•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
    1. Genç Tatar inisiyatifinin organizatörlüğünde Kırım Derneği Genel Merkezi’nin desteğiyle 31 Aralık 2022-01 Ocak 2023 tarihlerinde “1. Kırım Tatar Millî Kurultayı’nın 105. Yıldönümü”ne özel düzenlediğimiz ödüllü satranç turnuvası 1 Ocak 2023 tarihinde sonuçlandı. Birinci Tuna Özateş – 7.000 TL,ikinci Okan Özsakallıoğlu – 5.000 TL, üçüncü Gökalp Deniz Dölek – 3.000 TL, dördüncü İbrahim Çetinkaya – 1.000 TL, beşinci Osman Eren Çiçek – 1.000 TL ödül kazandı.
    2. Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve beraberindeki heyet 4 Ocak 2023 tarihinde Derneğimiz Genel Merkezini ziyaret etti.
    3. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi 2023 yılının ilk toplantısını 7 Ocak 2023 tarihinde Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde gerçekleştirdi.
    4. Derneğimizin de kurucuları arasında yer aldığı Kırım Vakfı 2023 yılının ilk Yönetim Kurulu toplantısını 7 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirdi.
    5. Genel Merkez Gençlik Komisyonumuz 7 Ocak 2023 tarihinde bir tanışma ve kaynaşma toplantısı düzenledi.
    6. Ankara’da 14 Ocak 2023 tarihinde düzenlenen “Ukrayna Kış Şenliği”nde Derneğimiz halkoyunları ekibi Cıyın Ansambli yılın ilk gösterisini yapmış oldu.
    7. Genel Merkez Yönetim Kurulumuz 2023 yılının ilk toplantısını 14 Ocak 2023 tarihinde Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’ndeki ofisinde gerçekleştirdi.
    8. Gebze Şubemizin “Kırım Sohbetleri” programının ilk konuğu Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan oldu. Gebze Şubemizin 2023 yılı boyunca sürdürmeyi planladığı “Kırım Sohbetleri”nin ilk programı 29 Ocak 2023 tarihinde dernek binasında düzenlendi.
    9. Genel Merkez Yönetim Kurulumuz Şubat ayı toplantısını 4 Şubat 2023 tarihinde Genel Merkez binamızda gerçekleştirdi.
    10. Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş (Pazarcık, Elbistan) merkezli yaşanan 2 depremin ardından ortaya çıkan felâket ile ilgili 7 Şubat 2023 tarihinde bir açıklama yayınlandı.
    11. Türkiye’yi derinden sarsan  ve 11 ili kapsayan deprem felaketine yönelik yapılan çalışmalar hakkında Genel Merkezimiz ile Kırım Vakfı 18 Şubat 2023 tarihinde yönetim kurulları olağanüstü toplantısını birlikte gerçekleştirdi.
    12. Merkezi  Kahramanmaraş  Pazarcık ve Elbistan olan  7.7 ve 7.6 büyüklüğünde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 10 ili kapsayan depremlerde  vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya yönelik yardımlar hızla  organize edildi. Bu çerçevede Derneğimiz şube, temsilcilikleri yanında diğer Kırım dernekleri de faaliyetlerini sürdürdü.
    13. Genel Merkezimiz organizasyonunda Kırım Vakfı ve Emel Kırım Vakfı’nın katılımı ile 11 ilimizde meydana gelen deprem felaketinin yaralarını sarmaya yönelik olarak  “Umudu Yeşertmek İçin El Ele”adı ile depremzede kardeşlerimiz için bir nakdi bağış kampanyası  başlatılmıştır.
    14. Derneğimiz Gebze Şubesi'nin  düzenlediği "Kırım Sohbetleri"nin 19 Şubat 2023 tarihindeki konukları KTMM Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel ve Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar'dı.
    15. Kırım Tatar halkının lideri Mustafa A. Kırımoğlu 21 Şubat 2023 tarihinde Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde Genel Merkezimize ve Kırım Vakfı’na bir ziyaret gerçekleştirdi.
    16. Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin Başbakanı; Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Baş Müftüsü; millî marşımız “Ant Etkenmen”in şairi; millî kahramanımız Noman Çelebi Cihan’ın Bolşevikler tarafından şehit edilişinin 105’nci sene-i devriyesi münasebetiyle; şehitlerimiz ve deprem felaketinde kaybettiklerimiz için 23 Şubat 2023 tarihinde bir dua etkinliği düzenlenmiştir.
    17. Kırım Derneği Genel Merkezi’nde yüz yüze ve çevrimiçi olarak zoom platformu üzerinden şehitlerimiz ve deprem felaketinde kaybettiklerimiz için 23 Şubat 2023 tarihinde dua etkinliği düzenlendi.
