asırdır sürgünüm. Ömrüm sürgün yollarında geçti. At üstünde başladım sürgün yollarına, talikalarda, kağnılarda ve hayvan vagonlarında, bulabildiğim, beni zorla bindirdikleri o asrın bütün vasıtaları götürdü beni sürgünlük topraklarına.
4 FAALİYETE 4 ANALİZ
Bütün tarafların, 1. Dünya Kırım Tatarları Kongresinin kararları doğrultusunda yaptığı ve yapması gereken işleri ölçmeye ve eksiklerini vakit geçirmeksizin gidermeye çalışması artık bir zaman ve zaruret sorunu olarak görünüyor
BİR VAR OLMA SAVAŞI:“KIRIM’DA MİLLÎ EĞİTİM”
Kırım Tatar Millî Kurultayı ve Bütün Dünya Kırım Tatarları Kongresi kararlarından hareketle Kırım’da millî eğitim sorunu en önemli sorundur ve gerek Kırım’da gerekse Kırım dışında yaşayan bütün Kırım Tatarlarının bu sorunun çözümüne katkısı sağlanmalıdır.