•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ahıska Türklerinin vatanlarından topyekün sürgün edilişinin 79. yıldönümü vesilesi ile Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 14 Kasım 2023 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.

    Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 150x150

    14 Kasım 1944 Ahıska Türkleri Sürgünü’nün 79. Yıldönümü Hk. Basın Bildirisi

    Ankara,  14 Kasım 2023

    Ahıska Türkleri 14 Kasım 1944 tarihinde Sovyet Rusyası tarafından Gürcistan sınırları içerisinde bulunan vatanlarından koparılarak top yekün sürgüne gönderilmişti.

    II. Dünya savaşına kadar askere alınmayan Ahıska Türklerinin eli silah tutan erkekleri, II: Dünya savaşında Sovyet Rusyası saflarında cephede canını verirken, geride kalan kadın ve yaşlıları Ahıska-Borcom arasındaki demiryolu yapımında zorunlu çalışmaya tabii tutulmuştu.

    Kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan savunmasız, suçsuz, günahsız 208 köyden toplanan  115.000 civarındaki Ahıska Türkü 14 Kasım 1944 tarihinde dolduruldukları hayvan vagonlarında kendi yaptıkları demiryolunda başlayan ve günlerce süren yolculuktan sonra Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürgün edilmişti. Sürgün ve devam eden eden aylardaki zor şartlara dayanamayan Ahıska Türkleri maalesef nüfuslarının da yarısını kaybetmişti.

    Sovyet Rusyasının müsebbibi olduğu sürgünden bugüne 79 yıl geçmesine rağmen halen vatanlarına dönemeyen Ahıska Türkleri, Putin Rusyasının Ukrayna topraklarındaki vahşi saldırıları sonuncunda bugün de Rusya tarafından Ukrayna’dan sürgün edilmek zorunda kalmaktadır.

    Aynı kaderi paylaştığımız Ahıskalı kardeşlerimizin acısını yüreğimizin derinliklerinde hissederek paylaşıyor, bu vesile ile sürgün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

    Unutmadık!

    Unutmayacağız!

    Pin It