    18. Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamında başlattığı savaşın birinci yıldönümü vesilesiyle işgali sürecinde hayatını kaybedenler  için 24 Şubat 2023 tarihinde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nde dua  töreni düzenlendi. Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinde yapılan törene; Büyükelçi Vasıl Bodnar ve eşi Katerina Bodnar, Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov,  , KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Tatar komutan İsa Akayev, Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, Ankara Ukrayna Derneği Başkanı Doç. Dr. Yuliya Biletska, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer katıldı.
    19. Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 9’ncu, Ukrayna topraklarının tamamında başlattığı savaşın 1’nci yıldönümü vesilesiyle  Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından 25 Şubat 2023 tarihinde Genel Merkezimiz Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesinde “Kırım: İşgalde Dokuz Yıl” adlı bir konferans düzenlendi. Gazeteci Yazar Gönül Şamilkızı ile Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel’in konuşmacı olduğu konferansa Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yrd.  Dr. İlmi Umerov, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatör Başkanı Ümit Şilit, Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer kalkay, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel,  Kırım Tatar Taburu Komutanı İsa Akayev, Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer, İsmail Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Tuvgan Til İnternet Sitesi koordinatörü  Oya Deniz Çongar da katıldı.
    20. Ballıkpınar Şubemiz Olağan Genel Kurulu Toplantısını 26 Şubat 2023 tarihinde şube binasında gerçekleştirildi.
    21. Ukrayna'da yaşanmakta olan savaş sebebiyle Türkiye 'ye gelen kardeşlerimiz için Mart ayı itibarı ile Türkçe derslerimiz başladı.
    22. Akademisyen ve çalışma arkadaşlarının Prof. Dr. Zühal Yüksel ile ilgili hatıralarını seslendirdiği törende Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, TÜRKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel de birer konuşma yaptı.
    23. Genel Merkez Yönetim Kurulumuz Mart ayı toplantısını 21 Mart 2023 tarihinde Genel Merkez binamızda gerçekleştirdi.
    24. Tekirdağ İli Hayrabolu İlçesi Emiryakup köyünde Emiryakup Temsilciliğimiz 2023 yılı Mart ayı itibarı ile faaliyetine başladı. Emiryakup Temsilcimiz olarak görevlendirilen Adil Bilsel gerekli işlemlerin tamamlanarak çalışmalarının başladığını ifade etti.
    25. Konya ili Tuzlukçu ilçesi’nde kurulan Köklüce Şubemiz, 27 Şubat 2023 tarihinde kuruluş işlemlerini tamamlayarak Kırım Derneği Köklüce Şubesi olarak faaliyetlerine başladı. ırım Derneği Köklüce Şubesi’nin kurucu yönetim kurulu ilk toplantısını 21 Mart 2023 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıya kurucu yönetim kurulu üyelerimiz Şaban Atçı, Büşra Kayar, Mehmet Kayar, Servet Odaman, Hatice Kayar, Bahattin Kayar, Ömer Yılmaz ve Gürkan Kayar katıldı. Ayrıca toplantı sonunda iştirak eden Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay da hayırlı olsun dilekleri ile dernek çalışmaları hakkında tecrübelerini kurucu üyelerimiz ile paylaştı.
    26. Mübarek Ramazan ayının ilk iftarını Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde bulunan Kırım Tatar Mutfağı Qalaqay’da 23 Mart 2023 tarihinde Kırım Tatar halkının lideri Mustafa A. Kırımoğlu’nun da iştiraki ile gerçekleştirdik.
    27. Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Kırımoğlu, Ankara Gölbaşı’nda bulunan Ballıkpınar Şubemize 24 Mart 2023 tarihinde bir ziyaret gerçekleştirdi.
    28. ABD’nin New York şehrinde faaliyet gösteren Kırım Türkleri Amerikan Birliği’nden Ahtem Esat Alimoğlu ve beraberindeki heyet 24 Mart 2023 tarihinde Ballıkpınar Şubemize ve Genel Merkezimize bir ziyaret gerçekleştirdi.
    29. İstanbul Anadolu Yakası Şubemizin olağan genel kurul toplantısı 26 Mart 2023 tarihinde İstanbul'da Validebağ Öğretmen Evi'nde yapıldı.
    30. Gebze Şubemizin “Kırım Sohbetleri” programının 26 Mart 2023 tarihindeki konukları Neşe Sarısoy Karatay ile Zafer Karatay oldu.
    31. Genel Başkan Yardımcımız Rıfat Baybörü’nün ABD’li bir şirkette üst düzeyde görev yapan kızı Elif Balkas’ı çalışmalarındaki başarılarından dolayı ABD Başkanı Joe Biden işyerinde bizzat ziyaret ederek tebrik etti.
    32. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi 27-30 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan "Kırım Tatar Kültür Günleri"nin hazırlıkları hakkında görüşmek üzere 1 Nisan 2023 tarihinde Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde toplandı.
