•  “Yabancı Ülkelerde Yaşayan Ukraynalıların Hukuki Statüsü” hakkındaki Ukrayna Kanunu uyarınca, ataları Kırım’dan göç ederek Ukrayna dışındaki ülkelerde yerleşmiş bulunan ve ”Yurtdışında Yaşayan Ukraynalı Kimliği” (kısa adıyla “Ukrayna Diaspora Kimliği”) almak isteyen Kırım Tatar asıllı kişilerin başvuruları Genel Merkezimiz aracılığıyla yapılacak ve takip edilecektir.

“Ukrayna Diaspora Kimliği” kökeni Ukrayna sınırları içinde bulunan bir yere dayanan kişilere verilmekte olup, bu kimlik hamilleri herhangi bir Ukrayna vatandaşının Ukrayna sınırları içindeki her türlü hak ve özgürlüklerine sahiptir.

20170809 151858

20170809 152914

Bu kapsamda “Ukrayna Diaspora Kimliği” taşıyanlar özellikle aşağıda belirtilen haklara ve avantajlara kavuşmaktadır:

- Vize rejimine tabi bir ülke vatandaşı ise herhangi bir vizeye gerek olmaksızın 5 yıl süre ile Ukrayna’da oturum hakkı (Türk vatandaşlarının Ukrayna’da vizesiz olarak 60 gün kalma ve 180 gün içinde 90 günü aşmama gibi süre kısıtlamaları ortadan kalkmaktadır; kendisiyle birlikte giriş yapmaları kaydıyla eş ve çocukları da aynı oturum hakkına sahip olmaktadır.),

- Ukrayna'da her türlü malvarlığı edinme, iş bulma ve işyeri açma ve işletme hakkı,

- Herhangi bir göçmen kotasına tabi olmaksızın eş ve çocukları ile birlikte Ukrayna’ya göçmenlik ve vatandaşlık hakkı,

- Ukrayna devletince tanınan yıllık kotalar çerçevesinde Ukrayna üniversitelerine kabul edilme ve öğrenim görme avantajı,

- Vatandaşlığa geçişlerde şart koşulan Ukraince dilindeki yeterlilik sınavından muafiyet avantajı.

“Ukrayna Diaspora Kimliği” almak isteyenlerin başvurusu için gerekli belgeler (Toplu):

1-Başvuru formu (Bu form Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından, başvuran adına Ukraince olarak doldurulacaktır. Başvuran, bu boş formun (1-BF-imzalanacakForm.pdf) yalnızca sağ altındaki imza bölümünü imzalayacak ve bu formun Türkçe tercümesinde (1-BF-YollanacakBilgiler.pdf) istenen bilgileri okunaklı bir şekilde yazarak öteki belgelerle birlikte Derneğimiz Genel Merkezine postalayacaktır.)

2-Nüfus Cüzdanı (veya Pasaport) Fotokopisi

3-Üç adet 3x4 cm renkli vesikalık fotoğraf (biyometrik değil)

4-Anne veya baba tarafından atasının (üstsoyunun) “Kırım” ya da “Kırım’da bulunan bir yer” (Bahçesaray, Akmescit, Kerç vb) doğumlu olduğunu gösterir Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği/Örnekleri ya da  Alt-Üst Soy Belgesi (Son 6 ay içinde alınmış olmalı ve alınırken Ukrayna Büyükelçiliğine sunulacağı belirtilmelidir. Kırım doğumlu üstsoyu ile arasındakilerin akrabalık ilişkilerini gösterecek biçimde soy zincirindekilerin nüfus kayıt örneklerinin de alınıp sunulması gereklidir. Kırım doğumlu üstsoyunuz ile aranızdaki anne, baba veya başka üstsoyların sağ olması halinde, bilgilerin gizliliği gereğince, onların da nüfus müdürlüğüne gidip nüfus kayıt örneği almaları gerekecektir.)

5-Apostil (Tasdik Şerhi) belgesi**: (**4. maddedeki nüfus kayıt örneği/örnekleri yurtdışına gönderileceğinden, bunlar için Valilik veya Kaymakamlıktan apostil belgesi alınması gerekmektedir.)

6-Başvuru Dilekçesi (Örnekteki gibi hazırlanarak imzalanacaktır (5-BasvuruDilekcesi.docx); < > bölümleri başvuru sahibince, durumuna uygun olarak doldurulacaktır.)

7-Sitemizden "Üyelik Başvuru Formu"nu indirin ve çıktısını tükenmez kalem ile doldurup imzalayın.

8-Referans mektubu (Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından başvuran için hazırlanacaktır.)

9-Şehadetname* (Başvuru sahibinin atasının/üstsoyunun Kırım’dan geldiğine tanıklık eden 3 kişi - tercihen Ukrayna vatandaşı/Ukrayna Diaspora Kimliği hamili - tarafından imzalanacak şehadetname (*Başvuru sahibi dilerse Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından hazırlanacaktır.)

10-Ukrayna Devlet Hazinesi’nin ilgili banka hesabına başvuru harcının yatırıldığına dair dekont (Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından yatırılacaktır.)

Adres:Kırım Derneği Genel Merkezi
    Mürsel Uluç Mah. 931. Cad. No:9/1
    06450 Dikmen-Çankaya/Ankara

TC Ziraat Bankası Ankara/Yenişehir Şubesi
    Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği
    Hesap No:  471-39775088-5027
    IBAN:         TR060001000471397750885027

ÖNEMLİ UYARI !!!

“Ukrayna Diaspora Kimliği” hakkındaki işlemler yaklaşık 1 (Bir) yıl sürmektedir. Belgelerin tam ve eksiksiz olması başvurunun kesin kabulü anlamına gelmemektedir. Bu sebeple, Kırım Derneği Genel Merkezi başvurunun reddi halinde herhangi bir sorumluluk üstlenmemektedir. Keza başvurunun reddi halinde tercüme ve başvuru giderlerinin iadesi de mümkün değildir.

Ayrıntılı bilgi için:
    Cep Tel : 0 533 472 50 20
    Sabit Tel :  0 312 419 47 50

Namık Kemal Bayar Diaspora kimliğini alırkenTuncer Kalkay Diaspora kimliğini alırken