•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Pınar Ayhan ile Serra Menekay’ın sahneledikleri “Mızrak Duruşlu Kadınlar” adlı müzikli anlatı gösterisi Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi'nin organizasyonu ile Kırım Vakfı yararına 2 Mayıs 2024 tarihinde MEB Şura salonunda izleyici ile buluştu.

    1

    Türk Dünyası’nda özellikle Kazan ve Kırım’da 19. yüzyılın başlarında ortaya çıkan kadın aydınlanmasını irdeleyerek başlayan gösteride yüzyıldan daha fazla bir zaman öncesi irdeleniyor.

    2

    Rusya Müslümanların 1905 ve 1907 yıllarındaki kongrelerinden tutun da, 1917 yılında Kırım’da yapılan parlamento seçimlerindeki kadınların başarısını, milletvekili hatta parlamento başkan vekili olmalarını belgesel ciddiyeti ile ortaya konuyor.

    3

    1917 yılında Rusya Müslümanları kongresinde seçilecek 6 kadı için, 3’ü kadın olan 38 aday arasından Ufa kadısı seçilen ve daha sonraki seçimleri de kazanarak tam yirmi sene kadılık görevini yürüten Muhlise Bubi gösteride izleyici ile tanıştırılıyor.

    4

    26 Kasım 1917’de Kırım’da yapılan 76 üyeli Kurultay (parlamento) seçimlerinde milletvekili seçilen 5 kadından biri olan ve parlamento başkan vekilliğini de kazanan Şefika Gaspıralı ile kadın hareketi ve önemi bu gösteriye konu ediniyor.

    6

    Milli mücadelenin kadın kahramanlarının yeri izleyici ile paylaşılıyor.

    10

    Sosyal, siyasi ve mesleki alanda ilk olan kadınların hikayesi ve başarısı günümüze kadar getirilerek heyecanla izleyiciye sunuluyor.

    7.jpg

    Anlatımlara video ve fotoğraflar yanında şarkı, şiir ve danslar ile müthiş bir zenginlik katılıyor.

    12

    Klasik tiyatral ve müzikal gösteriye farklı bir anlatım, içerik ve sunum tekniği ile getirdiği açı, bu gösteriyi uzun zaman gündemde tutacak gibi görünüyor.

    11

    Bu muhteşem gösteri ile yarattıkları heyecan, bıraktıkları iz vesilesiyle Pınar Ayhan ve Serra Menekay ile ekiplerine şükranlarımızı sunuyoruz.

    6fca8322 a2bb 4b5d ae41 5857a85fe0c1

    Pin It