    33. Kurucuları arasında Derneğimizin de yer aldığı Kırım Vakfı’nın Ankara’da bulunan mütevelli heyeti üyeleri 8 Nisan 2023 tarihinde Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde hizmet veren Qalakay Kırım Tatar Mutfağı’ndaki iftar programında bir araya geldi.
    34. Merhum Genel Başkanımız Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın kurucusu olduğu ve uzun yıllar başkanlığını da yaptığı Ukrayna Dostluk Derneği tarafından 12 Nisan 2023 tarihinde Kahramanmaraş ilimizde depremzedelere yönelik 1200 kişilik bir iftar programı düzenlendi.
    35. Derneğimiz gençleri 18 Nisan 2023 Salı günü iftarda buluştular. “Qalaqay” Kırım Tatar Mutfağı’nda buluşan gençlerimiz “Ramazan Bayramı” arifesinde bir araya gelerek oruçlarını açtılar.
    36. Ramazan Bayramının ikinci günü olan 22 Nisan 2023 tarihinde Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisinde yer alan Qalaqay Kırım Tatar Mutfağında bayramlaşmamız yapıldı.
    37. Kuruluş işlemlerini tamamlayarak faaliyete geçen Köklüce Şubemiz ilk olağan genel kurul toplantısını 22 Nisan 2023 tarihinde Konya ili, Tuzlukçu ilçesi, Köklüce köyünde gerçekleştirildi.
    38. Ramazan ayı vesilesi ile Derneğimiz aracılığı ile yapılan hayırlar yerlerine ulaştırıldı.Fitre, fidye ve Ramazan ayı yardımlarının tamamı ile zekâtların bir bölümü Ramazan ayı içerisinde bölgemizde yaşanmakta olan savaş sebebiyle Türkiye’ye sığınmak durumunda kalan kardeşlerimiz, tedavileri düzgün bir şekilde yapılmadığı için sağlık sebebiyle gelen hastalarımız ile eğitimlerini burada sürdürmekte olan talebelerimiz arasında paylaştırılmıştır.
    39. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin organizasyonu ile 27-30 Nisan 2023 tarihleri arasında   dört gün boyunca farklı konularda yapılacak etkinlikler çerçevesinde sürdürülecek "Kırım Tatar Kültür Günleri"nin açılışı 27 Nisan 2023 tarihinde Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde törenle yapıldı.
    40. Tuvgan Til Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin'in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğin birinci günü açılış töreni ile başladı. Açılış törenine; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gayana Yüksel, Eski T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Oktay Vural, Eski TBMM Milletvekili Şevket Bülent Yahnici, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, TURKSİD kurucusu ve iş insanı İsmet Yüksel, Gazeteci-Yazar Gönül Şamilkızı, üyelerimiz ve çok sayıda davetli katıldı.
    41. “Kırım Tatar Günleri”nin  27 Nisan 2023 tarihindeki birinci gününde açılış töreni etkinliklerinin ardından üç etkinlik daha gerçekleşti. İlk etkinlikte Zera Bekirova, Kırım Tatar basın yayın hayatını tarihten bugüne “Tercüman’dan Bugüne Kırım Tatar Matbuatı” sunumu ile özetledi.
    42. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin organizasyonunda dört gün boyunca sürecek “Kırım Tatar Günleri”nin  27 Nisan 2023 tarihindeki birinci gününde açılış törenin ardından ikinci etkinlikde “Son Gazi Yakup Satar” başlıklı söyleşisi ile Av. İlyas Aktaran yer aldı.
    43. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlenen Kırım Tatar Kültür Günleri'nin 27 Nisan 2023 tarihindeki ilk gününün son etkinliğinde, Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım tarihinin çeşitli dönemlerini anlattı ve Kırım Tatar halk yırlarını tarihi atıflarla sundu. Yırların icra edilmesi Rüstem mememd ve Arslanbek Sultanbekov tarafından yapıldı.
    44. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlenen Kırım Tatar Kültür Günleri programının 28 Nisan 2023 tarihindeki ikinci gününün ilk etkinliğinde, Doç. Dr. Işılay Işıktaş Sava'nın sunumu ile Kırım Tatar şairler Şakir Selim ve Memet Nüzet anıldı.
    45. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlenen Kırım Tatar Kültür Günleri’nin ikinci günü olan 28 Nisan 2023 tarihinde  Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesinde, Prof. Dr. Hakan Kırımlı’nın “Kırım Tatar Yemek Tarihi” adlı söyleşisine yer verildi.
    46. Genel Merkezimiz "Cıyın Ansambli" 28 Nisan 2023 tarihinde Çankaya Belediyesi'nin 23 Nisan Gala Programı'na katıldı.
    47. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlenen Kırım Tatar Kültür Günleri'nin 28 Nisan 2023 tarihindeki ikinci gününün son etkinliğinde Kırım Tatar sanatçı Rüstem Memed sahne aldı. Kırım Tatar sanatçı, Kırım Tatar hikayeleri anlatarak, Kırım Tatar yırlarını seslendirdi.
