•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Karaçay Türklerinin vatanlarından sürgün edilişinin 80. yıldönümü vesilesi ile Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 2 Kasım 2023 tarihinde bir basın bildirisi yayınlanmıştır.

    Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 150x150

    Karaçay Türklerinin Vatanlarından Sürgün Edilişinin 80. Yılı Hk. Basın Bildirisi

    Ankara, 2 Kasım 2023

     

    Kafkasya’nın orta bölümünde yaşamakta olan Karaçay Türkleri bundan 80 yıl önce 2 Kasım 19433 tarihinde Sovyet Rusyası tarafından vatanlarından topyekün sürgüne gönderilmişti.

    İkinci dünya savaşında eli silah tutan erkekleri Sovyet Rusyası saflarında savaşırken, korumasız ve silahsız halkı da aynı ülke tarafından sürgün tabi tutulmuş, savaş bitiminde cepheden dönen erkekleri aynı uygulamadan nasibini almıştı.

    Tıka basa doldurulan hayvan vagonlarında, aç, susuz günlerce devam eden sürgün yolculuğu ile devam eden aylarda maruz kaldıkları şartlara dayanamayan Karaçay Türkleri nüfuslarının yarısını kaybetmişti.

    Sürgün faciası ile seksen yıl önce bir soykırıma tabi tutulan Karaçay Türkleri, bugün ise işgal edilen Ukrayna topraklarında yine Rusya tarafından diğer müslüman halkları gibi yem olarak cephe önlerini sürülmekte, bir şekilde etnik temizliğe tabi tutulmaktadır.

    Karaçay kardeşlerimizin 80 yıl önce maruz kaldıkları facianın acısını yüreğimizin derinliklerinde hissediyor, sürgün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

    Unutmadık!

    Unutmayacağız!

    Pin It