    48. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği  Kırım Tatar Kültür Günleri programının 29 Nisan 2023 tarihindeki  üçüncü gününün ilk etkinliği, gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı'nın "Bir Kırım Tatar Köyü Ballıkpınar" başlıklı sunumuyla başladı.
    49. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği  Kırım Tatar Kültür Günleri programının 29 Nisan 2023 tarihindeki  üçüncü gününün ikinci etkinliğinde, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, "Ballıkpınar Kırım Tatar Kültür Evi" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
    50. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği  Kırım Tatar Kültür Günleri programının 29 Nisan 2023 tarihindeki üçüncü gününün üçüncü etkinliğinde, Kırım Tatar el sanatları hocası Ayşe Osman “Kırım Tatar Nakışlarının Dilinden” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
    51. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği  Kırım Tatar Kültür Günleri programının  29 Nisan 2023 tarihinde Mâverâ Türk Müziği Topluluğu, “Gazi Geray Han Eserleri Dinletisi” ile katılımcılara müzik ziyafeti sundu.
    52. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği  Kırım Tatar Kültür Günleri programının 30 Nisan 2023 tarihindeki dördüncü ve son gününün ilk etkinliği Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın "Muhacerette Kırım Emel'i" başlıklı sunumuyla başladı.
    53. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği  Kırım Tatar Kültür Günleri programının 30 Nisan 2023 tarihindeki dördüncü ve son gününün ikinci etkinliğinde Gazeteci-Yazar Zera Bekirova, "Bekir Sıtkı Çobanzade 130 yaşında" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
    54. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği  Kırım Tatar Kültür Günleri programının 30 Nisan 2023 tarihindeki dördüncü ve son gününün üçüncü etkinliğinde Evelina Kemileva “Kırım Tatar Dans Tarihi”ni anlattı.
    55. Kırım Tatar Kültür Günleri 30 Nisan 2023 tarihinde müzik dinletisi eşliğinde kapanışını yaptı . Dördüncü günde yapılan 3 etkinliğin ardından Refat Usein rehberliğinde çalışmalarını sürdüren  Derneğimiz Genel Merkez müzik çalışmalarına katılan genç  müzisyenler yeteneklerini sundu. Dört gün süren Kırım Tatar Kültür Günleri’nde  on beş etkinlik yanında  sekiz sergi ve stand  ile kültürümüzün engin parçalarından örnekler sunuldu.
    56. Genel Merkez Yönetim Kurulumuz Mayıs ayı toplantısını 6 Mayıs 2023 tarihinde Kırım Vakfı Yönetim Kurulu ile birlikte Genel Merkez binamızda gerçekleştirdi.
    57. Kırıkkale Şubemiz tarafından Keskin ilçesi, Yoncalı köyünde 7 Mayıs 2023 tarihinde tepreç şenlikleri gerçekleştirildi. Evelina Kemileva yönetimindeki Genel Merkezimiz halkoyunları topluluğu olan “Cıyın Ansambli” renkli gösterileri ile şenliğin odağı oldu.
    58. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından törenle takdim edilen fahri doktorasını teslim alan Kırım Tatarlarının lideri Mustafa A. Kırımoğlu ertesi günü 12 Mayıs 2023 tarihinde Genel Merkezimize bir ziyaret gerçekleştirdi.
    59. Dünya Anneler Günü münasebetiyle Ukrayna Kadınlar Birliği tarafından düzenlenen geleneksel toplantı Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin de katılımı ile 15 Mayıs 2023 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleşti. Toplantıda Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, İnisiyatif çalışmaları hakkında bilgi vererek, Ukrayna’nın yiğit halkının vatanını kahramanca savunurken, Ukrain kadınlarının da çocuklarını ve yaşlılarını bu cehennem ateşinden korumak için başka ülkelere yola çıktıklarını, ailelerini korumak ve onları yaşatmak için Ukrain kadınlarının sergilediği bu güçlü iradeyi takdir ettiklerini, 18 Mayıs 1944 sürgün faciasını travmasını halen hisseden Kırım Tatar kadınları olarak, Ukrain kadınlarını çok iyi anladıklarını ifade etti.
    60. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 79. yıldönümü vesilesiyle 17 Mayıs 2023 tarihinde Ankara Hacı Bayram-ı Velî Camii’nde Genel Merkezimiz tarafından dua programı düzenlendi.
    61. “Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılı” münasebetiyle Kırıkkale Şubemiz tarafından 18 Mayıs 2023 tarihinde ikindi namazına müteakip Kırıkkale Çarşı Camii’nde Mevlid-i Şerif programı gerçekleştirildi.
    62. “Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılı” münasebetiyle Gebze  Şubemiz tarafından 18 Mayıs 2023 tarihinde Gebze’deki Kırım Türkleri Parkı’nda  “18 Mayıs Kırım Tatar Sürgününü Anma Töreni” gerçekleştirildi.
    63. “Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılı” münasebetiyle İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz tarafından 18 Mayıs 2023 tarihinde Üsküdar Bağlarbaşı  Kongre ve Kültür Merkezinde “18 Mayıs Sürgünü Anma ve Dua” programı gerçekleştirildi.
    64. “Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılı” münasebetiyle Bursa Şubemiz tarafından 18 Mayıs 2023 tarihinde dernek binasında  “18 Mayıs Sürgünü Anma ve Dua”programı gerçekleştirildi.
    65. “Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılı” münasebetiyle Kocaeli Şubemiz tarafından 18 Mayıs 2023 tarihinde dernek binasında  “18 Mayıs Sürgünü Anma ve Dua” programı gerçekleştirildi.
    66. “Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılı” münasebetiyle Konya Şubemiz ve Genç Tatar İnisiyatifi tarafından “18 Mayıs 1944 Anma ve Mevlid Programı” 18 Mayıs 2023 tarihinde dernek binasında düzenlendi.
    67. “Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılı” münasebetiyle 18 Mayıs 2023 tarihinde Ankara’da Ukrayna Parkı’nda Genel Merkezimiz tarafından bir ”Basın Açıklaması ve Anma Toplantısı” gerçekleştirildi. çık hava toplantısına; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Annely Kolk, Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Trzeciak ile Kırım Tatar ve Ukrayna diasporasından çok sayıda isim katıldı.
    68. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 79. yıldönümü vesilesiyle Köklüce Şubemiz tarafından 19 Mayıs 2023 tarihinde Köklüce Mahallesi (Konya Tuzlukçu) Camii’nde dua programı düzenlendi.
    69. “Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılı” münasebetiyle 20 Mayıs 2023 tarihinde Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi, Genel Merkezimizde, “Kadın Gözünden 18 Mayıs 1944” başlıklı paneli gerçekleştirdi.
    70. Derneğimiz Gebze Şubesi'nin  her ay düzenlediği "Kırım Sohbetleri"nin 21 Mayıs 2023 tarihindeki konuğu Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı oldu.
    71. Polonya ve Litvanya Büyükelçiliklerinin birlikte düzenlediği 3 Mayıs 1791 Anayasa Günü Resepsiyonu 23 Mayıs 2023 tarihinde  Polonya Büyükelçiliği’nde diplomatik misyonların çok yoğun katılımı ile gerçekleşti. esepsiyona Genel Merkezimizi temsilen Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Yönetim Kurulu Üyemiz Ali Olgun Boydak ve Gençlik Komisyonu Üyemiz Zeynep Kalkay, Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi  Gayana Yüksel ve TÜRKSİD Ukrayna Derneği Başkanı ve Derneğimizin Ukrayna Temsilcisi İsmet Yüksel katıldı.
    72. 21 Haziran 2023 tarihinde birlikte yapmayı planladığımız halkoyunları ve müzik şenliği konusunda Azerbaycan Kültür Derneği ve Derneğimiz arasında 24 Mayıs 2023 tarihinde bir toplantı gerçekleştirildi.
    73. Derneğimizin de kurucuları arasında yer aldığı Kırım Vakfı 2023 yılı Olağan Mütevelli Heyeti Toplantısı 27.05.2023 tarihinde Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisindeki Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.
    74. Köklüce Şubemizin 10-15 yaş aralığındaki gençlerimize yönelik olarak hazırlamış olduğu Kırım temalı hikâye yarışması 1 Haziran 2023 tarihi itibarı ile başvurulara açıldı.
    75. Genel Başkanımız Mükremin Şahin özel bir ziyaret için bulunduğu Konya'da 11 Haziran 2023 tarihinde Şube Başkanımız Mustafa Sırrı Demirel ile Konya Şubemizde görüş alışverişinde bulundu.
    76. Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Konya Şube Başkanımız Mustafa Sırrı Demirel, Konya Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Hamza Çorabatır ve Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar ile birlikte 11 Haziran 2023 tarihinde Köklüce Şubemizin bulunduğu  Köklüce'ye bir ziyaret gerçekleştirdi.
    77. Genel Merkez Yönetim Kurulumuz Haziran ayı toplantısını 19 Haziran 2023 tarihinde Genel Merkez binamızda gerçekleştirdi.
    78. Azerbaycan Kültür Derneği ve Derneğimiz tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına bağışlanarak "Kuruluşunun 100. Yılında Cumhuriyet Şöleni" adı ile 21 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da müzik ve halkoyunları şöleni düzenlendi.
    79. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nde 23 Haziran 2023 tarihinde Tarak Tamgalı Gökbayrak göndere çekilerek “26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü” törenle kutlandı. Törene Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yrd. İlmi Umerov, Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, KTMM Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Türksid Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel ile Ukrayna Büyükelçiliği mensupları katıldı.
    80. Genel Merkezimizin destekleri ile Genç Tatar İnisiyatifi tarafından “Kırım Tatar Millî Bayrak Günü” münasebetiyle 24-25 Haziran 2023 tarihleri arasında ödüllü bir satranç turnuvası düzenledi.
    81. Düzce Belediyesi tarafından düzenlenen “7.Geleneksel DÜZCE OTLARI Bereket Festivali”ne katıldık.
    82. Kurban hayırlarını bu yıl da şartlı bağış olarak vekâlet yoluyla kestirmek isteyen üyelerimizin ve dostlarımızın kurban bağışları vatanımız Kırım’da millî hareket veteranları, babaları cezaevinde olan aileler, ihtiyaç sahibi hastalar ve yaşlılarımız ile işgal güçlerine karşı cephede mücadele eden kahraman kardeşlerimize (Kırım Tatar, Çeçen ve Azerbaycanlı) ulaştırılmıştır.
    83. Derneğimiz Genel Merkez müzik ve halkoyunları topluluğu olan “Cıyın Ansambli” 2022 -2023 sezon sonu  nedeniyle son toplantısını 14 Temmuz 2023 tarihinde yaptı.
    84. Ukrayna Cumhuriyeti Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen 29 Eylül 2023 tarihinde Genel Merkezimize bir nezaket ziyaretinde bulundu.
    85. Derneğimiz tarafından Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren’e  3 Ekim 2023 tarihinde bir nezaket ziyareti  gerçekleştirildi.
    86. Genel Merkez Yönetim Kurulumuz Ekim ayı toplantısını 7 Ekim 2023 tarihinde Genel Merkez binamızda gerçekleştirdi.
    87. Cıyın Ansambli velileri ve hocaları 10 Ekim 2023 tarihinde bir toplantı düzenleyerek yıl sonunda yapılması planlanan geceyle ilgili görüş alış verişinde bulundular.
    88. Ukrayna Milli Stratejik Araştırma Enstitüsü Başkanı Dr. Oleksandr Bogomolov, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotarov ile birlikte 12 Ekim 2023 tarihinde derneğimizi ziyaret etti.
    89. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yılına tanıklık etmenin verdiği heyecan ile” Yaşasın Cumhuriyet” sloganını da içeren 100. Yıl mesajımızı 29 Ekim 2023 tarihinde yayınladık.
    90. Derneğimiz “Cıyın Ansambli”, “Kırım Ailesi” ile birlikte 3-5 Kasım 2023 tarihleri arasında Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’ne katıldı.
    91. Ukraynalı çağdaş sanatçıların eserlerinin yer aldığı “Horizons” (Ufuklar) başlıklı sergi Bilkent AVM’de 4 Kasım 2023 tarihinde açıldı. Çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu açılış törenine KTMM Başkanı Refat Çubar ve Genel Başkanımız Mükremin Şahin de konuklar arasındaydı.
    92. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde (HBVÜ) 8 Kasım 2023 tarihinde “Ukrayna-Rusya Savaşı: Kırım'ın Kaderi" adlı panel düzenlendi. AHBVÜ Küresel Politika Topluluğu tarafından düzenlenen, KTMM Başkanı Refat Çubarov, KTMM Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel ve Prof. Dr. Enver Aydoğan’ın konuşmacı olduğu panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Levent Ersin Orallı yaptı. Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay da panele iştirak etti.
    93. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği ve Ukrayna Kültür Vakfının da paydaşı olduğu "BİLGİ: Kırım Tatar Tarih ve Kültürünün Korunması Projesi" başlıklı tanıtım toplantısı Kırım Ailesi tarafından 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirild Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay da toplantıda yer aldı.
    94. Genel Merkez Yönetim Kurulumuz Kasım ayı toplantısını 16 Kasım 2023 tarihinde Genel Merkez binamızda gerçekleştirdi.
    95. Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Tuvğan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin ile birlikte 18 Kasım 2023 tarihinde Konya Şubemize bir ziyaret gerçekleştirdi.
    96. Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Türkiye ve Ortadoğu Temsilcisi Aldulhakim Şaptukayev 21 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da Derneğimiz Genel Merkezini ziyaret etti. Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Kırım Vakfı  Başkanı Tuncer Kalkay tarafından karşılanan Şaptukayev çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
    97. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen; TÜBA-GEBİP ve TÜBA-TESEP 2023 yılı ödülleri içerisinde yer alan Halil İnalcık Özel Ödülü'nü, Kırım Vakfı'mızın Yönetim Kurulu Üyesi, Kırım Tatar bilim insanı Prof. Dr.Hakan Kırımlı, "Geraylar ve Osmanlılar" eseriyle almaya hak kazandı.
    98. ODTÜ Oryantiring Takımı ve Derneğimiz  iş birliğinde bir bağış kampanyası düzenlendi. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 24 Aralık'ta Ankara'da koşulacak olan 88. Büyük Atatürk Koşusu'na katılacak gönüllü ODTÜ'lü gençler, kampanya kapsamında  6 Şubat Depremi'nden etkilenen "Depremzede Çocuklar"a umut olmak amacıyla koşacak.
    99. Ukrayna Büyükelçiliği tarafından 25 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da yapılan Holodomor kurbanları anma programına enel Başkanımız Mükremin Şahin ile Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar katıldı.
    100. 1932 - 1933 yılları arasında Sovyetler Birliği merkezi yönetimi tarafından tabi tutulduğu suni açlık ile öldürülen “Holodomor Kurbanları” hakkında Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 25 Kasım 2023 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.
    101. Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜP) Ankara Temsilciliği tarafından 26 Kasım 2023 tarihinde “14 Kasım 1944 Ahıska Sürgünü Anma Programı” adı ile Ankara Etimesgut Belediyesi Kent Konseyi Salonunda düzenlenen toplantıda Genel Başkanımız Mükremin Şahin de bir konuşma yaptı.
    102. EkoAvrasya Vakfı tarafından verilen 2023 Avrasya Hizmet Ödülleri Töreni, 29 Kasım 2023 akşamı geniş bir katılıma sahne olan törenle, Kırım Tatar Halkının Efsanevi Milli Lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na takdim edildi. Ukrayna ve Kırım'daki kritik durum nedeniyle başkent Kıyiv'de bulunan Kırımoğlu'nun yerine ödülü, eşi Safinar Cemileva teslim aldı. Törene Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile birlikte yönetim kurulu üyelerimiz de katıldı.
    103. Kırım Tatarlarının Millî Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun eşi Safinar Cemileva 30 Kasım 2023 tarihinde Derneğimiz Genel Merkezini ziyaret etti.
    104. Derneğimizin Kurucusu olduğu Kırım Vakfı’mızın Tarih ve Kültür Konferansları serisinin ilki olan “Akyar’dan Akşehir’e Bir GöçHikayesi” adlı konferans  Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’ndeki Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi’nde 2 Aralık 2023 tarihinde Servet Odaman tarafından verildi.
    105. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na 7 Aralık 2023 tarihinde düzenleyicileri arasında Konya Şubemizin de yer aldığı törenle fahri doktora takdim etti.
    106. Genel Merkezimiz tarafından ”10 Aralık İnsan Hakları Günü” vesilesiyle  8 Aralık 2023 tarihinde Kırım Tatarlarının Millî Lideri Mustafa A. Kırımoğlu'nun katılımıyla "İşgal Altındaki Ukrayna’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları" adlı toplantı düzenlendi. Moderatörlüğünü Oya Deniz Çongar’ın üstlendiği toplantıda; Kırım Tatarlarının Millî Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı, Ukrayna Milletvekili ve Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası İlişkiler Grubu Başkanı Ahtem Çiygöz, Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets ve Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadirov konuşmacı olarak yer aldı.
    107. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı ve Ukrayna'nın bağımsızlığını kazanmasının 32. yılı çerçevesinde Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun katılımıyla Ankara’da 8 Aralık 2023 tarihinde konferans ve resepsiyon gerçekleşti.
    108. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği tarafından Ankara Sanayi Odasında gerçekleştiren, moderatörlüğünü Oya Deniz Çongar’ın üstlendiği konferansta, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, Türkiye’nin eski Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa yönetim kurulu üyelerimiz de iştirak etti.
    109. Düzce'nin Nusreddin Mahallesi'nde "Kırım  Türkleri Eğitim ve Kültür Merkezi" açılışı Kırım Tatarlarının Lideri Mustafa Kırımoğlu’nun da katılımı ile 9 Aralık 2023 tarihinde yapıldı. Genel Başkanımız Mükremin Şahin’in de katıldığı açılış töreninde Cıyın Ansamli’miz de bir gösteri gerçekleştirdi.
    110. Doğru Parti yöneticileri 14 Aralık 2023 tarihinde Genel Merkezimize bir nezaket ziyaretinde bulundu. Genel Başkan Yardımcıları Eser Türkistanlı Saka, Dr. Nesrin Günal İçay, Nükhet Ocak Balkan ve Zübeyde Yıldırım’dan oluşan Doğru Parti heyetini Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay karşıladı.
    111. Genel Merkez Yönetim Kurulumuz Aralık ayı toplantısını 16 Aralık 2023 tarihinde Genel Merkez binamızda gerçekleştirdi. Toplantıda Kasım ayı içerisinde yapılan faaliyetlerin değerlendirilmesinin ardından önümüzdeki günler içerisinde yapılması planlanan faaliyetler konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.
    112. Merhum Genel Başkanımız Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın vefatının 12. yıl dönümü vesilesi ile 16 Aralık 2023 tarihinde bir anma toplantısı düzenlendi. Takdimi Oya Deniz Çongar tarafından yapılan toplantı, Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın “Güzel Kırım” adlı şiirinin Rıza Yusuf  tarafından okunan ses kaydı ve aynı şiire Server Kakura'nın yapmış olduğu beste klibinin gösterimi ile başladı. Toplantıda Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay birer konuşma yaptı. Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan tarafından Yasin-i Şerif tilaveti ile İlahiyat fakültesi doktora öğrencisi Ali Muradasılov tarafından Aşr-ı Şerif okundu. Kırım Vakfı Başkan Vekili Ömer Özel tarafından da Kırım Tatarca dua yapıldı.
    113. Moldova Gagavuz Yeri’nde neşredilen Ana Söz gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Todor Zanet 16 Aralık 2023 tarihinde Genel Merkezimize nezaket ziyaretinde bulundu. Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay tarafından karşılanan Todor Zanet ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Gagavuzların Moldova, Romanya, Ukrayna ve Rusya’daki durumları konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
    114. Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ve Ukrayna Derneği tarafından 17 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen “Noel Büyüsü” etkinliğinde Ciyın Ansamblimiz de sahne aldı.   Ankara Metromall Alışveriş Merkezinde gerçekleştirilen programda Cıyın Ansamblimiz  dört tane Kırım Tatar halkoyununu sergiledi.
    115. Kırım Derneği’ni temsilen 18 Aralık 2023 tarihinde Tohumluk Vakfını ziyaret ettik. Vakfın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Ayhan ile Yönetim Kurulu Üyesi, yazar, Dr. Serra Menekay Öncel tarafından ağırlandık. Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Tuvğan Til İnternet Sitesi Koord. Oya Deniz Çongar'ın ziyareti esnasında 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi düşünülen ortak projeler üzerinde duruldu.
    116. Köklüce Şubemiz ve Genç Tatar'ın düzenlemiş olduğu “Cengiz Dağcı Okumaları Yarışması” Aralık 2023 ayında ilan edildi. Cengiz Dağcı’nın seçilen 4 eseri üzerinden yapılacak kitap değerlendirmeleri ile katılım şartlarını sağlayan 18 yaşın üzerindeki yarışmacılar 14 Şubat 2024 tarihine kadar müracaatlarını yapabilecek.
    117. Derneğimiz müzik çalışmalarına katılan üyelerimiz ve çocukları 23 Aralık 2023 tarihinde yıl sonu konseri verdiler. Genel Merkez binamızda düzenlenen, açılış konuşmasını Oya Deniz Çongar'ın, sunumu Emre Ata'nın yaptığı etkinlikte kursiyerlerimiz becerilerini sergilediler. Aileler ve dernek yöneticilerimizden oluşan seyircilerin alkışlarıyla destekledikleri konser görülmeye değerdi. Özellikle gençlerin ustalıkla icra ettikleri eserler izleyenler tarafından büyük beğeni topladı.
    118. Genel Merkezimiz ile Genç Tatar İnisiyatifi organizatörlüğünde gerçekleşen 1. Kırım Tatar Mîllî Kurultayı Uluslararası Satranç Turnuvası, Kırım Tatarlarının milli tarihinde önemli bir yer teşkil eden,  1917'de toplanan 1. Kırım Tatar Milli Kurultayı'nı yad etmek amacıyla düzenlendi. Turnuva, 23-24 Aralık 2023 tarihlerinde yapılan klasman ve final maçlarının oynanmasıyla tamamlandı. Birinciliği Türkmenistan - Aşkabat’tan Yusuf Atabayev,  ikinciliği Azerbaycan – Sumqayıt’’tan  Meherrem Ceferov, üçüncülüğü Türkiye -Ankara’dan Tuna Özateş,  dördüncülüğü Türkiye – Ordu’dan Cihan Akif Güngör, beşinciliği Türkiye -Ankara’dan Esat Tuna Türker kazandı.
    119. Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanımız Necla Kalkay ve Ukrayna Hayat Vakfı Başkanı İsmet Yüksel’den oluşan heyet  28 Aralık 2023 tarihinde TİKA Başkan Yrd. Dr. Mahmut Çevik'i ziyaret etti.
    120. 2023 yılı boyunca Kırım halkoyunları çalışmaları sürdürüldü.
    121. 2023 yılı boyunca müzik çalışmaları sürdürüldü.
    122. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından tedavileri üstlenilen, Ukrayna’dan ve Kırım’dan gelen hastalara Derneğimiz tarafından sağlanan rehberlik hizmetleri yanında temel ve acil ihtiyaçları karşılandı.
    123. Ukrayna Rusya savaşı dolayısıyla Türkiye’ye gelen sığınmacılara hukuki bilgilendirmeler ile gerekli yönlendirmeler yapıldı, tam koruma alamayan sığınmacılardan belirli aralıklarla ve dönüşümlü olarak gelenler arasından muhtelif ihtiyaçları için gerekli destekler bizzat Derneğimiz tarafından sağlandı.
    Pin It